Post entry

Tre fynd på smålistorna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Intresset för de lite mindre bolagen visar gryende tecken igen efter en rejäl svacka under våren. Två riktiga mikrobolag på Aktietorget och ett något större First North-bolag lockar med attraktiva värderingar. Molntjänst/internetbolaget Promikbook, medicinteknikföretaget Emotra, och bygg- och projektledningskonsulten Hifab Group.

Promikbook. Lista Aktietorget. Börsvärde 25 mkr. Aktiekurs 0,55 kr. Promikbook har utvecklat en molntjänst inom bokföring och redovisning. Bolaget har lanserat en gratisversion som blivit mycket populär och laddats ner av över 13 000 användare och antalet kunder ökar allt snabbare. Promikbook siktar på hela 20 000 användarkonton när året är slut. Bolaget har klättrat mycket snabbt på Alexa som mäter internettrafik på olika sajter.

I mars knoppades Promikbook av från moderbolaget BCS och i samband med det gjordes en rejält övertecknad nyemission där bolaget tog in 5,9 mkr, en kassa som därmed kommer räcka ett bra tag. Att intresset för bolaget var så stort tyder på stora förväntningar när Promikbook nu tar sikte på att kapitalisera på det stora antalet användare av bolagets molntjänst. Bolaget lanserar för dagen en betalmodell med olika extrapaket (guld- silver-bronspaket) och förhoppningen är självklar, att göra Promikbook till ett lönsamt bolag baserat på de allt fler användarna av molntjänsten.

Promikbook med VD Hans Orre visar stor målmedvetenhet, har medvind med det stora antalet användarkontona, en rejäl kassa som ger arbetsro ett bra tag och har ett lockande lågt börsvärde på 25 mkr. Med framgångssagor inom samma bransch som Fortnox kommer minsta tecken på lyckad konverteringsgrad, och fortsatt ökat antal användare, kunna ge riktigt bra drag i aktiekursen. Börsvärdet har potential att åka upp en bra bit från dagens nivå om Promikbook visar tecken på att man lyckas med sin modell. Värt en chanspost!

Ett börsvärde på 35 mkr i Promikbook skulle ge en aktiekurs på närmare 0,80 kr mot dagens kurs på 0,55 kr. Inte orimligt för en internetbaserad och modern potentiell snabbväxare!

Emotra. Lista Aktietorget. Börsvärde 45 mkr. Aktiekurs 17,50 kr.

Emotra är tämligen välkänt för de som intresserar sig för smålistorna. Bolaget har utvecklat en metod/programvara inom psykiatrin vilken går ut på att identifiera en deprimerad persons självmordsbenägenhet. Emotras metod har rönt stort intresse. Både inom allmänpress och inom sin bransch, och även bland aktiesparare. Det har lett till rena kursrusningarna i aktien emellanåt när goda nyheter presenterats. Efter vårens utknockning av många mindre bolag i tidigt skede har även Emotras aktiekurs åkt ner rejält och handlas nu på nivåer långt under vårens högsta notering på dryga 30 kr. Det känns rätt så oförtjänt och ganska kortsiktigt tänkt och ger samtidigt ett nytt fantastiskt ingångsläge i den utbombade aktien.

Emotra har trots sin litenhet visat upp ett imponerande nyhetsflöde. Kraftigt övertecknad nyemission gav många sköna miljoner kr in i kassan och finansiell stabilitet ett bra tag framöver, bolaget genomför just nu en multicenterstudie med hela 19 ledande kliniker i Europa som utvärderas bolagets metod. Ett till synes häpnadsväckande stort intresse och som borde leda till intressanta nyheter under året när utvärderingen kommer igång, och ett fantastiskt nätverk som byggs inför framtida försäljning. Upphovsmannen bakom EDOR, Lars-Håkan Thorell är talare på flera tunga event i höst, bl a världpsykiatrins årliga världskongress.

Allt buzz kring Emotra är imponerande och det måste finnas goda möjligheter att det kommer något gott ur detta med tiden. Potentialen ligger till synes en liten bit framåt i tiden när försäljningsfasen inleds, men är potentialen tillräckligt stor kan framgången komma fortare än man tror. Uppköp, samarbetsavtal, ny storägare (kanske någon av klinikerna som blir intresserade), det känns som att något spännande kan ligga i korten om utvärderingen av EDOR går som bolaget tänker sig. EDOR är redan utvecklat och testat av bolaget och produkten är CE-märkt, det är alltså ingen fas-studie som pågår. Syftet med studien är att vinna marknadsacceptans bland ledande kliniker vilket i så fall skulle ge en betydande kvalitetsstämpel, och en mycket solid grund för den framtida försäljningsfasen.

Emotra är svårvärderat. Ska värderingen vara 20 mkr, 45 mkr, 100 mkr, eller kanske 200 mkr. Marknaden bestämmer priset och just nu är börsvärdet omkring 45 mkr. Känslan är att många avvaktar utvecklingen av utvärderingen och att intresset för aktien just nu är svalt. Men kanske är det just i ett läge när intresset för aktien är svalt som den intresserade bör passa på. Vid goda och rätt typ av nyheter har Emotra-aktien visat en enastående förmåga att rusa rakt upp. Har hänt vid flera tillfällen. Och det kan mycket väl hända igen under hösten. På sikt finns betydande potential i Emotra, även om risken för ett bolag som inte inlett sin försäljningsfas förstås också är stor. Ska man hitta något liknande bolag så kan det sägas vara Medfield som har ett börsvärde på 251 mkr. Emotra börsvärde är alltså 45 mkr.. känslan är att det finns en riktigt stor uppsida i Emotra-aktien om marknaden hittar tillbaka intresset för småbolagen.

Hifab Group. Lista First North. Börsvärde 250 mkr. Aktiekurs 8,25 kr. Hifab Group är ett konsultbolag inom projektledning och bygg. Inte många likheter således till de två ovanstående riktiga mikrobolagen. Hifab har alltid varit ett hyfsat bolag med rejäl omsättning och en anständig vinst vilket lett till bra direktavkastning i aktien. Lönsamheten har dock varit lite svajig och det har varit svårt att förutspå vinsterna är känslan. Nu tycks bolaget ha hamnat i en riktigt fin trend igen och levererade förra veckan en riktig kanonrapport. Omsättningen ökar, vinsten ökar, orderingången ökar. Den sistnämnda med hela 30 % mot förra året! Introduce.se spår en rörelsevinst i år på 30 mkr, att ställas mot börsvärdet på 250 mkr. Det ger ett PE-tal på låga 8 och något till!

Regeringens satsning på infrastrukturprojekt gynnar Hifab och nyligen tecknade man ett 10-årskontrakt som kan ge intäkter upp till 100 mkr. Flera sådana kontrakt kommer ge bra stabilitet till bolaget och också göra Hifab till ett uppköpsobjekt, långa kontrakt brukar locka. Det är svårt att hitta riktiga fynd bland de mer vinstgivande bolagen på börslistorna, det känns ganska genomlyst. Här finns ett bolag som åkt upp på radarn ganska nyligen och kan de leverera ytterligare en bra rapport i sommar kan trenden säkerligen leda till att fler får upp ögonen för Hifab. Och då lär PE-tal 8 kännas riktigt attraktivt och leda till att Hifab-aktien åter klättrar över 10 kr. Regeringens infrastruktursatsning, den nationella transportplanen, på gigantiska 522 miljarder(!) borde i sig kunna göda rätt typ av bolag och att Hifab redan fått ett sånt stort kontrakt borde locka marknaden lite mer än vad som är fallet.

Slutsats: Mycket stark köprekommendation för Hifab på denna nivå, även om den inte kommer toppa någon vinnarlista. Men det finns 20-25 % uppsida i aktien anser undertecknad. I synnerhet om även sommarens rapport är stark på nytt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?