Post entry

Biometribolagen under luppen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Precise Biometrics lockar med en potentiell avkastning på sju gånger pengarna på tre år och branschkollegan Fingerprint Cards har sannolikt möjlighet att klättra lika högt om deras målsättning slår in omfattande mobiler med fingeravtryckssensorer. Aktiekurserna för respektive bolag har däremot sedan årsskiftet kollapsat och handlas idag nära 1-årslägsta.

Det har nyligen släppts en färsk marknadsanalys för biometribranschen, ”Biometric Market Forecast to 2014”. Det är en tjock lunta som kostar 1 500 usd att lägga vantarna på där olika marknader och tekniker inom biometrin analyseras tillsammans med en genomgång av de mest spännande bolagen. Totalt belyses 11 olika företag. Här finns bl a jättarna Safran Morpho och 3M Cogent där den förstnämnda är världsledande på biometriläsare men här uppmärksammas också de svenska kurssänkena Precise biometrics och Fingerprint Cards.

Fingeravtrycksläsare berör båda bolagen, framförallt Fingerprint som utvecklar och marknadsför sensorer som sitter i läsarna med syfte att läsa av fingermönstret. Precise marknadsför däremot själva läsarna där huvudfokus ligger på kombinerade smartkorts- och fingeravtrycksläsare. Det som talar för att just läsarna har en ljus framtid är att stora nationella ID-kortsprojekt med biometri nu rullas ut världen över, dessutom i befolkningstäta länder såsom Kina, Indien, Brasilien, Mexiko och Nigeria.

I Kina kommer utrullningen av fingeravtrycksläsare att bli mycket omfattande då läsare skall installeras inom bl a bank- och finans, transportsektorn och sjukvården. Ett liknande scenario är att vänta i Indien eftersom landets ID-projekt(Aadhaar) inte är ett kort utan istället ett nummer som antingen identifieras/verifieras med fingeravtryck eller iris-skanning. Aadhaar-databasen kommer att innehålla 12 miljarder fingeravtryck(samtliga fingrar) och utrullningen kommer att gå snabbt då 600 miljoner indier kommer att omfattas senast 2014.

För att få ett hum om behovet av läsare och försäljningspotentialen kan vi blicka ner i Fingerprints senaste årsredovisning. Här avslöjas, gällande det kinesiska ID-projektet, att behovet av sensorer( i huvudsak areasensortyp) för inläsning av fingeravtryck kommer att vara ungefär en tiondel av antalet utgivna ID-kort. Då Kina är världens folkrikaste land med över 1,3 miljarder invånare talar vi alltså om ca 130 miljoner läsare vilket i praktiken sannolikt fördubblas om vi inkluderar Indien. Nyheten om att Fingerprint utvecklar samarbetet med kinesiska Miaxis och därmed befäster sin marknadsledande position var således av ganska stor magnitud.

Inom denna marknad slåss även Precise biometrics men den stora potentialen för lundabolaget finns hos de länder som valt att rulla ut ID-projekt med Match-on-Card(MoC).

MoC innebär att fingeravtrycket inte matchas mot en databas likt indiska Aadhaar utan istället mot själva ID-kortet. Detta är en säkrare lösning som samtidigt skyddar användarens integritet men det krävs en kombinerad smartkorts- och fingeravtrycksläsare för att verifiera användaren.

Inom kombinerade läsare är Precise idag marknadsledare och totalt sitter bolaget med ca 160 miljoner kontrakterade MoC-licenser, framförallt till nationella ID-projekt i Nigeria, Thailand, Venezuela, Portugal, Oman och Bahrain. Tänker vi oss att behovet av läsare skulle vara lika stort som i Kina, alltså en tiondel av befolkningen, talar vi om 16 miljoner läsare. Fler länder är dessutom på väg att införa MoC, bl a Brasilien, varför potentialen ökar.

Vanligtvis krävs dock att infrastrukturen kring ID-projekten byggs ut innan efterfrågan på läsarna tar fart på allvar vilket innebär en vakuum-period efter att Precise tagit hem ett ID-projekt, men bolaget har t ex skvallrat om att Brasilien kommer att behöva läsare vid ett tidigare skede och i år spås även orders till Nigeria och Thailand samt större order till amerikanska myndigheter.

Aktiemarknaden riktar dock i huvudsak blickarna mot mobilmarknaden, främst utvecklingen för smartphones och mobila betalningar som spås driva på efterfrågan av fingeravtrycksläsare i telefonerna. Fingerprint har lanserat en vass linjesensor och har redan ingått samarbete med en av världens tio största tillverkare (gissar på ZTE eller Huawei). Dessutom har bl a partnerskap ingåtts med en modultillverkare som spås sälja 20 – 40 miljoner moduler med linjesensorn de närmaste 3 åren. Precise biometrics har å sin sida lanserat ett skyddande skal(Tactivo) till iPhone och iPad med en kombinerad smartkorts- och fingeravtrycksläsare.

Redan ifjol avslöjade Precise att de inlett samarbeten med potentiella kunder till Tactivo. Här väcks minnet till liv och förhoppningen om att samarbetena kommer att få samma dignitet som det partnerskap som föranledde rekordordern på 48 Mkr från Department of State(2009) som också växte fram från ett initialt samarbete. Detta är också ett realistiskt scenario eftersom myndighets- och företagsmarknaden torde finna produkten intressant då anställda i allt ökad utsträckning använder sin privata telefon/surfplatta i jobbet eller vice versa vilket ställer krav på höjd säkerhet. Redan i år spås även merparten av intäkterna komma från Tactivo varför en genombrottsorder kan ligga nära i tiden.

Det kan också vara värt att grubbla på hur avläsningen kommer att ske när fingeravtrycksläsare på allvar börjar integreras i mobilerna. Läses fingeravtrycket mot SIM-kortet innebär detta Match-on-Card vilket öppnar upp möjligheten till betydande licensintäkter. Precise fokuserar alltså på en flerfrontsattack mot mobilmarknaden vilket inte är helt ointressant.

Slutligen har Precise och Fingerprint höga visioner. Precise siktar på att nå börsens Mid Cap-lista senast år 2015. Detta är kontroversiellt och känns orealistiskt men går inte att utesluta. Likaså känns Fingerprints målsättning för samma år overkligt då företaget då siktar på att 45 miljoner mobiler kommer att säljas som är utrustade med bolagets linjesensor. Med tanke på ovanstående potential förstår man däremot att Fingerprint Cards och Precise Biometrics kvalificerar sig för att belysas lite extra i ”Biometric Market Forecast to 2014”.

Nu är det upp till bolagen att leva upp till förväntningarna och detta blogginlägg är inte någon köprekommendation utan snarare en förklaring kring visionerna. Precise årliga utdelningar brukar t ex inte omfatta dividender utan snarare emissionsprospekt i brevlådan och ett sådant scenario kan även inträffa för Fingerprint.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?