Post entry

Prepare for Prevas

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Wow, vilken dag! Det är inte alla dagar som Ericsson placerar sig på vinnarlistan med en uppgång över 15 procent. Har det månne vänt nu för telekomjätten? Tack vare den överraskande rapporten från bolaget drog givetvis också Ericsson till sig det mesta av intresset på börsen och en liten gloria kunde åter skönas på Svanbergs huvud, dock fortfarande svagt blinkande men inte helt strömlös. Det som även hände denna lite smått historiska dag var att det lilla IT-bolaget Prevas levererade en urstark rapport. Visserligen steg aktien med hela 16 procent, men sett till resultatet så kom rapporten sannolikt ändå i skymundan tack vare att Ericsson briljerade på börsen. Men när fler under helgen har tid att studera även Prevas fantastiska resultatutveckling under kvartalet finns det en stor chans för att aktien kan få en fortsatt riktigt fartfylld resa de kommande veckorna.

Prevas som under fjolåret led av växtvärk ifrån flera förvärv samt även pressades av nedskrivningar och projektförluster har under det första kvartalet presterat en överraskande bra lönsamhet. Rörelseresultatet blev hela 16,8 Mkr (12,6) med ett VPA på 1,18 kr (0,95). Nettoomsättningen ökade även med 32 procent till 153,7 Mkr (116,6). Rörelsemarginalen uppgick till 11 procent (10,8) och var en rejäl förbättring i jämförelse mot marginalen under det sista kvartalet ifjol som då uppgick till blygsamma 1,5 procent. Kassaflödet var dock negativt på - 1,7 Mkr, men då 11,9 Mkr bestod av tilläggsköpeskilling för tidigare gjorda förvärv finns det skäl att tro att kassaflödet kommer att förbättras kraftigt framöver, vilket är behövligt då kassan endast uppgår till 5,7 Mkr.

Det ser alltså ut som att vindarna nu äntligen vänt för Prevas som tidigare hört till många analytikers favorit inom IT-branschen och om vi antar att bolaget lagt projektförlusterna inom affärsområdet Industrisystem bakom sig kan VPA under året pressas upp mot 4 kronor. Det tidigare kommunicerade målet om att inom två år nå en rörelsemarginal på hela 17 procent för verksamhetsområdet Industrisystem ser heller inte längre omöjligt ut eftersom affärsområdets rörelsemarginal under kvartalet uppgick till hela 13,8 procent (1,0). Det andra affärsområdet Produktutveckling nådde även en fullgod rörelsemarginal på 10 procent (12,1). Den organiska tillväxten bör i år även kunna växa med minst 15 procent, detta bör vara möjligt, dels för att marknaden växer med ca 15 procent per år samt dels för att Prevas tar marknadsandelar. Omsättningen för i år bör således kunna snurra upp till ca 540 Mkr, vilket kan ytterligare förbättras med hjälp av förvärv. Om då bolaget lyckas behålla liknande rörelsemarginal som under Q1 kan VPA bli så bra som 4,70 kr, vilket känns minst sagt kittlande.

Fjolårets historik avskräcker dock men bolaget tillkännagav idag att de vidtagit åtgärder för att förbättra både intäkts- och kostnadssidan. Ytterligare upprepade VDn prognosen om en stark resultatförbättring samt att marknaden förväntades vara fortsatt stark under hela året. Den internationella framgången för Prevas via bolagets framgångsrika kompetenscentran har heller inte låtit vänta på sig och det nyligen offentliggjorda globala samarbetsavtalet med National Instruments bäddar för fortsatt succé, särskilt eftersom bolaget i samband med tidigare kommunicerad order från en japansk biltillverkare då avslöjade att det var en första order i en förväntad serie projekt från just National Instruments. Stora förväntningar läggs nu på nästa kvartalsrapport och lyckas bolaget där bevisa att dagens lönsamhet är uthållig, då om inte förr, lär även aktien fortsätta uppåt. Jag blev idag klart imponerad över Prevas och är övertygad om att vi får läsa ett par köprekommendationer under nästa vecka. Prepare for Prevas!

Ha en mysig helg!

kim

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?