Post entry

Den halva miljonen uppnådd!! + Diversifiering contra fokusering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag kom depån upp i den efterlängtade halva miljonen! 503 000 kr!

Det känns riktigt bra att nå denna milstolpe. (Sedan vet vi ju alla att våra depåer går upp och ned (liksom börsen). Man kan inte veta vad depån har för värde imorgon eller efter jul- och nyårshelgerna.)

Orsaken till varför depån har stigit över den halva miljonen är för att Questerre har gått upp 17 % på två dagar, Northland har stigit 15 % på några veckor och PA Resources har ökat sitt värde 15 % på en vecka ungefär. Flera andra aktier har stigit, men ”bara” några blygsamma procent. (Pare är ny i portföljen, se nedan.)

Jag läste nyligen i ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson att t.ex. Templeton, Graham, Lynch, Stensrud och Aktiestinsen diversifierar i sitt investerande. Buffett, Rogers och Fisher t.ex. fokuserar sina innehav. Jag har tidigare skrivit om Buffetts uttalande om att de som diversifierar gör det pga okunskap. Men jag har alltid känt inom mig att som person vill jag hellre ha fler aktier och vara lite mer aktiv. Och nu när jag såg listan på investerare som också har lyckats oerhört bra och att de faktiskt diversifierar så kände jag att nu ska jag följa min personlighet och diversifiera mer.

Sagt och gjort. Min investerarfilosofi är ju att inte vara för aktiv och ligga lång på så många aktier som möjligt. Men det känns ändå som att det är läge att byta innehaven lite oftare än jag har tänkt.

Jag sålde därför helt osentimentalt Nokia, Alliance Oil och Öresund. Jag gjorde en liten förlust på Nokia, men Alliance Oil och Öresund gav mig några tusenlappar. Alliance Oil kändes för riskabel när jag tittade lite mer på den sedan mitt förra blogginlägg. Och Öresund har tappat mycket av sitt förtroende.

Jag köpte istället Lundin Mining, Lundin Petrolium, PA Resources, Enquest och SSAB för pengarna.

Diversifiering! Here I come!!

När jag tittar tillbaka till i början av mars i år så var portföljvärdet 350 000 kr och de aktier jag har kvar från den tiden är Ratos, Kinnevik, Tele2, Avanza och Questerre. Jag är mycket nöjd med att ha haft tålamod med dessa bolag och att de har ”stannat kvar” hela vägen. Jag har också ökat i dessa bolag under året. Förutom Questerre har de övriga gett bra avkastning. (Jag borde dock ha haft Black Pearl och SKF kvar också…)

Jag återkommer i slutet av december/början på januari för att ge en mer exakt rapport om portföljen. Då får vi se om värdet fortfarande är den halva miljonen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?