Post entry

PExA AB - Bolaget vars diagnosmetod värt att uppmärksammas mer än en gång

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biomarkörer banar vägen för nya diagnosmetoder

PExa Ab, noterat på Spotlight Stock Market. (www.pexa.se)

Introduktion och historik

PExA, particles in exhaled air, där små vätskedroppar, eller partiklar, som uppstår när de små luftvägarna stängs och öppnas, samlas in från utandningsluft genom impaktion. Metoden öppnar för kvantitativa och reproducerbara mätningar av förändringar i vätskeskiktets sammansättning från de små luftvägarna vid luftvägssjukdomar.

Bland dessa partiklar finns biomarkörer som gör det möjligt att utreda faktorer som hänför sig till olika individer och ta reda på mer om sjukdomens patientspecifika profil hos de som lider av KOL, astma eller någon annan allvarlig lungsjukdom.

Metoden går ut på att patienten initialt tömmer sina lungor genom en kraftig utandning. Därefter andas patienten in filtrerad luft och andas ut via munstycket. Den utandande luften går vidare in i  instrumentet där partiklarna sorteras och samlas upp på en substratyta. Genom den djupa andningen öppnas de riktigt små luftvägarna och den vätska som täcker lungornas yta spricker upp varigenom mikroskopiska partiklar frigörs. Forskarna kan sedan analysera de olika partiklarna i utandningsluften. Genom denna metod öppnas möjligheten att exempelvis utläsa vilken typ av inflammation som finns i luftvägarna.

Den forskning som mynnat ut i PExA påbörjades 2004 av Anna-Carin Olin, professor vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin inom Göteborgs universitet, som vid tidpunkten undersökte arbetare som exponerats för olika luftvägsirriterande ämnen och som utvecklat luftvägsbesvär, som astma och KOL. Många arbetare utvecklade arbetsrelaterade luftvägsbesvär men med de undersökningsmetoder som fanns då, kunde sjukdom inte identifieras. Vissa arbetare hade ökad halt av kväveoxid i utandningsluften, vilket visade sig vara en markör för inflammation i lungorna hos personer med allergisk astma. Dock visade det sig att det inte var en markör hos personer med någon annan typ av astma eller KOL. Mot denna bakgrund påbörjade Anna-Carin Olin och hennes forskargrupp arbetet med att söka efter markörer för olika typer av luftvägssjukdomar.

Indikationer och framtida möjligheter

Antal patienter (globalt)
  • Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) ~ 617 miljoner patienter
  • Astma, kronisk inflammation i luftvägarna ~ 343 miljoner
  • Tuberkulos (TBC) ~ 8,8 miljoner patienter
  • Lungcancer ~ 1,8 miljoner nya patienter (siffra från 2012 som ständigt ökar)
  • Mekaniskt ventilerade patienter (respirator) ~ 0,5 miljoner patienter (betydligt högre andel i rådande tider med covid19)
  • Lungtransplanterade patienter- 32 000 patienter
  • En möjlig diagnos av Virus och bakterieinfektion i luftvägarna~ ???? (återkommer till detta längre ner)

Samarbeten och Publikationer

Redan 2013 inledde man ett samarbete med Astra Zeneca som fortfarande består. 2018 inleder PExA och TATAA Biocenter ett samarbete med målsättning att utveckla analysmetoder som möjliggör att nya typer av biomarkörer kan upptäckas med pexss teknologi. 2019 inleder man ett historiskt samarbetsavtal med med Janssen (Johnson&Johnson koncern) och Göteborgs universitet för att identifiera utandningsprov med pexas instrument vid tobaksexponering, som i sin tur leder till lungcancer, kol och andra sjukdomar, där J&J inlett en stor satsning för att visa de skadliga effekterna av tobaksexponering. Skulle detta visa sig vara en effektiv metod så har man en helt ny angrepssmetod för diagnos av lungcancer.

Snabblänk till publikationer,

https://pexa.se/product-services/forskning-utveckling/ + denna nyligen publicerade nertill

https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/ajrccm-conference.2020.201.1_MeetingAbstracts.A4742?fbclid=IwAR1ARlhPVPRGQLzSWyW6QHj_FoJIjpz6wtk1RU4gvTEoSrRQ_B09WNn8fT0

Affärsmodell

Bolagets affärsmodell bygger på att generera intäkter från såväl initial försäljning som fortsatt så kallad repeat-försäljning. Den initiala försäljningen riktas mot forskargrupper och läkemedelsbolag runt om i världen som kommer att erbjudas det vidareutvecklade instrumentet PExA 2.0 genom att köpa eller hyra detsamma. Repeat-försäljningen innehåller ett flertal komponenter. Våra kunder kommer erbjudas köpa service-kit med kritiska komponenter samt övriga reservdelar som inte byts rutinmässigt. Utöver ovanstående kommer analyser av provinsamlingar erbjudas som en service till de kunder som saknar tillgång till egen analyskapacitet.Metoden har redan i dagsläget rönt ett stort intresse men för att bredare nå ut på marknaden måste vi uppnå en större acceptans. Man behöver initialt förankra metoden hos ledande forskare – ett arbete som redan påbörjats och fått stor spridning där nya forskningsrön dyker upp titt som tätt. En av Pexas framtida målsättningar innefattar att utveckla ett nytt och unikt diagnostiskt instrument för lungsjukdomar att användas i rutin, som skulle förbättra för många patienter.

Värdering, ägarförhållande och kassa

  1. Ägare Kapital % Röster %
  2. Avanza Pension 9,87 8,05
  3. Anna-Carin Olin 8,87 21,19
  4. Nordnet Pensionsf 7,37 6,02
  5. Ola Hermansson 6,00 5,99
  6. Jan Emander 4,51 3,68
  7. GU Ventures 3,51 6,19
  8. C.A Solberga AB 2,12 1,73
  9. Evert Ljungström 1,73 1,41
  10. Jan Fredrik Patriksson 1,11 0,91
  11. Peter Nilsson 1,06 0,86
  • Börsvärde ~51msek
  • Totalt antal aktier 17 298 375st
  • Kassa per 31 December 2019, 2,6msek +17msek som tillfördes i Januari 2020 via emission från November 2019 och väntas räcka till sommaren 2021 med nuvarande burnrate på 700k-1msek månadsbasis.

Väsentliga händelser och milstolpar senaste året

  • PExA meddelar den 2 juli att ett av världens största läkemedelsföretag har köpt ett PExA 2.0- instrument. Forskningsinstrumentet ska användas för utvärdering kring teknikens potential. Leverans av systemet är beräknad under tredje kvartalet 2019. Ordervärdet uppgår till cirka 350 000 kr.
  • PExA meddelar den 2 oktober att Bolaget ingått avtal om forskningssamarbete med Göteborgs Universitet och Janssen Research & Development, ett läkemedelsbolag inom den globala hälsovårdskoncernen Johnson & Johnson. Som en del av samarbetet kommer Janssen att finansiera ett utvecklingsarbete, baserat på kliniska PEx-prover, för att identifiera kategorier av biomarkörer som potentiellt kan upptäcka cancerframkallande skador till följd av tobaksexponering. 
  • PExA meddelar den 18 oktober att forskare vid Umeå Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har publicerat en studie där tre olika metoder att få ett biologiskt prov från luftvägarna har jämförts. Jämförelsen påvisar fördelar för PExAs metod jämfört med lungsköljning.
  • Pexa 2.0, ihopkopplad med respiratorer, är säker att använda på patienter som genomgår kirurgi. Det uppges i en artikel från Lunds Universitet och Göteborgs Universitet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.I artikeln lyfts det fram att Pexa 2.0 kan hjälpa till att minska risken för lungskada både under operation så väl som vid intensivvård.”Online-information från Pexa 2.0 skulle i en sådan situation kunna användas för att optimera och individanpassa respiratorinställningar och därigenom minska risken för en allvarlig lungskada.
  • Medicinteknikbolaget Pexa meddelar att forskare på Skånes universitetssjukhus i Lund har publicerat resultat från en djurstudie där man använt bolagets instrument Pexa 2.0, anpassat för mekanisk ventilation, respirator. Resultaten antyder att Pexas teknologi skulle kunna användas för tidig upptäckt av akut respiratoriskt stressyndrom, ARDS. Det framgår av ett pressmeddelande.I djurstudien, som nyligen publicerades i American Journal of Physiology, användes det anpassade instrumentet Pexa 2.0 ihopkopplat med respirator för att mäta partikelflöde i utandningsluft. Forskare undersökte huruvida partikelflödet kunde vara en metod för tidig detektion bland objekten som utvecklade ARDS.
  • Forskarna konkluderar att Pexa 2.0 är säkert och genomförbart att använda under operation och att partiklar i utandad luft kan samlas in under mekanisk ventilation. Pexas teknologi har dessutom potential att upptäcka biomarkörer”.
  • Flera hyreskunder till PExA väljer att köpa loss sina instrument.
  • PExA utses till vinnare i ” Carcinogenic Exposure Meter QuickFire Challenge” anordnad av Johnson & Johnson och erhåller 2,5msek
  • PEXA: BÖRSPLUS SÄTTER BETYG 5/6, SER "LÅG VÄRDERING" Börsplus sätter betyget fem på den sexgradigaskala som tjänsten brukar användas för förhoppningsbolag."Pexa har hittills fokuserat på att få fäste i forskarvärlden menu fokuserar man på att få ut isntrumentet på sjukhusgolven också. Värderingen är låg givet potentialen", skriver Börsplus.

Aktuellt surr och kommande triggers med ev. diagnos av covid19 och andra virus i- och utan respirator

Tack vare den stora delningen och informationsgivningen på internet så har det dykt upp en del mycket intressanta saker om just PExA och dess diagnosmetod både i och utan respirator ang. rådande coronavirus.

2018 startades ett pilotprojekt med målet om "prov från utandningsluft kan användas för molekylärbiologisk diagnostik av luftvägspatogener"

Bakgrund till studie

  • Luftvägsinfektion (LI) är troligen den vanligaste av alla infektioner som drabbar människa och är en vanlig dödsorsak, särskilt bland barn i tredje världen. I hela världen orsakar LI omfattande sjuklighet, sjukfrånvaro och konsumtion av sjukvårdsresurser. Symtomen kan vara diffusa och diagnostiken utmanande. Det är svårt att enbart med hjälp av sjukhistoria och kliniska undersökningsfynd skilja bakterier från virus som orsak till symtom. Det kan också vara svårt att skilja banala åkommor från infektion med allvarligt, i värsta fall livshotande, förlopp. Bakteriella infektioner kan och bör ofta behandlas med antibiotika medan dessa saknar effekt vid virusinfektioner. Felriktad behandling med antibiotika är onödig, kostsam och riskerar att orsaka resistensutveckling och biverkningar. Virusinfektioner kan i vissa fall behandlas med antivirala läkemedel under förutsättning att man känner till vilket virus som ska behandlas. Möjligheterna till korrekt mikrobiologisk diagnos har tidigare varit begränsade då tillgängliga metoder (såsom virusisolering, antigenpåvisning, odling och serologi) varit alltför okänsliga eller tagit för lång tid att utföra.
  • Molekylärbiologisk metodik tillåter numera att man med hjälp av sk realtids-PCR (qPCR ; quantitative polymerase chain reaction) snabbt, enkelt och relativt billigt kan påvisa genetiskt material från vilket agens som helst. Metoden har hög specificitet och sensitivitet. Med multiplex-teknik kan man simultant påvisa flera agens i samma prov. På viruslaboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) har vi utvecklat en metod för påvisning av samtliga vanliga mikroorganismer som kan orsaka luftvägsinfektioner (se nedan), i ett prov från t ex nasofarynxsekret (pinnprov från näsan). Vår forskargrupp har under de senaste åren använt denna diagnostik för studier med syfte att tillämpa och förbättra etiologisk diagnostik, begränsa onödig antibiotikaanvändning och för epidemiologiska studier.
  • Patienter med LI utgör en stor del av slutenvårdens patienter. Pneumoni (lunginflammation) orsakas vanligen av bakterier men virala LI kan också engagera de nedre luftvägarna och ge upphov till symtom som liknar pneumoni. Dessa patienter bör normalt inte behandlas med antibiotika. Virala LI är ofta smittsamma och kräver särskild hantering i sjukhusmiljö. Hur stor andelen pneumonipatienter med symtom som, direkt eller indirekt, orsakas av virus i slutenvården är okänt. Många av dem får troligen antibiotika i onödan. PCR-baserad diagnostik kan vara ett gott hjälpmedel för att klargöra detta men kan även vara till nytta vid diagnostik av bakteriella infektioner. I en nyligen publicerad studie kunde man visa att tillgång till PCR-baserad diagnostik av sputumprover (upphostningsprover) från patienter med samhällsförvärvad pneumoni (Community Acquired Pneumonia; CAP) kunde användas för att optimera antibiotikabehandling (1). Såväl ”escalation” (att bredda behandlingen för att täcka fler agens) som ”de-escalation” (att rikta behandlingen mot ett specifikt agens) möjliggjordes av PCR-baserad diagnostik inkluderande bakteriella patogener. Tekniken behöver dock utvärderas bättre och vi vet inte hur den fungerar i svensk sjukvård. Vidare kompliceras diagnostiken av att vissa patienter är så pass påverkade att de inte orkar hosta och därför inte kan producera sputumprover. I dessa fall vore det önskvärt om prov från t ex utandningsluft kunde analyseras för förekomst av luftvägspatogener.

Metoder

  • Multiplex qPCR-detektion av luftvägspatogener
  • Direktpåvisning av virus och bakterier görs med en metod som kan påvisa 15 vanliga luftvägsvirus (influensa A och B, RSV, HRV, coronavirus av 4 typer, metapneumovirus, adenovirus, parainfluensavirus av 3 typer, enterovirus, bocavirus) samt 5 bakterier (Bordetella pertussis, Mycoplasma pneumoniaeChlamydophila pneumoniaeStreptococcus pneumoniae och Haemophilus influenzae). Metoden baseras på analys av pinnprov från näsa (nasofarynx), svalg (orofarynx) eller sputumprov (upphostning) men kan i princip användas för vilket provmaterial som helst. Nukleinsyra (RNA/DNA) från provet extraheras i Magnapure-robot och överförs av roboten till en platta med reagenslösningar. Metoden kombinerar mycket hög känslighet och mycket hög specificitet. Denna metod har utvecklats vid virologiska laboratoriet, SU men liknande metoder existerar vid andra centra och kommersiella metoder finns att tillgå. Metoden har förändrats något sedan den ursprungligen publicerades (2) genom att Coronavirus HKU1, Bocavirus, M. Pneumoniae, H. Influenzae och B. Pertussis lagts till. Metoden tillåter grov uppskattning av mängden av respektive agens i provet (semikvantifiering) vilket anges som tröskelcykelvärde (ct-värde).
  • Försökspersonen/patienten andas ut i ett för ändamålet utvecklat munstycke, efter en väldefinierad andningsmanöver som mobiliserar de nedre luftvägarna. Material uppsamlat på detta sätt kommer alltså uteslutande från de nedre luftvägarna utan inblandning av material från övre luftvägar och svalg. Partiklar i utandningsluften räknas av en partikelräknare och fångas upp på ett teflonmembran för vidare analys, med exempelvis masspektrometri. Vi avser att undersöka om material uppsamlat med denna teknik kan användas för diagnostik av LI med vår qPCR-panel. Teflonmembranet kommer då att elueras i transportmedium och därefter genomgå samma procedur för extraktion av RNA/DNA och PCR för luftvägspatogener som används för övriga prover (se ovan).

Arbetsplan

Vi planerar nu att placera en variant av PExA-utrustningen på infektionskliniken och där provta en serie om 10 patienter med LI som kräver sjukhusvård med denna teknik. Patienterna rekryteras bland infektionsklinikens patienter med symtom på nedre LI (se nedan), som kräver sjukhusvård. Provtagning av särskilt utbildad personal kommer att skedels vid normal andning efter sk ”luftvägsöppningsmanöver” dels vid hoststöt och forcerad utandning. Samtidigt tas vanliga pinnprover (E-swab, Nordic biolabs) från näsa och svalg, samt prov från sputum (om möjligt) och blod. Alla prover analyseras med qPCR-panelen för förekomst av luftvägspatogener och i vissa fall med konventionell bakteriodling. Resultaten från PExA jämförs med övriga provtagningslokaler och bedömning görs om prover från PExA kan förenkla, förbättra eller komplettera diagnostiken jämfört med traditionell provtagning.

2019-12-31 Projektet slutfört

Här nedan följer en copy/paste på ansökan ab partner och väldigt intressanta iakttagelser till imi.europe som just nu finansierar snabbare utveckling av therapeutisk och diagnostik mot koronvirusinfektioner med 450miljoner sek. https://www.imi.europa.eu/apply-funding/open-calls/imi2-call-21 144bidrad lämnades och utvalda förväntas redovisas nu i Maj.

Att man nyligen publicerade denna https://news.cision.com/se/pexa/r/pexa--nya-lovande-resultat-fran-djurstudie,c3023441 där ARDS utgör den stora dödsorsaken på Intensivvård och i kcoronavirus gör det hela ännu mer spännande.

Ett helt klart undervärderat bolag med fylld kassa, avtal med en av världens största läkemedel- och medicinteknikkoncern(J&J) med möjlighet av tidigare och snabbare diagnos av lungcancer och andra lungsjukdomar, upptäcka om kroppen är på väg att stöta bort lungorna betydligt tidigare vid lungtransplantation och mycket mycket mer om ni kikar på pressmeddelande, publikationer och abstrakt. För närvarande15 kliniska studier igång inom astma, KOL, lungcancer, cystisk fibros, mätning av läkemedelssubstans och effekter av rökning. Dessa kliniska studier förväntas avslutas under åren 2019-2021

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?