Post entry

Portföljrapport dec 2010 + vacklande + mål 2011

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag vacklar.

Jag vacklar mellan:

1. spara och slösa

2. fokusering och diversifiering

3. låg risk och hög risk

4. inte förlora några pengar och tjäna mycket pengar

5. tålamod och hög aktivitet

Det finns säkert flera bland er läsare som suckar och tänker ”Gröngöling” och ”Nybörjare.” Och det är sant, jag ser mig fortfarande som nybörjare. Men jag lär mig hela tiden. Jag är tacksam för alla andra bloggare och läsare som hör av sig till mig med kommentarer. Ibland med uppmuntran, ibland med visa råd och ibland med en tillrättavisning… Men alltid med en önskan att hjälpa till på sitt sätt.

Här kommer några snabbt nedskrivna tankar om motpolerna jag pendlar mellan.

1. Spara och slösa.

Det var en ganska intressant upplevelse att nå halvmiljonen. Plötsligt kände jag mig rik och köpte lite väl mycket julklappar till både mig själv och andra. Man skulle kunna säga att jag slösade. Min fru lade också märke till detta och sa allvarligt till mig att om vi ska nå miljonen kan man inte slösa så fort man når halvmiljonen. Man måste spara, sedan investera, för att till sist har råd att ”slösa”. Försöka tänka lite längre fram.

2. Fokusering och diversifiering.

Ja, om detta kommer de visa tvista om för all överskådlig framtid. Jag har inget svar. Och därför velar jag fortfarande. Av de tre kända investerare som motiverar mig mest (Buffett, Lynch och Aktiestinsen) så är det två som diversifierar (Lynch och Aktiestinsen) och en som fokuserar stenhårt (Buffett). Buffett har ju blivit rikast, men man kan knappast kalla de två andra som misslyckade. De allra flesta av er läsare och bloggarvänner förespråkar fokusering. Bl.a. allas vår farsa, Kalles Farsa, och Ture Tratt som skrev en minibiografi häromdagen.

3. Låg risk och hög risk.

Om man tittar på Aktiestinsen så har han blivit mycket rik, men det har tagit tid. Han har valt, som jag ser det, låg risk. Om man däremot satsar på hög risk kan man bli rik mycket fortare. Jag läste med stort intresse om bloggarvännen Ture Tratt där han till slut lade alla sina pengar på ett bolag. Aktierna ökade i värde 3500 % på ett par år. Och jag är den förste att säga grattis. Men om man hade lagt alla sina pengar på HQ eller Carnegie så hade man varit luspank. Jag väljer att lägga 70 % i stora och trygga bolag och 30 % i riskaktier som har potential att ge mycket tillbaka.

4. Att inte förlora pengar och att tjäna mycket pengar.

Detta är en variant av den förra punkten. Vissa vill inte förlora något av sina mödosamt sparade pengar. Medan andra väljer att hoppas på att pengarna ska öka mycket. Här är det väl psyket som avgör. De allra flesta är säkert en blandning. Jag tänker satsa ungefär 30 % av portföljvärdet på att tjäna så mycket som möjligt och de övriga 70 % ska finnas där och ge trygg avkastning i utdelningar.

5. Tålamod och hög aktivitet.

Denna månaden har jag varit lite mer aktiv än vanligt. Jag sålde Öresund, Nokia och Alliance Oil och köpte PARE, EnQuest, Lundin Mining, Lundin Petrolium och Northland Resources. Sedan sålde jag PARE, EnQuest och Lundin Mining (det var ett kort ägande där) för att öka ännu mer i Northland Resources istället. Några tusenlappar gjorde jag på PARE’s uppgång och de andra två var plusminusnoll. Lundin Petrolium och SSAB har jag kvar. Och jag planerar att ha kvar dem länge. Så sluteffekten blev: ÖRE, NOK och AOIL såldes för att (till sist) köpa LUPE, SSAB och mer NAUR. Kanske detta blir bra i slutändan.

När jag ser tillbaka på mitt investerande så ångrar jag t.ex. att jag sålde Black Pearl och SKF för ett tag sedan. Nu känns det försent att hoppa på de tågen. Där borde jag ha haft mer is i magen och väntat tålmodigt. De gick ju upp ännu mer efter all time high och några dippar. Det kanske så man lär sig, att efter några år inse att det var fel att vara för aktiv. Att ha tålamod är inte alltid det lättaste. Ordet tålamod skulle man kunna dela upp i orden tålig och modig. Det kanske är så, man måste vara tålig och våga sitta still i båten när det stormar, både på börserna men kanske särskilt inombords där man tvivlar.

Efter detta amatörfilosoferande går vi nu till portföljrapporten.

På en månad har portföljens värde stigit med 60 000 kr. Det är två månadslöner! Inte illa. Portföljvärdet lyckades till slut hanka sig över halvmiljonstrecket! Värdet är idag 510 000 kr. Mycket av portföljökningen har Questerre och Northland Resources stått för. Nu verkar ju Questerre äntligen ha vaknat till ordentligt!! 40 % ökning på några veckor. Jag ligger tyvärr fortfarande något minus på Questerre, men jag tror att aktien kommer att stiga ytterligare.

Målet till nästa nyår är att nå 700 tkr. Om portföljen stiger med 15 – 20 % och om jag kan spara drygt 6000 kr per månad når jag målet. Men som ni alla vet kan man inte veta hur börsen går. Men jag är optimistisk inför 2011. Jag tror bl.a. på att Northland och Questerre kommer att stiga ännu mer.

Nu ser portföljen ut som följer.

Ratos 16,2 %

Skanska 11,2 %

H&M 10,6 %

Northland resources 10,0 %

Tele2 10,0 %

Avanza 9,2 %

Kinnevik 8,6 %

Questerre 8,2 %

Lundbergs 4,8 %

SSAB 4,4 %

Lundin Petrolium 2,4 %

Ha nu ett riktigt gott nytt år och väl mött med fortsatta investeringar och bloggar nästa år!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?