Post entry

Orexo, Formpipe, Pilum

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vilken aktie är mest köpvärd; Orexo, Formpipe eller Pilum?

Sammanfattande inledning

Här blir slutsatsen följande rekommendationer för respektive aktie:

• Orexo: "Spekulativt köpvärd" (vid nuvarande börskurs 33,60 kr)

• Formpipe: "Spekulativt köpvärd" (vid nuvarande börskurs 5 kr).

• Pilum: "Fullvärderad" (vid nuvarande börskurs 0,90 kr).

(Börskurserna är slutkurser tors 21 jun 2012. Definition av respektive rekommendation längst ned i blogginlägget.)

Dvs Orexo och Formpipe verkar vara de mest köpvärda aktierna av de tre.

-

Vad gör respektive bolag (förenklat uttryckt)?

• Orexo: Ett läkemedelsbolag som utvecklar och säljer läkemedel. Bolagets inriktning är väl inte att utveckla helt nya läkemedel från scratch, utan att ta fram förbättrade versioner av befintliga läkemedel vars patent löpt ut (och nylansera dem som Orexos läkemedel med egna varumärken).

• Formpipe: Ett IT-bolag som utvecklar och säljer en särskild typ av datorprogram. Det är så kallade ECM-program (Enterprise Content Management) vars syfte är att hålla ordning på informationsflödet i företag och organisationer. Det handlar om dokument- och ärendehantering osv.

• Pilum: Ett miljöteknologiföretag med teknologier och utrustning som förbättrar miljön (tex renar luft och vatten). Kunder är industriföretag och elbolag etc.

-

Resonemang bakom rekommendationerna:

• Orexo:

Bolaget har en nettokassa på över 700 miljoner kr (jämfört med ett börsvärde på 1 miljard kr).

Själva läkemedelsrörelsen visar i dagsläget ganska stora förluster, men intäkterna väntas ta fart tack vare Orexos anti-cancersmärta-läkemedel Abstral (som är lanserat) och bolagets knark-avvänjnings-läkemedel OX219 (som väntas lanseras år 2014).

Orexo självt har nämnt att OX219 kan nå intäkter på 1-2 miljarder kr/år bara i USA.

Tex räknar analysföretaget Redeye med att Orexo kommer att visa fortsatta förluster 2012 och 2013 men ett resultat per aktie på 2 kr år 2014.

Redeye värderar Orexo-aktien till 67 kr dvs potential till kursdubbling från nuvarande börskurs 33-34 kr.

• Formpipe:

Håller på att genomföra ett företagsköp av det klart större danska bolaget Traen. Företaget finansieras delvis genom utförsäljning av nya Formpipe-aktier via nyemission, vilket säkert bidrar till att Formpipes börskurs är nedpressad för närvarande.

Genom förvärvet breddar sig Formpipe geografiskt från att tidigare ha varit fokuserat på Sverige, och förvärvet väntas leda till en extra intäktsökning genom "korsförsäljning" (dvs att Formpipe och Traen kan börja sälja varandras produkter till sina respektive kunder). Tex har Formpipe utvecklat nya ECM-produkter för läkemedelsbolag som nu är färdiga att lanseras.

Analysföretag som Redeye och Remium räknar med att Formpipe kan nå ett resultat per aktie kring 1 kr/år inom tre år, vilket gör att aktien verkar billig vid nuvarande börskurs 5 kr.

Tex Redeye värderar Formpipe-aktien till 9 kr, dvs uppgångspotential 80% från nuvarande börskurs 5 kr.

Formpipes bransch har en tillväxttakt på minst 10%/år och bolaget har starka marknadspositioner bland stabila kunder som offentliga sektorn samt läkemedelsbolag.

Om detta förenklat innebär att även Formpipe kommer att ha en tillväxt på minst 10%/år för intäkter och resultat framöver, verkar Formpipe-aktien väldigt lågt värderad med ett p/e-tal på 5. Bolag med en långsiktigt resultattillväxt på minst 10%/år brukar väl ha aktier som värderas till klart högre p/e-tal.

En risk är att Formpipes skuldsättning blir ganska hög efter Traen-förvärvet, men Formpipe räknar med att kunna betala av på skulden ganska snabbt de kommande åren.

• Pilum:

I och för sig ett intressant bolag som säkert har bra produkter och teknologi.

Orderingången har tagit fart vilket förhoppningsvis kan förbättra den skrala lönsamheten.

Enl aktiemäklarfirmorna Erik Penser och Remium väntas Pilum nå ett resultat per aktie på drygt 0,10 kr inom tre år vilket dock gör att aktien verkar fullvärderad vid nuvarande börskurs 0,90 kr.

-

• Orexo är baserat i Uppsala (ca 7 mil norr om Stockholm) och hade knappt 120 pers anställda i slutet av mars 2012.

• Formpipe är baserat i Stockholm och hade drygt 70 pers anställda i slutet av mars 2012. Därutöver håller Formpipe på att köpa danska bolaget Traen som sysselsätter drygt 200 pers (160 anställda plus 30 inhyrda pers i lågkostnadsländer plus 15 pers i sin svenska verksamhet). Efter köpet av Traen kommer Formpipe ha totalt ca 230 pers anställda plus 65 inhyrda pers i lågkostnadsländer.

• Pilum är baserat i Upplands Väsby (knappt 3 mil norr om Stockholm) och hade 90 pers anställda i slutet av mars 2012.

-

Börsvärde

Respektive bolags värde på börsen (vid nuvarande börskurs):

• Orexo: Ca 1 miljard kr.

• Formpipe: Ca 60 miljoner kr. Formpipe håller dock på att be aktieägarna om kapitaltillskott som led i finansiering av Traen-förvärvet. Kapitaltillskottet ska erhållas genom utförsäljning av nya Formpipe-aktier till aktieägarna via nyemission. Efter nyemissionen kommer Formpipe att ha ett börsvärde på 240-250 miljoner kr.

• Pilum: 70-80 miljoner kr.

-

Finansiell ställning

Finansiell ställning (skuldsättning) per bolag:

• Orexo har en mycket stark finansiell ställning.

Nettokassan (kassa minus räntebärande skulder) uppgick till ca 100 miljoner kr i slutet av mars 2012 (jämfört med att bolaget alltså är värt ca 1 miljard kr på börsen).

Därtill kom Orexo med besked i jun 2012 om en omläggning av avtalet om Orexos anticancersmärta-läkemedel Abstral med Orexos samarbetspartner Prostrakan. http://www.orexo.com/sv/Investerare/Pressmeddelanden/?guid=672950

Förenklat innebär omläggningen att Prostrakan byter rätten att sälja Abstral i USA mot rätten att sälja Abstral i Europa, medan Orexo byter rätten att sälja Abstral i Europa mot rätten att sälja Abstral i USA. Eftersom försäljningen av Abstral kommit längre i Europa än i USA innebär omläggningen av samarbetet att Orexo får drygt 600 miljoner kr i ersättning för omläggningen av Prostrakan.

Dvs Orexo får därmed en otroligt stark finansiell ställning med en nettokassa på över 700 miljoner kr (allt annat lika) jämfört med bolagets börsvärde kring 1 miljard kr.

• Formpipe har haft en stark finansiell ställning med en nettokassa på knappt 20 miljoner kr i slutet av mars 2012 (jämfört med bolagets börsvärde kring 60 miljoner kr).

Förvärvet av Traen innebär dock stora förändringar. Prislappen för Traen uppgår till hela 300 miljoner kr (dvs det är ett väldigt stort företagsköp för Formpipe som alltså självt bara har ett börsvärde på 60 miljoner kr).

Köpeskillingen för Traen (de 300 miljoner kronorna) finansieras genom ovannämnda nyemission på 125 miljoner kr plus banklån på 175 miljoner kr.

Slutresultatet blir att Formpipe kommer att ha en nettoskuld på drygt 180 miljoner kr efter Traen-förvärvet (jämfört med att Formpipe kommer att ha ett börsvärde på 240-250 miljoner kr efter förvärvet).

Dvs det stora Traen-förvärvet gör att Formpipes skuldsättning blir ganska hög.

• Pilum hade en nettoskuld på 13-14 miljoner kr i slutet av mars 2012 (jämfört med bolagets börsvärde på 70-80 miljoner kr), dvs en inte helt försumbar skuldsättning (men den är väl inte heller avskräckande hög).

I apr 2012 har Pilum dessutom tagit ytterligare 8 miljoner kr i lån. Eftersom det (allt annat lika) både ökar kassan och skuldsättningen, innebär det dock inte någon ökning av nettoskulden (åtminstone inte på kort sikt).

En hög skuldsättning i ett bolag ökar risknivån i bolagets aktie (jämfört med om skuldsättningen vore lägre). Här ligger alltså Orexo bäst till med en jättestor nettokassa, medan Formpipe får en ganska hög skuldsättning efter Traen-förvärvet.

-

Ekonomisk utveckling

Orexo

Intäkter:

q1/2011: 42 miljoner kr (+14%)

q2/2011: 55 miljoner kr (+90%)

q3/2011: 46 miljoner kr (+29%)

q4/2011: 57 miljoner kr (-48%)

q1/2012: 84 miljoner kr (+101%)

Resultat efter skatt:

q1/2011: -39 miljoner kr

q2/2011: -26 miljoner kr

q3/2011: -56 miljoner kr

q4/2011: -271 miljoner kr

q1/2012: -16 miljoner kr

För senast rapporterade 12 mån (dvs perioden apr 2011-mars 2012) har Orexo alltså sammantaget haft intäkter på ca 240 miljoner kr och ett nettoresultat på -370 miljoner.

Förlustnivån kan tyckas vara avskräckande hög. Av brakförlusten på nästan 400 miljoner kr utgörs dock över 200 miljoner kr av nedskrivningar av de bokförda värden på olika läkemedelsprojekt, dvs nedskrivningarna innebär inte några utbetalningar så brakförlusten ser mer avskräckande ut än vad den är.

Men förlusttakten har ändå varit ganska hög. Orexos nettokassaflöde från den löpande rörelsen ligger på ca -170 miljoner för senast rapporterade 12 mån.

Orsaken är väl utveckling av nya läkemedel som ej har lanserats ännu.

Orexos finansiella ställning var dessutom tidigare inte så stark, så bolaget var tvunget att under 2011 be aktieägarna om 240-250 miljoner kr i kapitaltillskott genom utförsäljning av nya Orexo-aktier via nyemission, vilket (som alltid vid nyemissioner) ledde till utspädning av Orexo-aktieägarnas tidigare aktieinnehav i bolaget.

Förenklat kan man alltså säga att Orexo har en nettokassa på drygt 700 miljoner kr, men en läkemedelsrörelse som "bränner av" knappt 200 miljoner kr/år.

Det innebär förstås en risk i Orexo-aktien med stora kostnader för utveckling av nya läkemedel innan man vet vilka intäkter dessa läkemedel kommer att ge i framtiden.

Dock lär väl förlusttakten för läkemedelsrörelsen minska framöver och långsiktigt förhoppningsvis bli vinster i takt med att intäkterna från lanserade läkemedel tar fart.

-

Ekonomisk utveckling för Formpipe

Intäkter:

q1/2011: 29 miljoner kr (-6%)

q2/2011: 28 miljoner kr (-1%)

q3/2011: 21 miljoner kr (-13%)

q4/2011: 35 miljoner kr (+20%)

q1/2012: 28 miljoner kr (-4%)

Resultat efter skatt:

q1/2011: 5 miljoner kr

q2/2011: 3 miljoner kr

q3/2011: 2 miljoner kr

q4/2011: 5 miljoner kr

q1/2012: 2 miljoner kr

Dvs för senast rapporterade 12 mån har Formpipe haft intäkter på ca 110 miljoner kr och ett nettoresultat på ca 12 miljoner kr.

Aktien kan redan av det skälet tyckas vara ett fynd med tanke på att Formpipes börsvärde legat på 60 miljoner kr varav nästan 20 miljoner kr i nettokassa.

Men nu tillkommer alltså Traen som år 2011 hade intäkter på 215 miljoner kr och ett nettoresultat på 10 miljoner kr.

Det gör att Formpipe inkl Traen skulle ha haft intäkter på knappt 330 miljoner kr och ett nettoresultat på ca 30 miljoner kr under 2011.

Som nämnt ovan kommer Formpipe ha ett börsvärde på 240-250 miljoner kr efter Traen-förvärvet.

Det innebär väl att Formpipe-aktien är ganska lågt värderad vid nuvarande börskurs 5 kr eftersom den (efter Traen-förvärvet) innebär ett p/e-tal kring 8 (börsvärde 240-250 miljoner kr delat med ett nettoresultat på 30 miljoner kr för senast rapporterade 12 mån).

Dock som nämnt blir risknivån i aktien förhöjd pga att nettoskulden blir ganska hög efter Traen-förvärvet (som nämnt drygt 180 miljoner kr i relation till börsvärdet 240-250 miljoner kr).

-

Ekonomisk utveckling för Pilum

Orderingång:

q1/2011: 43 miljoner kr (+19%)

q2/2011: 79 miljoner kr (+269%)

q3/2011: 21 miljoner kr (-82%)

q4/2011: 52 miljoner kr (+16%)

q1/2012: 111 miljoner kr (+158%)

Intäkter:

q1/2011: 55 miljoner kr (+128%)

q2/2011: 78 miljoner kr (+271%)

q3/2011: 46 miljoner kr (+46%)

q4/2011: 49 miljoner kr (+40%)

q1/2012: 47 miljoner kr (-13%)

Resultat efter skatt:

q1/2011: 2 miljoner kr

q2/2011: 2 miljoner kr

q3/2011: 0 miljoner kr

q4/2011: -2 miljoner kr

q1/2012: -1 miljoner kr

Som synes varierar Pilums orderingång och intäkter ganska kraftigt mellan kvartalen, vilket väl beror på att bolaget säljer stora projekt som kommer i klumpar.

Sammantaget uppgick Pilums orderingång till drygt 260 miljoner kr för senast rapporterade 12 mån. Intäkterna uppgick till 220 miljoner kr och nettoresultatet till -1 miljoner kr.

Dvs positivt att orderingången ser bra ut. Högre orderingång än intäkter (fakturerad försäljning) innebär ju stigande intäkter framöver.

Dock negativt att Pilums lönsamhet är så skral. Bolaget tjänar inga pengar på sin business (ännu så länge i varje fall). Pilums vd Jan Törner brukar förklara det med att bolaget medvetet bibehållit en stor organisation med förhoppningar om en ökad orderingång framöver.

Pilum behövde stärka upp sin finansiella ställning under 2011 genom att be aktieägarna om ett kapitaltillskott på 12 miljoner kr genom utgivning av nya Pilum-aktier via nyemission.

Undå har bolaget som nämnt en nettoskuld på över 10 miljoner kr i dagsläget, även om det ej är en avskräckande hög skuldsättning i relation till Pilums börsvärde på 70-80 miljoner kr.

-

Genomgång per bolag:

Orexo

Orexo-aktien värd 67 kr enl analys från Redeye (från mån 18 jun 2012): www.redeye.se/sites/redeye.se/files/private/report_files/2012/06/update_20120618_14725.pdf

Dvs uppgångspotential nästan 100% från nuvarande börskurs 33,60 kr.

• Redeye räknar med att Orexos intäkter på 200 miljoner kr 2011 ökar till nästan 700 miljoner kr 2014.
• Orexo väntas visa förluster 2012 (ca -0,50 kr per aktie) och 2013 (över -1 kr), men 2014 väntas det bli vinst (ca 2 kr).
• Positivt att Orexo får över 600 miljoner kr för affären med Prostrakan (jämfört med Orexos börsvärde på ca 1 miljard kr). Och det kan läggas till att Orexo redan har över 100 miljoner kr i nettokassa.
• Förenklat innebär väl affären att Orexo byter rättigheterna till sin anticancersmärtaprodukt Abstral i Europa mot rättigheterna för produkten i USA. I Europa har produkten nått en marknadsandel på 25% vilket den även kan väntas nå i USA.
• Redeye har dock bara räknat med att Abstral-försäljningen i USA når drygt 130 miljoner kr 2013 (motsvarande en marknadsandel på 3%). Orexo ska sälja produkten med en egen säljorganisation på ca 50 pers from 2013. 2014 väntas dock Abstral-intäkterna i USA öka till ca 360 miljoner kr.
• Orexos läkemedel OX219 mot opioidberoende väntas lanseras 2014.

  • Enl vad Orexo sagt tidigare uppgår totalmarknaden för läkemedel mot opioidberoende till 8-9 miljarder kr/år i USA med en tillväxttakt på 20%/år.

Orexo skissar på att OX219 kan nå en marknadsandel på 10-20% i USA vilket skulle ge Orexo intäkter på 1-2 miljarder kr/år.

www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1902451

  • Chans att Orexo blir uppköpt av tex det större läkemedelsbolaget Meda snart?

-

Formpipe

• Börskurs: 5 kr
• Redeyes riktkurs för aktien: 9 kr (enl analys daterad tors 21 jun 2012: www.redeye.se/sites/redeye.se/files/private/report_files/2012/06/8200.pdf)

=uppgångspotential 80%

Dvs Formpipe-aktien verkar billig.

Formpipe håller på att köpa danska bolaget Traen vilket bla finansieras med en nyemission på 125 miljoner kr.

Det sätter väl press på Formpipes börskurs i det korta loppet, men långsiktigt räknar Redeye med att Formpipe kommer att tjäna ett resultat per aktie på nästan 1 kr/år redan inom tre år.

Då verkar väl aktien billig vid en börskurs på 5 kr?

Risknivån dock ganska hög eftersom Formpipe finansierar resten av Traen-köpeskillingen med lån (ca 200 miljoner kr)

Om förvärvet och Formpipes ekonomiska utveckling går snett de kommande åren, kan bolaget alltså ligga risigt till med en så stor skuldbörda.

Men huvudscenariot är väl att det kommer att bli bra. Formpipe räknar med att amortera av 120 miljoner kr av lånen redan under de kommande fem åren.

  • Vad gör egentligen Formpipe?

Det är ett IT-bolag som gör datorprogram för att hålla reda på informationsflödet i företag och organisationer. Den delen av IT-branschen kallas ECM (Enterprise Content Management).

Det handlar om dokument- och ärendehantering.

ECM-marknaden väntas växa med minst 10%/år de kommande åren.

Marknadstillväxten gynnas bla av allt mer information samt juridiska krav.

Formpipe är störst i Sverige på ECM-programvara till den offentliga sektorn. Det bör väl vara en stabil kund?

Inom näringslivet har Formpipe fokuserat på kundgruppen läkemedelsbolag som har stora krav på sin infohantering. Det är väl också en kundgrupp som inte är särskilt konjunkturkänslig.

www.introduce.se/foretag/formpipe

  • Formpipe självt hade bara intäkter på drygt 100 miljoner kr under 2011.

Om Traen ingått hela året skulle Formpipes totala intäkter ha uppgått till ca 330 miljoner kr, dvs Traens intäkter uppgick till drygt 200 miljoner kr (alltså ca dubbelt så mycket som Formpipe).

Formpipe hade en rörelsemarginal på goda 18% under 2011.

Traens rörelsemarginal var nästan lika bra på 15-16%.

Så inkl Traen blir Formpipes rörelsemarginal 16-17%.

  • Innan köpet av Traen har Formpipe för egen del utvecklat nya ECM-produkter för läkemedelsbolag samt för långtidsarkivering.

Dessa är nu färdiga att lanseras, och genom köpet av Traen får Formpipe en bra marknadskanal att sälja de nya produkterna via. Det lär förhoppningsvis ge en god ökning av intäkterna framöver (dvs det vängtas bli "skördetid" för Formpipe).

Remium räknar med att Formpipe inom tre år (dvs år 2014) når intäkter kring 365 miljoner kr och ett resultat per aktie på 1 kr.

(Jämför med Redeye som räknar med att Formpipe år 2014 når intäkter på 361 miljoner kr och ett resultat per aktie på 0,94 kr.)

Även med Remiums prognoser blir alltså Formpipe-aktiens p/e-tal 5 räknat på resultatet inom tre år.

Det är väl billigt för ett bolag i en bransch med goda marknadspositioner och en branschtillväxttakt på minst 10%/år?

-

Pilum

Aktiemäklarfirman Erik Penser har gjort en analys (daterad tors 21 jun 2012) av Pilum där Pilum-aktien uppges ha "hög" kurspotential samtidigt som risknivån uppges vara "hög": www.bequoted.com/investor/company/documents/pilum_analys_120621.pdf

-

EP:s prognoser för Pilum:

• Intäkterna på ca 230 miljoner kr 2011 väntas öka till nästan 290 miljoner kr inom tre år (dvs en intäktstillväxt på i snitt 8%/år).
• Rörelsemarginalen på ca 1% 2011 väntas öka till 5% inom tre år.
• Resultatet per aktie på 0,02 kr 2011 väntas öka till 0,11 kr inom tre år.

Med de prognoserna är väl Pilum-aktien hyfsat rätt värderad vid nuvarande börskurs 0,90 kr?

Enl analysen har Pilum en nettoskuld på drygt 20 miljoner kr jämfört med att bolagets börsvärde är 70-80 miljoner kr vid nuvarande börskurs, dvs en inte helt försumbar skuldsättning i relation till börsvärdet.

-

Jämför EP:s prognoser med aktiemäklarfirman Remiums prognoser för Pilum (daterade 22 maj 2012):

• Intäkterna på ca 230 miljoner kr 2011 väntas öka till ca 270 miljoner kr inom tre år.
• Rörelsemarginalen på ca 1% 2011 väntas öka till 6% inom tre år.
• Resultatet per aktie på 0,03 kr 2011 väntas öka till 0,13 kr inom tre år.

www.introduce.se/foretag/pilumwww.introduce.se/media/4263222/pilb_1.012.pdf

Dvs R räknar med något lägre intäktstillväxt men något högre marginalökning, och sammantaget något högre resultat per aktie inom tre år än EP.

Men även med R:s prognoser är väl Pilum-aktien hyfsat rätt värderad vid nuvarande börskurs?

Enl R har Pilum en nettoskuld på bara drygt 10 miljoner kr (jämfört med EP:s bedömning att den är drygt 20 miljoner kr).

-

Vad gör egentligen Pilum?

Bolaget kan väl beskrivas som ett miljöteknologi-bolag.

_"Industrikoncern med miljöfokus
Pilum

Pilums vision är att vara ett ledande aktör på den globala marknaden för rening av luft, gas och vatten.

Pilum erbjuder effektiva och energisnåla lösningar som gör skillnad i vår strävan att hushålla med våra ändliga resurser."_

http://www.introduce.se/foretag/pilum

Pilum är baserat i Upplands-Väsby (knappt 3 mil norr om Stockholm) och hade 90 pers anställda i slutet av mars 2012.

EP:s disclaimer i sin Pilum-analys:

_"Erik Penser Bankaktiebolag kan erhålla ersättning från bolaget som belyses i analysen.

Ersättningen är på förhand avtalad och inte beroende av innehållet i publikationen."_

Redeye och Remium har väl liknande disclaimers för sina analyser, dvs EP, Redeye och Remium verkar få betalt för sina ovannämnda analyser av de bolag som analyserna handlar om.

En del aktieinvesterare kan då anse att dessa analyser inte är objektiva (dvs att analyserna tex riskerar vara överoptimistiska).

Men här är utgångspunkten att EP, Redeye och Remium aldrig medvetet skulle sätta sin trovärdighet på spel genom att publicera analyser som inte speglar verkligheten i möjligaste mån.

Om de gav ut överoptimistiska analyser vore ju det ett väldigt kortsiktigt agerande som skulle straffa sig långsiktigt, eftersom det då skulle visa sig långsiktigt att analyserna var överoptimistiska. Och då skulle ju aktieinvesterare tappa förtroende för EP, Redeye och Remium.

Dock kan det förstås finnas en risk för att dessa firmor "undermedvetet" blir mer optimistiska om bolag som de får betalt för att skriva analyser om.

-

Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här blev alltså rekommendationerna följande:

• Orexo: "Spekulativt köpvärd" (vid nuvarande börskurs 33,60 kr)

• Formpipe: "Spekulativt köpvärd" (vid nuvarande börskurs 5 kr).

• Pilum: "Fullvärderad" (vid nuvarande börskurs 0,90 kr).

(Börskurserna är slutkurser tors 21 jun 2012.)

-

Största aktieägare, styrelser

Positivt för Orexo att bolaget har stora, välrenommerade aktieägare.

Bolagets största aktieägare är danska bolaget Novo A/S som även är huvudägare i stora danska läkemedelsbolagen Novo Nordisk och Novozymes.

Novo A/S har en ägarandel på 24% av Orexo per sista maj 2012: http://www.orexo.com/sv/Investerare/Aktien/Aktieagare/

Näst största aktieägare är fondbolaget Healthcap med en ägarandel på 18-19%.

I Orexos styrelse sitter bla Michael Shalmi från Novo A/S och Staffan Lindstrand från Healthcap.

Både Novo A/S och Healthcap är (utöver Orexo) även båda storägare i börsbolaget Aerocrine (som väl utvecklar utrustning för att med utandningsluft mäta om man har astma). I Aerocrine har Healthcap en ägarandel på 20% medan Novo A/S har 16%. Största aktieägare i Aerocrine är Wallenbergarnas investmentbolag Investor med en ägarandel på 28%. http://www.aerocrine.com/sv/Investor-relations/Aktieagarinformation/

Bakom Healtcap finns bla Björn Odlander som är läkare men även jobbat som aktieanalytiker (vilket han väl blev prisbelönt för), så om han är med och investerar i ett läkemedelsbolag så är det ett gott tecken på att det är en intressant aktie.

Ett annat tecken på att Orexo är en intressant aktie ur den synvinkeln är att Staffan Rasjö också tillhör Orexos största aktieägare med en ägarandel på 3-4%.

Han har tidigare jobbat med aktieförvaltning på Sparbanken, Alfred Berg och Alecta och ägnar sig numer åt sin privata aktieportfölj vilket gjort honom till mångmiljonär.

Rasjö tillhör bla även de största aktieägarna i läkemedelsbolaget Medivir med en ägarandel på 9%. Medivir har berörts i ett tidigare blogginlägg (från maj 2012): http://www.redeye.se/aktiebloggen/beijer/gl-beijer-eolus-vind-medivir

-

Största aktieägare i Formpipe är investmentbolaget Provider med en ägarandel på drygt 10%: http://www.formpipe.com/sv/Investor-Relations/Aktieagarforteckning/

Bakom Provider står Johan Hernmarck. Provider hette väl tidigare IT Provider och tjänade stora pengar på IT-bubblan kring millenniumskiftet då många IT- och internetrelaterade aktier sköt i höjden. Tydligen hann IT Provider sälja en stor del av dessa aktieinnehav innan IT-bubblan sprack och IT-/internetaktier rasade.

Nu har IT Provider breddat sin inriktning till att även investera i andra bolag än IT-bolag, vilket lett till att IT Provider numera bara heter Provider.

Lustigt nog är Provider även största aktieägare i Pilum med en ägarandel på 14%: http://www.introduce.se/foretag/pilum/kalender-och-agare

Styrelseordförande i Formpipe är Hans Möller (som även är styrelseordförande i Provider).

Han är även styrelseledamot i Pilum (där Johan Hernmarck är styrelseordförande).

-

Orexos konkurrensläge

Ett ev frågetecken för Orexo är konkurrensläget för bolagets läkemedel.

Som nämnt har Orexo tex stora förhoppningar på sitt knark-avvänjnings-läkemedel OX219, men marknadsledare på det områden är brittiska bolaget Reckitt Benckiser med sin produkt Suboxone.

Orexo menar väl att OX219 har fördelar jämfört med Suboxone, men samtidigt jobbar R-B kontinuerligt med att också förbättra Suboxone.

Medan Orexo har ett börsvärde kring 1 miljard kr så är R-B värt över 270 miljarder kr på Londonbörsen, så där finns det säkert stora resurser för att bla vidareutveckla Suboxone.

Orexos anti-cancersmärta-läkemedel Abstral är väl också långt ifrån den enda produkten på det området.

Frågetecken finns tex för om Orexos samarbetspartner Prostrakan valt att lämna rätten att sälja Abstral i USA för att det har gått trögare än väntat.

Dock har Abstral som nämnt ovan nått en marknadsandel på 25% i Europa vilket är väldigt starkt gjort, och Orexo hoppas väl på att produkten även ska kunna nå en stark position i USA på sikt efter att Orexo nu tar över försäljningen av Abstral där. Det blir en spännande utmaning för lilla Orexo.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?