Post entry

Bolaget med bäst utsikter 2015

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Godartad prostataförstoring är en åkomma som drabbar hälften av alla män över 50 års ålder. ProstaLunds patenterade teknik tar behandlingen av godartad prostataförstorning till en ny nivå. Tekniken, Coretherm, har i flera studier visat sig vara överlägsen dagens behandlingsmetoder och har därför nu väckt stor internationell uppmärksamhet. Försäljningen av Coretherm har tagit rejäl fart under 2014, både i Sverige och USA (50% resp 85%). Snart öppnas dörrarna till gigantmarknaden Kina, och då blir det svårt att sätta en gräns för hur högt aktien kan nå.

ProstaLund är Lundabolaget som utvecklat en effektiv och smidig behandlingsmetod mot godartad prostataförstoring. Metoden som kallas ”Coretherm” går ut på att via en kateter genom urinröret värma prostatan till en noga monitorerad temperatur kring ca 50 grader och på så sätt avdöda prostataceller, detta får prostatan att krympa och patienten blir sedan besvärsfri.
Metoden som primärt används i Sverige idag förkortas ”TURP” och innebär att prostatavävnad hyvlas bort, detta är ett kirurgiskt ingrepp som kräver att patienten sövs samt förblir hospitaliserad i tre dagar efter operation. TURP är således mycket kostnadskrävande. ProstaLunds metod Coretherm tar enbart 10 minuter och kan ske utan inläggning.

Förutom dessa väsentliga skillnader mellan Coretherm och TURP så har även en stor studie visat att Coretherm reducerar risken för patienterna att senare i livet utveckla prostatacancer med 25% (till skillnad mot TURP som ökar risken).
Coretherm plockar nu snabbt marknadsandelar från TURP i Sverige, just nu utförs 10% av behandlingarna med Coretherm, som nu erbjuds vid de flesta sjukhus i landet. Bara under det senaste året har andelen behandlade med Coretherm i Norden ökat med hela 30%.

Coretherm är godkänd som behandlingsmetod av både Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i Sverige samt FDA i USA.
Närsomhelst kommer Coretherm att få ett godkännande även i Kina där produkten har efterfrågats starkt. I Kina är TURP ett omöjligt alternativ, kostnaderna för ingreppet är alldeles för höga och tillgången på kirurger räcker inte för att behandla denna enorma befolkning. Coretherm är därför den perfekta lösningen, behandlingen kan genomföras av distriktläkare polikliniskt och tar som tidigare nämnt bara 10 minuter, utfallet är dessutom bättre än TURP.

Det finns 150 miljoner män i Kina som är över 50 års ålder. Hälften, dvs 75 miljoner, är drabbade av godartad prostataförstoring och går dagligen runt med vattenkastningsbesvär, sexuella besvär och rädsla för att vistas bland folk. ProstaLund gör en vinst på cirka 10 000 per utförd behandling. Det är inte svårt att inse vilken enorm potential som finns i bolaget, etableringen i Kina är snart ett faktum.
Potentialen avspeglar sig också i hur tungt insiders sitter i aktien.
Snart publiceras dessutom en stor studie som kommer att bekräfta Coretherms cancerförebyggande behandlingseffekt och som äntligen kommer att sätta punkt för den föråldrade TURP-metoden.

Med det kommande godkännandet från Kina, vilket väntas ske vilken dag somhelst nu under detta kvartal, den ökade uppmärksamheten i Sverige och de nya lagarna som ger patienten rätt till val av vårdmetod samt publiceringen av den nya studien som bekräftar ProstaLunds tekniks överlägsenhet (vilket tidigare visats i medelstora studier) är utsikterna för 2015 mycket goda.

Min bedöming är att kursen kommer ta ett stort kliv framåt, en resa jag som kliniskt verksam läkare har bestämt mig att följa med på.

Jag anser att vi utan tvekan bör kunna nå 25 kr på kort till medellång sikt (2015). På längre sikt är min bedömning att kursen har potential till 40 kr under 2016 vilket således blir min riktkurs.

MVH,

Johanni

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?