Post entry

Oxigene, spekulativt men intressant.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oxigene är i ett intressant läge nu där närstående rapporter av data från ett par mycket lovande cancerprojekt balanseras mot en ansträng finansiell situation. Bolagets börsvärde i förhållande till möjligheterna för bolagets projekt börjar dock nu se extremt lågt ut enligt min mening och det finns nog orsak att vara uppmärksam.

MAN HAR i pipeline ett par mkt lovande läkemedelskandidater inom cancer där Zybrestat befinner sig en fas III prövning samt i tre fas II studier inom olika indkationer. Bolagets kandidat OX-4503 befinner sig i två st fas i prövningar.

OXIGENE står inför ett par mkt intressanta presentationer vid den kommande ASCO konferensen där man framförallt ska presentera data från Falconstudien för indikationen icke småcellig lungcancer. NSCLC är en av de största cancerindikationerna med ca 400.000 nya fall per år i USA samt EU.

FÖR NÅGOT år sedan tecknade ett mkt intressant jämförelseobjekt, Antisoma, ett stort globalt avtal med Novartis rörande försäljningsrättigheterna till deras liknande substans ASA404. Avtalet var värt ca 1BUSD, vilket är mer än 10ggr Oxigenes nuvarande börsvärde, och det tecknades med fas II data från en NSCLC-studie som avgörande beslutsunderlag. Dvs i princip i samma stadie som Oxigene nu befinner sig för samma indikation. Antisoma fallerade sedan nyligen för sin substans inom denna indikation i pågående pivotala studier och man lade ner prövningarna för denna indikation.

INTRESSANT nu blir att ta del av data vid ASCO för Oxigenes unika molekyl där interimsdata som presenterades kring årsskiftet faktiskt såg riktigt lovande ut och där Oxigenes molekyl kan betecknas som den ledande inom sin klass; Kombinationen med Zybrestat, Avastin samt Karboplatin och Paklitaxel var väl tolererad utan adderande toxicitet eller överlappande toxicitet till Avastin. Inga signifikanta övriga komplikationer avseende säkerheten har resulterat i dosreduktioner eller avbrott, dessa var jämförbara i de båda studiearmarna. Under utvärderingstiden så här långt hade 6 patienter avlidit, 5 av dessa ingick i kontrollarmen och 1st i behandlingsarmen med Zybrestat.

Bolaget kommer även presentera ett par andra studier för den lovande kandidaten OX-4503 som är en kandidat inom samma läkemedelsklass men med lite annorlunda effektprofil.

TYCKER man ska se en ev investering i bolaget som en mycket spekulativ, men intressant sådan där kommande data kommer ge möjlighet till ett lukrativt licensavtal för någon av bolagets kandidater, men där den finansiella situationen med nuvarande bryggfinansieringslösningar kan pressa situationen att ev ingå ett mindre fördelaktigt avtal. I förhållande till värderingen kommer det dock räcka att man erhåller en hyfsad kontantbetalning samt en hyfsad storlek på ev avtal för att motivera en större uppvärdering. Vad gäller risker inför rapportering av data så ska man i detta fall ha i åtanke att en rapportering av dåliga data vid ASCO knappast är trolig. man låter hellre bli att presentera något alls vid ev negativa data. Rabatten och marknadens riskovillighet ligger i detta fallet snarare nästan uteslutande med fokus på bolagets svaga finansiering.

Om Zybrestat; Zybrestat tillhör en ny klass av anticancerdroger och är en s k VDA som verkar mot cancertumörer genom att strypa blodflödet till tumören och hämma tillväxten, och har påvisat bra effekt samt låg toxicitet så här långt, det senare en klar fördel då de stora möjligheterna för framtida cancerpreparat ligger i att kombinera med befintliga terapier vilket ställer krav på låg giftighet för att patienterna ska kunna klara av kombinationen. Strategin består av att initialt föra Zybrestat till marknadsgodkännande genom en smal indikation där terapibehoven är stora och där det inte finns behandlingsalternativ. Detta sker i den pivotala studien för indikationen anaplastisk skölkörtelcancer (ATC), där patienterna har en sämre prognos än för vanlig TC eftersom cancercellerna där varierar i storlek och form. Man har här en sk SPA med de godkännande myndigheterna som gör att man bestämt på förhand vissa mål att upfylla för att nå godkännande. Zybrestat har erhållit s k "Orphan drug" status i både Nordamerika och Europa för indikationen mot sköldkörtelcancer.För Zybrestats del driver man även studier mot andra viktiga/större indikationer som NSCLC (I S lungcancer) samt äggstockcancer för platinaresistenta tumörer.

Några tidigre bloggar om Oxigene;Aktiebloggen - Oxigene: Oxigene, kort update | Redeye.se

Aktiebloggen - TopoTarget: Mycket på gång i biotekniksektorn | Redeye.se

Aktiebloggen - Oxigene: Oxigene rapporterar positiva data | Redeye.se

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?