Post entry

Prostalund - en början på något stort.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Godartad prostataförstoring (BPH) är ett problem alla män som närmar sig medelålder känner till. Världen över är hundratals miljoner män drabbade. Med en enkel och effektiv behandling för BPH sitter Prostalund därmed på en riktig kassako.

I detta inlägg vill jag bara ta en kort titt på marknadspotentialen för Prostalunds CoreTherm, en värmebehandling för BPH som görs på 10 min. BPH är extremt vanligt och ungefär hälften av alla män över 50 år och upp till 80 procent av alla män över 80 år drabbas. Läs mer om BPH här. http://www.doktorn.com/artikel/ta-reda-p%C3%A5-om-du-lider-av-prostatabesv%C3%A4r

USA är världens största marknad och där har Prostalund sedan några år FDA-godkänt. I en nyligen släppt rapportberäknas att 25% av alla män i USA kommer att behöva någon sorts behandling för BPH. Det betyder att 40 miljoner män i USA någon gång i sitt liv borde få behandling för BPH!

Prostalund kan få ca 1100 USD per behandling med Coretherm. Med en marknadsandel på 10% skulle det innebära 4,4 miljoner USD eller ca 37 miljarder kronor. Med en marknadsandel på 1% av USA-marknaden innebär det intäkter på 3,7 miljarder kronor.

Naturligtvis vill flera slåss om en sådan enorm marknad. Dels finns farmakologiska behandlingar och det görs många operationer. Farmakologisk behandling är dock ofta ineffektiv och har biverkningar, och operation är ett besvärligt ingrepp som ger sjukhusvistelse och har biverkningar. Det finns tre företag som har en liknande behandling som Coretherm, men dessa har inte samma temperaturanpassning i realtid vilket ger ett sämre resultat. Coretherm har därmed goda förutsättningar att ta stora marknadsandelar.

Kina-marknaden: Prostalund är precis i slutfasen av sin ansökan till CFDA, och besked om godkänt för försäljning i Kina bör komma mycket snart. Kina har 1,4 miljarder invånare, och med samma logik som för USA innebär det att 175 miljoner kinesiska män skulle behöva behandling för BPH någon gång under sitt liv!

Hur många som verkligen kommer få det är svårt att sia om men Kina har en snabbt växande medelklass. Oavsett är det en gigantisk marknad som snart öppnar sig, där Prostalund redan har skaffat distributör.

Även i Norden pågår försäljningsarbetet där metoden är etablerad i Sverige och nu marknadsförs i övriga delar av Norden.

Självklart krävs mycket arbete för att kapa åt sig marknadsandelar och det finns risker på vägen. Jag råder alla att själva sätta sig in i caset!

För den som vill läsa mer om Coretherm finns här en intressant skrift.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?