Post entry

Precise Biometrics: ett pump & dump-försök?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fingeravtrycksbolaget har kommit med jätteoptimistiska prognoser och aktiekursen har dubblats på kort tid. Låt oss hoppas de har rent mjöl i påsen.

Intresset på aktieforum på internet är stort för Precise Biometrics. Exempelvis startades en tråd om bolaget på Di.se:s aktieforum "Börssnack" kl 17.48 idag (tors 10 nov 2011): http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2015253#msg13330013

Det var signaturen W.lost som la in länkar som enligt honom/henne indikerar att det finns chans för Precise Biometrics att få order på sin fingeravtrycksteknologi från amerikanska militären (som i så fall skulle använda teknologin till sina iPhones).

Hoppas i alla fall att Precise Biometrics får någon stororder snart, eftersom förväntningarna byggts upp genom att aktiekursen stigit från ca 1 kr i augusti till 2 kr nu i november. Hela bolaget är nu värt över 340 miljoner kr på kursnivån 1,82 kr.

För q3 blev PB:s resultat en förlust på 5-6 miljoner kr. Bolaget hade kvar 37-38 miljoner kr i kassan vid utgången av sept. (Så sent som i maj 2011 fick PB in över 50 miljoner kr i kapitaltillskott från aktieägarna via en nyemission med aktiemäklarfirman Remium som finansiell rådgivare.)

PB:s intäkter under q3 uppgick till 7-8 miljoner kr, dvs en nedgång med ca 40% jämfört med q3/2010.

Remium räknar med att PB får intäkter på totalt ca 26 miljoner kr för helåret 2011, och att intäkterna mer än dubblas till ca 59 miljoner kr 2013.

Dock väntas det bli fortsatta förluster de kommande åren enligt Remiums analytiker Jan Glevén och Johan Biehl:

Resultat per aktie:
2011: -0,16 kr
2012: -0,09 kr
2013: -0,03 kr

http://www.introduce.se/foretag/precise-biometrics/review

Precise Biometrics har ingen direkt huvudägare, dvs ingen vågar ta en större ägarandel?

Största aktieägare är småspararna på aktiemäklarfirman Avanza med en ägarandel på 7-8% (30 sept 2011).

Dock har Swedbanks aktiefonder vågat sig på att köpa 4-5% av Precise, och är därmed näst största aktieägare. Kerstin Stenberg från Swedbank sitter i Precises styrelsevalberedning.

Annars är firman HJ Byggkonsulter AB tredje största aktieägare med en ägarandel på ca 2%. Någon som vet något om vilka det är? En Uno Johnsson från HJ Byggkonsulter AB sitter i Precises styrelsevalberedning.

Inga kända namn i Precises styrelse. Dansk (?) kvinna verkar vara styrelseordf (Lisa Thorsted), och vd verkar också vara dansk (Thomas Marschall) och har tydligen jobbat på danska rederijätten Möller-Maersk.

Svenska börsnoterade stålgrossistbolaget BE Groups finanschef Torbjörn Clementz sitter också i styrelsen. Han har bakgrund från byggbolaget Peab och kemibolaget Perstorp. BE Group har inte varit någon kanonaktie på sistone. Efter topp på 57-58 kr våren 2010 har kursen fallit till nuv nivå på 21 kr.

Så här skriver signaturen W.lost i ovannämnda Börssnack-tråd:

"Precise Biometrics är förstås en riskaktie men jag anser att den risken är värd att ta. Infrias förväntningarna och ledningens utalanden så lär belöningen bli stor.

Men det är ett företag för den tålmodige och starka nerver är ett måste. Tror själv att ordrar från USA och Brasilien inte är långt borta. Då lär vi se kursen rusa upp mot 3-4 sek.

W"

Här är mitt favoritavsnitt från PB:s årsredov för 2010 (daterad i mars 2011, ett par månader före nyemissionen som övertecknades). Avsnittet är hämtat från vd Thomas Marschalls vd-ord i årsredovisningen:

_"Högt satta mål för tillväxten

Det övergripande målet för Plan 2015 är att Precise Biometrics ska kvalificera sig för en notering på Nasdaq OMX Mid Cap-lista under 2015.

För detta krävs att omsättningen och intäkterna växer reellt, att vi utvecklas inom våra utvalda segment och når en värdering på minst 1,5 miljarder kronor enligt nuvarande noteringsregler.

Detta motsvarar fem till sex gånger dagens värdering. Detta är ett ambitiöst mål, men jag bedömer det som helt realistiskt utifrån de stora marknadsmöjligheter på biometriområdet som vi har identifierat och som är utgångspunkten för vår affärsplan."_

Med nuv antal aktier i PB (189 miljoner aktier) skulle börskursen behöva mer än fyrfaldigas från dagens kurs 1,82 kr till ca 8 kr för att bolaget skulle bli värt 1,5 miljarder kr.

Dessutom säger vd i årsredov:

"Jag är övertygad om att 2011 kommer att bli Precise Biometrics bästa år hittills."

Men hur går det ihop med att PB:s intäkter nu i efterhand visat sig ha fallit med 50-60% under första nio månaderna 2011, jämfört med samma period 2010?

Vd kommenterar i niomånadersrapporten, och verkar nu plötsligt mena att "bästa året hittills" inte nödvändigtvis har med den direkta ekonomiska utvecklingen att göra:

_"Som tidigare nämnt menar jag att 2011 kan bli vårt mest framgångsrika år någonsin, ett år då vi förebereder den tillväxtplattform som krävs för att vi ska kunna realisera Plan 2015.

Då tänker jag främst på våra toppresultat i det amerikanska myndighetstestet MINEX II, som ytterligare har förstärkt intresset för vår beprövade teknik både på den amerikanska och på den globala marknaden.

Men jag är också mycket glad över att se de snabba framstegen inom vår teknikutveckling."_

Remium räknar med att PB:s intäkter faller med över 40% till 26 miljoner kr för helåret 2011. Resultatet efter skatt väntas bli -30 miljoner kr (-15 miljoner kr 2010). Hur kan det kallas för "vårt bästa år hittills"?

W.lost igen i Börssnack-tråden:

"Min personliga bedömning att dom når mid cap är utan tvivel, men påpekar att jag är 'part i målet'. Har ett innehav som vilken ekonom som helst skulle idiotförklara mej för, men sån är jag!

Tror som sagt att stora ordrar kommer inom kort även inom mobilbranchen och då ligger Apple närmast men även mobiler med android är inte otänkbart.

Världen skriker efter säkrare lösningar och det är där Precise kommer in i bilden som det företag som ligger i absoluta toppen med denna tekniklösning."

Mer ur PB:s q3-rapport (daterad 25 okt 2011):

"...försäljningen till myndigheter i USA varit fortsatt mycket begränsad, orsakat av förseningar i processen för den amerikanska myndighetsbudgeten."

Samtidigt nämns ett antal samarbetsavtal etc som ingåtts under q3:

"Precise Biometrics bedömer att dessa avtal kommer att utgöra en viktig grund för en omfattande försäljning av Match-on-Card-licenser under 2012 och framöver."

(Match-on-Card är väl PB:s teknologi för fingeravtrycksidentifiering?)

Det är alltså fortsatt stora löften om framtiden, utan att mycket konkret ännu visats upp i form av stororder, intäkter och vinster.

Vd Thomas Marschall äger en del aktier i PB själv enligt Finansinspektionens insynsregister http://insynsok.fi.se/SearchPage.aspx?bolagid=529&reporttype=0&culture=sv-SE&fromdate=2010-11-10&tomdate=2011-11-10. I aug köpte han knappt 200 000 aktier ytterligare och äger därefter 1,3-1,4 miljoner PB-aktier värda ca 2,5 miljoner kr.

Styrelseledamoten Marc Chatel köpte lite fler PB-aktier i okt och äger därefter 2,5 miljoner st värda totalt 4-5 miljoner kr. (Chatel är tydligen schweizare och vd i bolaget Finakey SA.)

Det är alltså läge att hålla stenkoll på om de börjar dumpa (dvs sälja sina aktier) efter att ha "pumpat" (om man nu kan kalla uttalandena i årsredov 2010 för att pumpa PB-aktien)?

Minns skräckexemplet med Alexander Richards och hans bolag NRS Technologies där han pumpade upp aktiekursen med jätteoptimistiska prognoser för bolaget, men sedan i hemlighet dumpade (alltså sålde) sina aktier i bolaget för mångmiljoner innan det visade sig att prognoserna var rena fantasier.

Hoppas att PB inte blir något liknande, men nu håller väl börsen och Finansinspektionen stenkoll på att det inte blir någon liknande bluff? PB är ju börsnoterat på Small Cap-listan på Nasdaq OMX Nordic där det väl är rätt höga krav?

Dessutom har aktiemäklarfirman Remium tagit med PB bland bolagen på hemsidan Introduce.se vilket enligt Remium innebär att bolagen där har fått Remiums kvalitetsstämpel. (Obs dock att Remium får betalt för att ta med bolag på Introduce.se, och för att göra prognoser för bolagen där. Obs även att Remium fick betalt som finansiell rådgivare vid PB:s nyemission i våras. Dvs intressekonflikt för Remium?)

www.introduce.se/

Härvan kring bolaget VKG var väl ett annat exempel liknande NRS Technologies. I VKG gjorde sig Hagge Rilegård rik på en pump & dump. http://www.realtid.se/ArticlePages/200805/26/20080526111446_Realtid243/20080526111446_Realtid243.dbp.aspNågon som vet vad han gör/är nuförtiden?

(Obs varken Richards eller Rilegård håller väl med om att de gjort några oegentligheter?)

Vad är egentligen Precise Biometrics affärsidé? Så här skriver bolaget i sin q3-rapport:

"Precise Biometrics är ett marknadsledande företag verksamt inom lösningar för igenkänning av fingeravtryck för att säkerställa människors identitet på ett snabbt och säkert sätt.

Företagets kärnteknik, Precise Match-on-Card™, ger stora möjligheter för ID-, SIM, företags- och bankkort och kan användas för att access till byggnader, datorer och nätverk.

Precise Biometrics levererar lösningar till företag och offentliga organisationer över hela världen och företagets teknik har licensierats till nära 160 miljoner användare."

Bolaget är baserat i Lund och har 35 anställda (30 sept 2011) enl q3-rapporten: http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/16/DC/E3/wkr0001.pdf

Enligt årsredov 2010 fick vd Thomas Marschall totalt 2,75 miljoner kr i ersättningar och förmåner 2010. Är inte det lite väl mastigt för ett så pass litet bolag som PB som ännu har små intäkter och går med förlust (även om framtidsutsikterna kan se goda ut)?

Av beloppet utgjorde grundlönen 2,3 miljoner kr motsvarande nästan 200 000 kr i månaden. http://report.precisebiometrics.com/data/precise10/files/file_element/08b1f2f3bb62dc5e9913fe2725cb93f3/aR2010_svensk_1.pdf

Sintercast är ett annat bolag på börsen värt drygt 300 miljoner kr och som pratar om goda framtidsutsikter http://www.redeye.se/aktiebloggen/fina-kommande-ar-sintercast, och där fick vd Steve Dawson 2,8 miljoner kr i ersättning för 2010. http://www.sintercast.com/$2/sintercast-arsredovisning-2010.pdf Så Marschalls ersättning i Precise Biometrics kanske inte är orimlig utifrån kända förutsättningar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?