Post entry

Sheltonkurs gör Petrogrand 98 % rabatterad!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dem som är intresserade över oljebranschen, och då framför allt prospekteringsbranschen, har säkert talats om Shelton Petroleum och Petrogrand. Båda bolagen har prospekterat oljelicenser i Ryssland, men den 14e juni gick bolagen ut med att man ska göra en affär tillsammans där Petrogrand investerar 215 miljoner i Shelton Petroleum och för den matematiska personen finns det goda investeringsmöjligheter.

Den 14e juni offentliggjordes den som komma bli kallad Shelton/Petrogrand-affären, samma dag som Petrogrand hade sin årliga bolagsstämma. Affären består av två konvertibellån till Shelton Petroleum med dessa villkor:

Konvertibel 1: Petrogrand investerar 30 miljoner kr med konverteringskursen 20 kr/aktie, vilket omfattar 1,5 miljoner nya B-aktier i Shelton Petroleum vid full konvertering. Båda bolagen har rätt att begära konvertering till aktier och kan tidigast konverteras från i morgon, den 18e september till 31 december. Denna konvertibel är ovillkorad.

Konvertibel 2: Petrogrand investerar 185 249 280 kr med konverteringskurs 20kr/aktie, vilket vid full konvertering ger 9 262 464 B-aktier. I detta fall kan enbart konverteringen ske på Petrogrands begäran och det krävs "vissa villkor" som idag inte är offentliga. I båda konvertiblerna ska aktierna delas ut till aktieägarna enligt Lex Asea.

Som jag tidigare skrivitså gäller förhållandet 3,75:1 i denna affär mellan bolagen. Det innebär att vid full konvertering av både konvertibel 1 och 2 så kommer varje 3,75 Petrogrand-aktier ge varje ägare 1 Shelton-aktie. Har du 3750 Petrogrand kommer du som aktieägare få 1000 Shelton.

Varför är detta sådan bra affär?
Nu när båda bolagsstämmor godkänt affären så kommer detta förhållande att gälla mellan bolagen tills avstämningsdagen för konvertering. Eftersom 3,75 Petrogrand-aktier kommer ge 1 Shelton-aktie kommer kurserna nu under hösten följa varandra eftersom förhållandet är sådant.

Idag steg Shelton Petroleum till 28 kr/aktie och om man rent matematiskt räknar på det så får vi dessa siffror:

1 Shelton-aktie = 3,75 Petrogrand-aktier

28 kr = (28/3,75) = 3,75 x 7,47

Det innebär att köper du Petrogrand idag är det värde som går direkt till Shelton Petroleum-aktien 7,47 kr och vid konvertering kan man välja att sälja aktien och ta hem summan eller behålla.

Ikväll stängde Petrogrand på 7,55 kr/aktie och det innebär att vid en kurs om 28 kr i Shelton vid konvertering så betalar man enbart 8 öre för varje Petrogrand-aktie!

Vad finns kvar i Petrogrand efter affären?
Efter affären med Shelton från Petrogrands sida finns det fortfarande kvar drygt 160 miljoner kr i kassan, två licenser samt ett förlustavdrag på drygt 300 miljoner.

Enbart kassan ger en motiverad kurs om drygt 4 kr/aktien. Som jag tidigare talade om i samma analys som jag skrev tidigare så har förhållandet kassa/aktiekurs aldrig varit större än 37 % på längre tid, vilket bör ge en lägstakurs om 2,52 kr/aktien.

Vilket fyndpris är det då inte att kunna få 1 Petrogrand-aktie för 8 öre/st, pga. denna affär som man genomför med Shelton Petroleum. Detta är 98 % under kassan!!!

Om man skulle även sälja av befintliga licenser skulle detta förhållande öka.

Är det riskfritt?
Med aktier finns det ingenting som är riskfritt. Det som kan gå fel är framför allt konvertibel 2 som inte kommer att konverteras ifall "vissa villkor" inte uppfylls utan då går pengarna tillbaka till Petrogrand och utspädningen av Shelton-aktier kommer inte att bli aktuellt. När det gäller konvertibel 1 så kommer denna att bli av då den är ovillkorad, bara att någon av bolagen begär konvertering till aktier.

Enligt mig så kommer troligen konvertering av konvertibel 1 ske inom väldigt kort tid, eftersom man vill att pengarna ska få arbeta. Shelton har redan börjat använda dessa pengar till den nya brunnen t.ex.

När det gäller konvertibel 2 så har man och göra med ytterligare en faktor, en partner minst, efter mailkontakt med Sheltons VD Robert Karlsson, som jag förstod det. Men man är positiva från både Petrogrands och Sheltons sida att kunna genomföra denna transaktion och vilket jag tror att man gör.

Det ska dock belysas att denna analys är baserad på att Sheltons kurs ligger vid 28 kr vid konverteringen. Självfallet kan kursen ligga både högre och även lägre då.

Men att tänka på så väntas mycket info från deras sida, vilket kan dra upp kursen en hel del:

- Resultat av frackingen på den senaste brunnen

-Borresultat på den fjärde brunnen, där man borrar till det oljeförande lager man idag redan producerar på från andra brunnar

-Resursuppdatering på insamlad data

-Info om vad konvertibel 2 ska användas till

Jag avslutar med att det kommer med största sannolikhet bli en mycket intressant höst, oavsett om man är Petrogrand-ägare eller Shelton-ägare!

Vänligen,
Xenofex

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?