Post entry

Oxigene, inleder bevakning.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oxigenes aktie torde höra till det senaste årets mest volatila.

I mitten på maj i år fick vi se en fördubbling av börsvärdet på kort tid, detta bl a kopplat till framgångar för bolagets huvudprojekt Zybrestat som presenterades vid den internationella ASCO-konferensen. Några veckor senare inleddes den negativa trend som sedan dess präglat aktien där bv nu halverats i förhållande till toppen. Börsvärdet ligger nu kring 600MSEKvarav 1/3 utgörs av kassan.

Bolaget har en förhållandevis smal pipeline men huvudprojektet Zybrestat är ett mkt intressant cancerprojekt, där man har en bra utvecklingsstrategi för en ev framtida lansering.

Zybrestat tillhör en ny klass av anticancerdroger och är en s k VDA som verkar mot cancertumörer genom att strypa blodflödet till tumören och hämma tillväxten, och har påvisat bra effekt samt låg toxicitet så här långt, det senare en klar fördel då de stora möjligheterna för framtida cancerpreparat ligger i att kombinera med befintliga terapier vilket ställer krav på låg giftighet för att patienterna ska kunna klara av kombinationen.

Strategin består av att initialt föra Zybrestat till marknadsgodkännande genom en smal indikation där terapibehoven är stora och där det inte finns behandlingsalternativ. Detta sker i den pivotala studien för indikationen anaplastisk skölkörtelcancer (ATC), där patienterna har en sämre prognos än för vanlig TC eftersom cancercellerna där varierar i storlek och form. Man har här en sk SPA med de godkännande myndigheterna som gör att man bestämt på förhand vissa mål att upfylla för att nå godkännande, så har långt ser det bra ut och man kommer under våren ge en interimsanalys över hälften av behandlade patienter. Behandlingen sker i kombinationsterapi med några av de vanligaste cellgifterna, men man kör även singelterapistudier inom indikationen. Zybrestat har erhållit s k "Orphan drug" status i både Nordamerika och Europa för indikationen mot sköldkörtelcancer.

Nästa steg kommer bestå i att driva de övriga pågående studierna mot större indikationer vidare som består av indikationerna NSCLC (I S lungcancer) samt äggstockcancer för platinaresistenta tumörer.

De intressantaste avrapporteringarna framgent kommer röra interimdata för Zybrestat ATC(FACT-studien) under våren, samt slutdata för fas II Zybrestat NSCLC (lungcancer, Falconstudien). men även närstående interimsdata från falconstudien kan betyda en hel del då NSCLC är en av de absolut största cancerindikationerna.

Jag inleder bevakning och inväntar tydliga signaler om trendvändning innan djupare analys, men redan nästa månad kommer man, vid AACR-EORTC-NCI i Boston, dock presentera fas II interimdata från Falconstudien där man kombinerar Zybrestat med Avastin samt Carboplatin+paclitaxel(standardterapi). Visar man bra data här kan det finnas god anledning att hålla ett öga öppet då dessa kommer ge en god signal om möjligheterna för goda slutdata för denna mkt stora indikation under nästa år.

M v h

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?