Post entry

Tre potentiella raketaktier till julsäcken!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nytt spännande år väntar. Trots lite turbulent börs känns aktieoptimismen påtaglig och man börjar få lite vibbar av 1999/2000. Den gången gick börsen vrålstarkt i allmänhet och heta småbolag kunde stiga flera hundra procent. På Aktietorget/First North finns några riktiga potentiella raketaktier, i synnerhet om euforin skulle ta över. Phase Holograhpic, Follicum och GWS Production är tre exempel på aktier med hisnande potential.

Phase Holographic (Aktietorget, börsvärde 65 mkr, kurs idag 6,60 kr, riktkurs 15 kr)

Phase erbjuder banbrytande instrument och mjukvara inom stamcellsforskning. En bransch som är glödande het inom biotech-världen och där potentialen för en aktör som lyckas är enorm. Phase framstår som ett extremt lovande litet teknikbolag där bolaget strävar efter att få marknadsacceptans för sin teknologi. Bolaget har kommit en bra bit på vägen och känslan är att 2015 kan bli året då Phase får sitt stora genombrott.

Phase har trots sitt låga börsvärde (65 mkr) redan hunnit bli en snackis på börsforumen och aktien bjöd på en spektakulär notering på Aktietorget när den rusade omkring 200 % första handelsdagen. Därefter dalade kursen nedåt igen och tvivel kring finansernas uthållighet fick aktien att kana ner till riktigt låga nivåer. Efter en ny, och betydligt större, nyemission har aktiekursen åter fått fart och intresset på olika aktieforum har varit extremt stort. Det är många som följer Phase framsteg och vid varje nyhet så klättrar aktien vidare under stor omsättning. Nyhetsflödet ser väldigt lovande ut.

Många "förhoppningsbolag" brukar kunna få väldigt generösa värderingar, även innan riktiga exlusiva samarbets/försäljningsavtal är på plats. Phase är ännu inte ett av dem. Ett börsvärde på 65 mkr känns väldigt snålt värderat. Potentialen för en nuvärdesvärdering på klart högre nivåer känns påtaglig. Skulle Phase därtill infria några av sina utstakade delmål så kan de initiala kursnivåerna på 15-20 kr åter vara ett faktum. Det finns många triggers under 2015 och undertecknad tror att kombinationen många triggers, lågt börsvärde, en full fart-framåt-bransch där det kan komma uppköp, och det faktum att väldigt många har Phase Holographic på sin radar och är beredda att hoppa på tåget om aktien börjar röra på sig uppåt gör Phase till en av smålistornas absolut mest spännande aktier inför 2015.

Follicum (Aktietorget, börsvärde 56 mkr, kurs 6,30 kr, riktkurs 10 kr)

Follicum är ett nynoterat Aktietorgsbolag och ett synnerligen intressant sådant, med sikte på marknaden inom håravfall. Bolaget har i prekliniska studier visat upp en huvudkandidat/produkt som stimulerar hårtillväxt. I jämförelse med en av de ledande produkterna på marknaden är Follicums produkt klart mer effektiv skriver bolaget. Marknaden för produkter mot håravfall är redan gigantisk (trots att det ännu inte finns någon "Viagra-produkt" som fått totalt genomslag, istället finns många olika och ej särskilt effektiva produkter som slåss om marknadsandelarna) och förstås global och det finns många läkemedelsjättar som spanar efter banbrytande företag världen över inom sektorn. Det finns inga produkter som fungerar riktigt bra och skulle något företag ta fram en produkt med trovärdiga resultat kan man lita på att bolaget hamnar i blickfånget för de största läkemedelsjättarna.

Detta kan sägas vara Follicums plan. Att visa upp att de initiala mycket lovande testerna visar sig gångbara även i en Fas 1-studie. Därefter kommer bolaget vara så attraktivt att större aktörer rimligen kommer stå med öppna armar för ett exklusivt samarbetsavtal, eller kanske redan i tidigt skede ett uppköp.

Intresset för Follicums nyemission under hösten var mycket stort och bolaget drog in hela 28 mkr i emissionskapital! Det ska ställas i relation till dagens börsvärde på 56 mkr. Aktien klättrade inititalt vid noteringen men en skakig småbolagsmarknad har fått aktien att röra sig bara en bit över emissionskursen.

Den lyckade emissionen i Follicum, där bolaget själva drog fram ungefär hälften av beloppet via sitt eget nätverk, visar att det finns många initierade som har stora förhoppningar på att Follicum är något riktigt stort på spåren. I ljuset av värdet på ett samarbetsavtal (eller förstås uppköp) känns Follicums börsvärde på futtiga 56 mkr som en droppe i havet mot vad bolagsvärdet skulle kunna vara om ett par år.

I senaste rapporten visade Follicum upp en rad triggers för 2015. Det ser väldigt bra ut och ett rikt nyhetsflöde kan förväntas. Självklart finns det fallgropar, och risken i tidig fas bör betonas, men de som pumpade in många miljoner i emissionen har förhoppningsvis en korrekt uppfattning om Follicums möjligheter att lyckas. Ett riktigt riktigt spännande år väntar Follicum och dess aktieägare och med ett lågt börsvärde, fullspäckad kassa, och många triggers i ett litet lovande bolag i gigantisk bransch ser 2015 förföriskt spännande ut.

GWS Production (First North, börsvärde 37 mkr, kurs 4,10 kr, riktkurs 12 kr)

GWS (Global Warning System) är en riktig doldis som noterades på First North under hösten under största anonymitet. Börsvärdet är futtiga 37 mkr. GWS är ett supermodernt IT/säkerhetsföretag som tillhandahåller en mobilbaserad, personlig säkerhetstjänst för att skydda resenärer genom att i realtid spåra och ge information om katastrofer och andra hot som kan påverka resenären - Global Warning System. GWS vänder sig i synnerhet till företag som vill ge stöd åt anställda världen över.

Branschen IT/säkerhet har bland annat av Securitas målats upp som framtiden. Alla nya innovationer och tankesätt har potential att slå stort om de lyckas. GWS har skapat ett koncept som skulle kunna innebära små pengar (kostnader) för företag, som ändå får stor nytta, men stora pengar för GWS, och ett potentiellt högmarginalföretag. GWS drivs av väldigt drivna personer och undertecknad får känslan av att de besitter potentialen att göra något riktigt stort av GWS. Bolaget siktar globalt och det är full fart framåt.

Kort efter listningsemissionen kommunicerade man ett samarbetsavtal med ett investmentbolag i Abu Dhabi där investmentbolaget gick in i en riktad emission i GWS, och med ett syfte att föra en dialog om att bearbeta marknaden i Mellanöstern och Nordafrika, och den arabisktalande världen. Den riktade emissionen och potentiella samarbetsavtalet skedde innan notering.. tyvärr för aktiekursen.. hade det skett när GWS redan hade listats hade det garanterat fått klart större mediautrymme, och utrymme hos aktiespekulanter. En sådan investerare borde kunna få det att vattnas i munnen hos de flesta som letar potentiella aktieraketer.

Förhoppningsvis kommer det komma en fortsättning på detta under 2015, och med utgångsläge från ett riktigt lågt börsvärde (37 mkr) känns det oerhört kittlande att se hur GWS utvecklar detta samarbete, förutom de marknader de i första hand tänkt vända sig till. (svenska företag exempelvis med medarbetare runt om i hela världen).

GWS låter nästan lite för enkelt och för bra för att vara sant.. och det låga intresset för aktien och det låga börsvärdet styrker kanske denna tes. Men undertecknad tror att det är felaktigt. Ledningen verkar som sagt väldigt proffsiga och drivna. Och GWS har inte listat sig för att fylla ut en börsplats endast. De har stora ambitioner och fick in rejält med miljoner kr i kassan tack vare de två emissionerna och kan bida sin tid. Jag tror 2015 blir fyllt med väldigt intressanta nyheter och att GWS kommer synas betydligt mer, som företag och aktie. Ett samarbetsavtal med ett svenskt stort bolag skulle kunna vara en jättetrigger, och definitivt fler nyheter kring partnern i Abu Dhabi. Det finns kittlande stor kurspotential för 2015 i GWS.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?