Post entry

Ortoma – finansiering säkrad ger fina framtidsutsikter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Då kan vi bocka av den för Ortoma så viktiga finansieringsfrågan. Ortoma fick i slutet av förra månaden via optionen TO 1B in 8 134 000 kr, (före emissionskostnader) av maximala 8 250 000 kr vilket måste sägas är så bra utfall som man i bästa fall kunnat hoppas på. Detta innebär i sin tur att Ortoma nu har tillräckligt med kapital för att i oförändrad utvecklingstakt nå marknadsintroduktion.

Den 27.2 lämnade Ortoma sin bokslutskommuniké och jag sammanfattar den här:

Siffermässigt inga konstigheter. Helåret gav en förlust på knappa 4,5 miljoner kr vilket ger en Burn-Rate på dryga miljonen/kvartal vilket får ses som mycket lågt. Likvida medel per sista december 2 334 027 kr vilket gör att Ortoma i nuläget ihop med just erhållna optionslikvider bör ha solida ca. 10 miljoner kr i kassan.

Väsentliga händelser under 2014:

Första kvartalet

I februari genomförde Ortoma en emission av units inför notering på AktieTorget. Emissionen blev kraftigt övertecknad och teckningsgraden uppgick till cirka 600 procent. Genom emissionen tillfördes Ortoma cirka 700 nya aktieägare och 12 MSEK före emissionskostnader.

Den 31 mars noterades Ortomas B-aktier på AktieTorget under beteckningen ”ORT”. Samtidigt noterades även Ortomas teckningsoption av serie TO 1B på AktieTorget.

I slutet av mars meddelade Bolaget att Dr. Andreas Pettersson anställts som ansvarig för områdena produktutveckling och kundsupport. Dr. Pettersson kom från en anställning inom produktutveckling hos Nobel Biocare.

Andra kvartalet

I april meddelade Ortoma att man stod som värd för och hade samlat deltagarna i ett EU-finansierat FoU projekt, benämnt Bio-Scaffolds. I projektet har Ortoma beviljats bidrag om ca 3 MSEK över tre år.

I juni meddelade Bolaget att ett samarbete inletts med norska Metronor om leverans av mätsystem till guide- och navigationssystemet Ortoma Guide™. Samarbetet inleddes efter att Ortoma under våren, tillsammans med kirurger, utvärderat systemet med goda resultat. Till följd av ovanstående tecknades en första order om leverans av tre mätsystem.

Tredje kvartalet

I juli kommunicerades att Ortoma beviljats patent i Sverige avseende en systemlösning i 3D- planeringssystemet Ortoma Plan™. Planeringssystemet ingår i Bolagets operationssystem för implantatkirurgi OTS™ (Ortoma Treatment Solution) och används vid inmätning av ett implantat inför en operation.

Under augusti månad presenterades för första gången för den svenska läkarkåren på Svensk Ortopedförenings Årsmöte (SOF) i Helsingborg konceptet kring bolagets operationssystem OTS™. Kongressen hade samlat 1300 deltagare varav 400 ortopeder.

I september meddelades att Ortoma erhållit ett ISO 13485-certifikat. ISO 13485 är en global standard inom kvalitetsledning som beskriver processer och dokumentation som krävs för att leverera medicintekniska produkter till sjukvården. Bolaget meddelade även att Ortoma – för att ytterligare stärka sina insatser kring kvalitetssäkring och CE-certifiering – engagerat Björn Bergh som kvalitetschef. Bergh har lång erfarenhet från kvalitetsarbete och produktcertifiering och var tidigare kvalitetschef på Nobel Biocare.

Fjärde kvartalet

Den 9-11 november deltog Ortoma med egen monter på European Hip Society (EHS) för att presentera OTS™ för ortopeder på den europeiska marknaden. Kongressen hade samlat 450 höftortopeder från 23 olika länder.

VD-ordet andas framtidstro och Bertil Larsson skriver bl.a:

” Gällande delmodulen Ortoma Plan™ så har ett patent för en systemlösning i modulen beviljats i Sverige. Själva patentet utgör en del av Ortomas framtida affärsskydd och gäller en uppfinning om hur patientdata redovisas vid 3D-planeringen av ett implantat inför en operation. Patent i fler länder är inlämnade. Vidare har ett nytt och användarvänligt gränssnitt av Ortoma Plan™ installerats vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Systemet är utvecklat för 3D-planering baserat på undersökningar med CT-skanner (datortomograf) och installationen används i en studie tillsammans med konventionella 2D-system. Systemet kommer att ingå i en forskningsstudie om 30 patienter avseende inmätning och planering av patientdata inför höftledsoperationer. Ett etiskt godkännande har beviljats och studien startar under mars månad vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.”

Ortoma kommer att fortsätta att prioritera ett nära samarbete med Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset även under 2015. Dessa samarbeten har bidragit till många värdefulla insikter som jag är övertygad om kommer att gynna kommersialiseringen av den slutliga OTS™-produkten.

En annan betydelsefull milstolpe under 2014 var när Ortoma blev certifierade enligt ISO13485 vilket är en global kvalitetsstandard för medicintekniska produkter som är en förutsättning för att leverera produkter och system till hälso- och sjukvården. ISO 13485 är baserad på standarden kring ISO 9001, men har högre ställda krav på produktsäkerhet och dokumentation. ISO 13485 är väl inarbetad över hela världen för att godkänna leverantörer av medicintekniska produkter. Att vara certifierade är ett kvitto på att Ortoma lever upp till de högt ställda kraven som ställs på företag som utvecklar och säljer produkter till sjukvården. Detta är även ett viktigt steg mot CE-märkning av våra första produkter inom implantatkirurgi. ”

Kommunikén förtydligar även hur OTS, ( Ortoma Treatment Solution) fungerar:

Operationssystemet OTS™ består av två systemmoduler; Ortoma PlanTM och Ortoma GuideTM.

• Ortoma Plan™ ger kirurgen ett modernt system för att planera operationerna i datorn inför en operation. Genom 3D-visualisering kan kirurgen med hög precision bestämma vilket implantat som behövs och hur det optimalt ska placeras i patienten. Systemmodulen är baserad på diagnostik från CT-undersökningar (datortomografi). Systemet har utvecklats för att visualisera och mäta patientdata i 3D och simulera för rätt val av implantat.

• Ortoma GuideTM är ett navigeringsverktyg som under en operation handleder kirurgen i att mäta och med hög precision placera implantatet i överensstämmelse med planeringen i Ortoma PlanTM. Systemmodulen ger kirurgen möjlighet att i realtid på en datorskärm säkerställa att implantatet hamnar i exakt den position man tidigare planerat.

Ett kapitel berättar om framtidsutsikterna:

Enligt uppdaterad marknadsdata genomförs globalt cirka 7,5 miljoner ortopediska ingrepp per år inom höftleds-, knäleds- och ryggkirurgi. Marknaden för Ortomas operationssystem är enligt styrelsens bedömning stor. Bara i Sverige utförs årligen cirka 42 600 höft-, knä- och ryggoperationer. Ortomas affärsidé är att utveckla och marknadsföra operationssystem för planering och placering av implantat i syfte att uppnå optimal behandling till nytta för kliniker, läkare och patienter. Bolagets vision har formulerats: ”Rätt implantat, på rätt plats, i varje patient”.

Ortoma planerar att sälja och distribuera operationssystem och behandlingsmetoder till sjukhus och kliniker inom privat och offentlig ortopedisk vård. Efter verifiering på den svenska marknaden är målet att etablera partneravtal inom fler segment och geografiska marknader.

Det finns ett behov av att minska antalet omoperationer inom implantatkirurgi såväl nationellt som internationellt. Målsättningen är att på kort tid uppnå en stark marknadsposition. Affärsmodellen baserar sig i huvudsak på att ta betalt per operation för att i snabb takt uppnå en hög utnyttjandegrad hos ortopedkliniker. Med fokus på en stark kundsupportfunktion till partners och kliniker ska Ortoma etablera sig på marknaden både via egna säljare på utvalda marknader och via etablerade distributionskanaler. Efter en etableringsfas kommer affärsmodellen löpande att utvärderas i syfte att optimera Bolagets resultatutveckling.

Ser bra ut

Finansiering säkrad och nu kan vi luta oss tillbaka och vänta in CE-märkningarna. Nu blev dessa förvisso ”något ” försenade enligt pm 16.3 då byte av certifieringsorgan skett men Ortoma Plan torde i vart fall vara CE-märkt innan sommaren och Ortoma Guide gissningsvis Q3.

Det ser onekligen bra ut inför framtiden och det har åtminstone en SHB-aktör förstått. Av och till sista månaden har SHB legat hårt på köp , det aggressiva köpmönstret har ideligen upprepats varför det är högst troligt att det är samma aktör och dessutom mycket möjligt en professionell aktör, (ex. småbolagsfond). Ser detta som rejält positivt och jag tror att fler tyngre aktörer kommer få upp ögonen för Ortoma framöver särskilt om vi kan få några trevliga nyheter från bolaget.

Ny storägare

Den 3 mars gick Ortoma ut med nyheten:

http://aktietorget.se/finwire/NewsItem.aspx?guid=FWS0004CBE

Entreprenören Roy Forslund har alltså genom sitt bolag Infotech i Väst köpt drygt halva universitetsbolaget GU Holdings aktiepost i Ortoma och blir därmed ny strategisk delägare i bolaget.

”Ortoma är ett av GU Holdings mest framgångsrika bolag och vi är nöjda med att kunna sälja en del av innehavet när vi funnit en köpare som vi bedömer vara bra för Ortoma, berättar Håkan Sterner, finanschef i Ortoma och tillika finanschef och vice vd i GU Holdings."

Vid en närmare koll av Roy Forslunds bolag Infotech i Väst AB så visade det sig att bolaget år 2013 omsatte inte mindre än 207 miljoner kr och hade tillgångar i bolaget på 179 miljoner kr så det är en rätt så tung aktör som nu gjort entry i Ortoma. Jag kan inte låta bli att undra om Roy Forslund nöjer sig med 3,24 % av kapitalet i Ortoma som GU Holdingsköpet motsvarar eller om inte Roy Forslund månne kan vara den SHB aktör som dammsugit aktier på senaste tiden ?

Stort behov

Jag var själv nyligen åter i kontakt med en kirurg som arbetar på Sahlgrenska och hon bekräftade att behovet är stort inom kirurgin att förenkla operationsvardagen. Speciellt för ”färska” kirurger kommer OTS bli en ovärderlig hjälp. Operationerna kommer gå betydligt snabbare, bli betydligt säkrare och omoperationer kommer med all säkerhet bli betydligt färre.

Ortomas devis är bra:

” Rätt implantat, på rätt plats, i varje patient.”

Ps kursnergången de senaste dagarna förklaras säkerligen av att teckningsoptionerna nu bör ha konverterats till aktier och vissa passar då på att plocka hem vinst, när detta är avklarat lär kursen åter stiga.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?