Post entry

Explosiv tillväxt i Pricer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Pricer levererade ett kvartal över förväntningarna. Omsättningen steg valutajusterat med 75% och den underliggande bruttomarginalen förbättrades jämfört med Q4. Aktien faller pga svårtolkade valutaeffekter, men lär snart börja stiga igen.

På pappret ser vinsten ut att falla i Q1. Men då ska man komma ihåg att marginalen Q1 2010 var dopad av positiva valutakursförändringar och en ovanligt positiv mix.

Om man istället jämför den valutajusterade bruttomarginalen i Q1 2011 med densamma i Q4 2010 ser man att marginalen faktiskt förbättrades från 31% till 36%. Just 36% var också den valutajusterade marginalen för hela 2010. Att Pricer håller ställningarna på denna punkt är klart positivt, eftersom det finns en oro för marginalpress.

Rörelsekostnaderna steg 2 miljoner kronor jämfört med Q1 2010. Bolaget har guidat för att en viss ökning i rörelsens kostnader är nödvändig för att stärka organisationen. Antalet genomsnittsanställda ökade från 54 till 59 personer men trots det ser det ut som om Pricer har bra kontroll på kostnaderna.

Orderingången var kvartalets verkliga kioskvältare, +135% valutajusterat. Orderboken vid kvartalets utgång ligger på 188 miljoner kronor, vilket är intressant eftersom bolaget definierar denna siffra som "orders som är klara för leverans i kommande kvartal". Med tanke på att orderboken var 80 miljoner kronor i bokslutet och att Pricer alltså slog denna siffra med drygt 30 miljoner kronor i Q1, finns det en chans att Pricer levererar över 200 miljoner kronor i omsättning under Q2. Under alla omständigheter känns min "best-case" prognos för 2011 på 600 miljoner kronor i omsättning för låg.

Om Pricer kan hålla de underliggande bruttommarginalerna på 36% för hela året är en nettovinst runt 100 miljoner kronor definitivt inom räckhåll. Då värderas Pricer till cirka PE 14x för 2011. Detta är alldeles för lågt givet att tillväxten fortsätter att slå förväntningarna.

Pricer har en ledande marknadsandel på en marknad som går från testinstallationer till fullskaliga roll-outs. Med en global penetration på endast 1% är potentialen enorm när det lossnar med de stora detaljhandelskedjorna. En större andel av bolagets omsättning kommer från nya geografiska marknader och kundsegment. Beroendet av Frankrike och Carrefour minskar, vilket sänker risken avsevärt.

En allt större del av omsättningen kommer i framtiden utgöras av ersättningsorders, i takt med att etiketterna från gamla installationer byts ut. Detta ger Pricer återkommande intäkter, vilket också minskar risken.

Om Pricer når min intäktsprognos på 600 miljoner kronor betyder detta 35% tillväxt jämfört med 2010 och nästan 100% vinsttillväxt. Detta bör ge en värdering på minst 25-30x vinsten eller ett börsvärde på 2,5-3 miljarder kronor. Målkursen är således 3 kronor per aktie, 100% uppsida.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?