Post entry

Prolight, är folk galna? Du kan köpa aktien 15% under kassan

Trenden den senaste tiden har varit att folk tecknar aktier för att direkt sälja av dessa med 20-30% förlust. Helt enkelt en norsk box eller kalla det för avkastning på riktigt. Det här fallet är dock helt galet.

Först och främst vill jag tala om att jag kan inget om bolaget eller dess produkter men lite enkel matte kan jag.

Följande har skett,

* NE i december 2016 och bolaget får in 21 milj SEK

http://www.prolightdiagnostics.se/investor-relations/nyheter/nyemission-i-prolight-diagnostics-ab-publ-inbringar-ca-23-mk-51787

Notera att emissionen skedd på kurs 75 öre. Garanterna fick ersättning i form av units.

Enligt bokslutet för 2016 så hade bolaget 23,2 milj SEK i kontanter i kassan.

http://www.prolightdiagnostics.se/investor-relations/nyheter/bokslutskommunike-2016-prolight-diagnostics-54460

Bolaget är skuldfritt. Ni kan kika själva på balansräkningen. På helåret 2016 gick bolaget back 2 milj, så kassan räcker ett bra tag. Vidare i feb 2017 emitterar bolaget aktier för en fordran till en samarbetspartner på kursen 75 öre. Detkan man inte tolka annat än att partnern fann priset som skälig och tillräcklig attraktiv att ta det framför kontanter.

http://www.prolightdiagnostics.se/investor-relations/nyheter/prolight-diagnostics-beslutar-om-nyemission-av-aktier-utan-f-55357

Oavsett hur man räknar så är det faktum att bolaget har en kassa på ca 22-23 milj sek idag. Samtliga större ägare och ledning är lockade i 12 mån enlig memorandum, sid 4.

http://www.prolightdiagnostics.se/investor-relations/emissionen/

Då garanterna fick 12% ersättning så kan de inte sälja med mer än 20-30% lägre kurs då går de back på affären. Det ger en breaknivå på ca 52 öre för dessa. Och säljer de här för sina gratisaktier de fick somersättning så halverar de förtjänsten.

Idag kan man köpa aktien på 35 öre vilket motsvarar ett BV på mindre än 20 milj. Bolaget ska använda NE pengar för en fas1 studie. Enligt min högst personliga åsikt så brukar tester i så tidig fas nästan alltid gå bra. Det är först vid fas3 som riskerna med misslyckanden är mycket höga.

Så, om man enbart skulle värdera bolaget efter kassan så ger det ett värde på 41 öre per aktie. Lägg därtill värdet på redan investerad kapital i bolaget, värdet på patenter samt att man bör han en rätt hygglig chans att så bra fas1 resultat.

Att i detta läge kunna köpa aktier på 35 öre kan tyckas enligt mig som en bra affär. Jag undrar förstås, hur tänker folk som säljer här, eller har jag missat något? Själv har jag köpt naturligtvis ett gäng aktier på dessa nivåer.

Att sälja på kurs under kassan direkt efter NE kan liknas att du går till bankomaten, tar ut 1000 sek och säljer det för 800 sek.

Notera att det enbart har varit en aktör som har sålt aktier. Jag sälv äger aktier i bolaget.Alla uppgifter ovan är mina högst personliga åsikter. Du bör själv kontollera fakta innan du köper/säljer aktier i bolaget.

Bolaget heter PRLD MTF

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?