Post entry

Portföljgenomgång

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dags för en portföljgenomgång och lite lägeskommentarer.

Dags för en genomgång av min portfölj, men först några lägeskommentarer.

I Sverige så vann vänstern ett efter ett splittrat val som totalt ändå gav mandat för en tydlig välfärdspolitik vilket logiskt borde leda till skattehöjningar om det inte ska vara ofinansierade satsningar. Dock verkar Magdalena Andersson se väldigt begränsade möjligheter att höja skatter som kunde ge meningsfull skjuts åt statens intäkter så då återstår inte annat än att köra finanserna med underskott.

Sverige har som ett av få länder i Europa en kraftigt avvikande generös asyl- och invandringspolitik vilket gör att t.o.m. personer som redan registrerats som flyktingar i t.ex. Italien återigen flyr inom EU för att hålla sig gömda i Sverige medan tiden tickar för att de ska kunna söka asyl igen i Sverige. Jag tror att på sikt kan inte Sverige ha en mer generös invandringspolitik än Europa som helhet. Och eftersom vi redan haft en så generös politik på plats i många år måste vi antagligen ha en betydligt mer restriktiv politik än resten av Europa nästkommande 20 år.

Under de 20 åren måste vi investera massor med pengar för att få ordning på integrationen av de invandrare som redan kommit till Sverige. Jag vet att de finns kalkyler som florerar därute om hur mycket Sverige tjänar på invandring men jag noterar att de är signerade fristående konsulter, komiker och andra glada amatörer. De tunga nationalekonomerna håller bladet för munnen eftersom de vet att deras slutsatser inte är populära. I invandringsfrågor har de borgerliga parterna hycklat: på riksplanet har man satt ut riktningen men på kommunnivå är det not in my backyard och stängda dörrar som gäller.

Som jag skrivit om redan för länge sedan kom tillslut även Riksbanken igång med QE. Väldigt oklart varför i ett läge där staten knappt betalar något för att låna överhuvudtaget och de långa räntorna redan är i botten. Vi närmar oss hyperinflation i tillgångspriser men nej det måste stimuleras mer. Min inställning sedan några år tillbaka är att centralbankerna leder ett modellbaserat experiment där man inte har någon aning om vad man håller på med. Eftersom alla särintressen som har en röst är för minusräntor och helhjärtat applåderar stimulanser open ended style så lär vi inte få någon ändring på detta innan marknaden en dag kanske sätter stopp.

Så i portföljen, vad blir analysen av detta. Jo, det man måste sitta med tillräckligt med non cash assets eftersom det är mycket osäkert vad värdet på pengar kommer vara när marknaden säger att nu är det nog. Våra tillgångar är uppdelade på:

Andel cash och korta obligationer

31,50%

Andel aktier och ädelmetaller

44,73%

Andel Realvärden och övrigt

23,77%

Total nettoförmögenhet är just nu 3,78 MSEK varav 483 TSEK i cash som jag vill investera men där jag väntar på rätt pich (margin of safety). De finansiella tillgångarna i räntebärande kommer jag inte låta gå över 35% i nuvarande klimat. I så fall blir det tvångsförvaltning i något annat tillgångsslag.

Måste vara kul att vara 20-nånting och komma ut från skolan och hoppa på tåget med gigantiska bostadslån och väldigt dåliga utsikter att få bra yield på sitt sparande oavsett tillgångsslag. Kanske läge att leva asketiskt och flumma runt några år i t.ex. Asien och sen komma hem till ett mer dukat bord? Undrar hur det gick för generationen i Japan som fått leva med effekterna av historiens största aktie- och fastighetsbubbla?

Nog med filosofiska bryderier, så här ser ifall aktiedelen av förmögenheten ut

Nordiska indexfonder

13,63%

Investor A

11,18%

Industrivärden C

7,28%

Öhman index EM

6,25%

Holmen B

5,04%

Skagen global

4,12%

Nordea Bank

3,98%

Statoil

3,71%

ABB

3,60%

Skanska

3,59%

Sandvik

3,48%

Apple

3,21%

Fortum (minska?)

3,20%

Clas Ohlson (öka?)

2,77%

Mekonomen (öka?)

2,70%

Coca Cola

2,62%

IBM

2,51%

Hufvudstaden (minska?)

2,47%

Swedbank

2,45%

TeliaSonera (öka?)

2,27%

Volvo B

1,70%

GDX Gold Miners ETF

1,41%

Bonheur

1,40%

Avega B

1,25%

Goldcorp

0,99%

Semafo

0,95%

Softronic B

0,80%

Handelsbanken B

0,80%

Barrick Gold

0,66%

Kommentar kring några av innehaven:

Holmen har gynnats av lite förbättrade utsikt i skogen samt kronförsvagningen. Handlas för första gången som jag kan minnas över justerat eget kapital. Forward P/E 16.6 vilket ger ok värdering. Man har några riktigt fina tillgångar som t.ex. Kartongfabriken i Iggesund som visar bra lönsamhet. Troligtvis en och annan dold pärla i bolaget också.

Nordea höjer utdelningen. Att Anders Borg sänkte redan ganska låga bolagsskatter gör dynamit för bankvinsterna. Forward P/E är 11,7. Vem vet hur galna bankvärderingar kan bli i en minusräntemiljö, men en sak vet jag att när skiten smäller så ska man nog hålla sig väldigt långt från bankaktier. Just nu tjänar dock även de andra storbankerna pengar som banditer.

Statoil. Stor osäkerhet just nu om utvecklingen i oljepriset. Relativt välskött bolag dock tycker jag. Forward P/E 14,5.

ABB. Här jag ökat. Forward P/E 15,2. Lite uppochnedvända världen att ABB handlas med rabatt mot index. Minns 2008 när allt föll handlöst men ABB var stabilt. Stark balansräkning och bra position inom automation.

Skanska. Har gått tokstarkt. Forward P/E på 17,2. Hög värdering för ett byggbolag men de säger ju att vi ska bygga oss ur hålet med låg tillväxt vi hamnat i så kanske inte riktigt läge än. Man vill ju inte vara först att lämna festen så att säga (fast man kanske borde).

Sandvik. Det har varit mycket klagande på Riksbanken på stark krona från Sandviks ledning men nu är det dags att leverera inga mer ursäkter Forward P/E 14,7. Ok värdering.

Apple. Lite läskigt hur högt värderat bolaget är just nu men man kan ju backa upp det med smått osannolika vinster och är inte dyrare på P/E än börsen i övrigt så jag ligger kvar med mitt innehav. Vad ska man säga annat än att det är ett superbt bolag. Forward P/E 13,9.

Fortum börjar se väl dyr ut på Forward P/E 19 och andra multiplar som EV/SALES men då är ju iofs elpriset i botten. Visst delar man ut bra med pengar men ska verkligen en utility som kan drabbas av alla möjliga skatter och lagstiftningar vara så här dyr. Det kanske är dags att minska de goda utdelningarna till trots.

Clas Ohlson har jag köpt tillbaka nyligen när den svenska kronan gjorde att det kändes dumt att shoppa utomlands. Ett fint och ärligt bolag men ganska fullvärderat. Att jag kunde sälja på 145 och köpa tillbaka på 128 gör att jag kan tåla ett ganska högt forward P/E på 17,7.

Mekonomens beslut att dra sig ur Danmark var bra. Svenska bolag ska inte hålla på i Danmark om de inte är H&M. De har någon helt annan slags affärskultur som vi inte begriper ett dyft av. Forward P/E är 14,1. Om det blir lite svaghet i denna aktie kan jag tänka mig att köpa på mig mer.

Coca Cola ser rätt fullvärderat ut på Forward P/E 19,4 och man får svårt att lyfta vinsterna med så stark dollar men givet P/E-talen på börsen som helhet känns det ok.

IBM harvar på och jag tappade tillslut tålamodet och minskade lite. Billig på forward P/E 10,2 men inte lika billig på andra nyckeltal som EV\EBITDA pga rätt rejäl skuldsättning. Det finns fallhöjd på sikt om man inte lyckas gjuta nytt liv i innovationsandan. Jag tror dock man grejar det tillslut.

Hufvudstaden har gått tokstarkt och här närmar det sig sälj definitivt. Lite trist att sälja dock för det är fint bolag som det är kul att vara delägare i när man tänker på vilka fastigheter de äger. Är ju som guld fast man får avkastning också. Forward P/E är 25,2.

TeliaSonera harvar också på. Forward är 13,2. Här tror jag faktiskt värderingen kan komma att krypa upp lite. Jag kan tänka mig att öka runt 48 kronor.

I Volvo så flyttas optimismen ständigt fram. Forward P/E är 12,7 men nås nog inte. Jag tror nog Gardell kommer lyckas få ut lite värden via sitt aktiva ägande tillslut så jag är med på ett hörn och åker snålskjuts.

Bonheur rasade på farhåga om inställd utdelning. Känns som lite småspararpanik. Den som följt med lite oljeservicesektorn måste väl förstå att inställd utdelning i detta läge kan vara ett sundhetstecken från bolagsledning eftersom ingen vet hur illa det kommer bli innan det vänder. Att dela ut pengar som ingenting hade hänt det kan istället vara en varningssignal. Så länge inte pengarna slösas bort är det lugnt!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?