Post entry

Börsen på nya årshögsta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Stockholmsbörsens stängning på nya årshögsta är ett styrketecken. Håller uppgången i sig tyder den tekniska analysen på en god potential.

OMXS30-index rekyl i förra veckan blev begränsad och nådde som lägst ned till 1037 i fredags. Redan på måndagen följde en snabb återhämtning, då investerare tog fasta på positiva makrosiffror och handlade upp index till färska toppnivåer. Också under gårdagen märktes det positiva tolkningsföreträdet tydligt då statistik som kom in under förväntningarna inte fick Stockholmsbörsen på fall.

Måndagens årshögsta stängning vid 1075 är ett styrkebesked men uppgången är samtidigt ännu för liten för att definitivt förpassa motståndet 1060 till 1070 till det förgångna. I regel krävs en stängning 3 procent över ett motstånd för att motståndet ska anses vara brutet. Omsättningen ska gärna också vara tilltagande, en pusselbit som förvånande inte föll på plats i måndags, trots den stora rörelsen på 2,6 procent.

Skulle OMXS30-index fortsätta upp fullbordas en formation som kallas för stigande rätvinklig triangel. Potentialen för en stigande rättvinklig triangel beräknas genom att man drar en linje från formationens räta motstånd parallellt med den nedre trendlinjen som förbinder de stigande kursbottnarna. I detta fall indikerar formationen en uppgång till 1.200-nivån för OMXS30-index.

Ett fortsatt positivt scenario känns nu mer pålitligt än i förra veckan, även om de amerikanska indexen fortsatt utgör ett osäkerhetsmoment.

Förra veckans affärsförslag i ÅF har inte tagit fart och utvecklingen summeras till minus 1,0 procent. Stödet i intervallet 100 till 102 kronor är dock fortfarande intakt och det positiva scenariot lever vidare. Det andra affärsförslaget i Biogaia har gått betydligt bättre med en uppgång på 4,6 procent.

Veckans första affärsförslag blir Probi, en aktie som i förra veckan under hög omsättning tog ett kliv upp på nya årshögsta nivåer. Den nuvarande rekylen bör kunna bottna i intervallet 58 till 60 kronor och köp rekommenderas därför mellan 58 och 59 kronor. För en fördelaktig relation mellan potential och risk sätts målkursen i nivå med den senaste kurstoppen vid 66 kronor, medan stop-loss sätts vid 57 kronor. Det enda som egentligen talar emot aktien är att uppgången den 29 juli skedde under så pass hög omsättning att man kan fråga sig om inte en majoritet av alla potentiella köpare redan köpt aktien.

Veckans andra affärsförslag blir Nolato, som påminner en del om Probi ovan. Också Nolato noterade en volymuppgång i förra veckan och efter ett par slagiga dagar bör kursen inom kort vara redo för ett nytt och avgörande test av motståndet vid 82 kronor. Köp aktien mellan 76 och 78 kronor, med målkursen satt till 88 kronor på någon månads sikt och stop-loss vid 74,75 kronor.

Nästa vecka vet vi hur det gick.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?