Post entry

Prostalund triggers!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I dagens Q3 rapport bekräftar bolaget att Kina öppnas upp nästa år. Detta är en gigantisk marknad eftersom det där inte finns resurser nog att använda annat än Prostalunds CoreTherm. Den konkurrerande tekniken i traditionell kirurgi, TURP, tar för lång tid och kostar för mycket. Vidare får vi besked att cancerstudien är klar första halvan av 2015. Om inte förr sticker aktien vid positiva besked då.

Prostalund presenterade sin Q3-rapport på morgonen. Försäljningen i Q3 ökade 19 % jämfört med i fjol till 2,23 MSEK. Resultatet är fortfarande negativt, -2,49 MSEK. För niomånadersperioden blev nettoomsättningen 6,70 MSEK och resultatet – 5,9 MSEK.

Siffrorna är med andra ord så där, men det går i rätt riktning.

Varför ska man då äga Prostalund?

Försäljningen tar fart nu. September blev den starkaste månaden sedan bolagets omstart 2012. I det tredje kvartalet ökade försäljningen av CoreTherm behandlingskateter 50 % i Sverige och 85 % i USA. Det visar att kunderna använder produkten i ökande omfattning. Två nya kunder har tillkommit. Det är Kalix sjukhus och Ängelholms sjukhus.

Fokus framöver är att utöka försäljningsorganisationen ytterligare i USA och Sverige.

Samtidigt är Kina på gång. Bolaget räknar med ett produktgodkännande i Kina H1 2015. Det är en gigantisk marknad. Dels för att den är stor, men dels också för att det inte finns tillräckligt mycket resurser i Kina för att utföra den konkurrerande kirurgin TURP. De måste helt enkelt använda sig av Prostalunds betydligt snabbare och enklare TUMT behandling.

Den absolut viktigaste aspekten med Prostalund är dock effekten CoreTherm har på prostatacancer. Det har marknaden glömt bort. Studier visar att behandling med CoreTherm mot godartad prostataförstoring ger en skyddseffekt mot prostatacancer. För att kvantifiera effekten görs nu en jämförande studie där prostatacancerincidensen efter CoreTherm behandling jämförs med incidens efter TURP, traditionell kirurgi. Denna extremt viktiga studie avslutas under H1 2015.

Under början av nästa år har vi alltså två rejäla triggers. Den ena är ett Kina-godkännande. Den andra är cancerstudien.

Prostalund värderas till 43 MSEK. Med en rejäl försäljningstillväxt, ytterligare ett rejält kliv uppåt i och med att Kina öppnas upp och studier som visar ett skydd mot prostatacancer är det på tok för lite. Det dubbla hade varit rimligt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?