Post entry

Q-MED buy and hold

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter att ha plöjt några årsrapporter i sann Buffett anda tänkte jag försöka sätta in bolaget Q-med ur ett value investing perspektiv.

Morgonstund har guld i mun! Speciellt när dagen börjas med frukost på sängen kombinerat med P1:s sommarpratare arkiv. Howlin' Pelle Almqvist i The Hives kombinerat med Hans Blixt chefsinspektör inom FN fick förgylla min morgon.

Tänkte stolpa upp Q-med ur Grahams 5 sammanfattade kriterier för en investering.

1. Förstå och lär dig bolaget du investerar i.

Q-med är ett bolag som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer medicinska implantat för estetisk och medicinsk användning. Q-med produkter består i huvudsak av Restlayne, Macrolayne inom estetistik området som står för 86 % av Q-meds intäkter.

Resterande 14 % av intäkter kommer inom specialistvård segmentet från produkterna Deflux, Durolane samt Solesta.
Q-meds strategi för försäljning sker genom egen försäljning samt genom utvalda partners och distributörer.

SWOT

S: Med mina begränsade kunskaper inom medicinteknik och vetenskap får jag uppfattningen om att Q-meds produkter konkurrenskraftiga och i ledande inom sina marknadsområden. Det som gör just Q-meds produkter unika enligt de själva är att deras produkter "har en oöverträffad kliniskbevisad säkerhet och effekt" på sina kunder. Något som gör Q-meds produkter mycket intressanta ur ett investeringsperspektiv är att kunderna som har börjat använda gå på behandlingar måste fortsätta gå på behandlingar för att fortsätta ha samma fina utseende. Som kund har du "fastnat" i ett sorts beroende.

W: All hantering av Q-meds försäljning, marknadsföring och distribusjon sker av externa samarbetspartners vilket gör det svårt att få en uppfattning om hur strategierna på alla dessa plan är upplagda. Dock så kan det också vara en styrka för Q-med att kunna fokusera vad de är bäst på. Dvs utveckla och producera sina produkter.

O: Qmed är relativt nya på den asiatiska markanden där det finns enorm potential bland den asiatiska överklassen som vill se ung och fräsch ut. Vet dock ej hur den asiatiska överklassen ställer sig till skönhetsingrepp, men jag anser att de har samma behov som västerländska kvinnor att se ung och snygg ut så länge det är möjligt. Den asiatiska överklassen har följt efter det västerländska mönstret med högkonsumtion av lyxvaror. Vilket jag anser kommer att ske inom "lyx tjänstesektorn" där Q-meds produkter anänds. De asiatiska länderna kommer även att få en högre medellivslängd, kombinerat med en ökad befolkning vilket kommer att öka efterfrågan av Q-med produkter.

T: Q-meds patent löper ut? Någon konkurrent kommer med en ny innovation som gör att Q-meds produkter blir inaktuella. Genom att välja att outsourca försäljning, marknadsföring och distribusjon kan det vara svårt att ha en överblick och god insyn hur alla dessa viktiga processer utvecklar sig.

2. Lär känna de som är ansvariga för ditt företag,

Ägaren och grundaren Bengt Ågerup äger via Lynnet Holding knappt 50 % av bolaget vilket känns tryggt med en stor och långsiktig ägare.

3. En investerare ska fatta sina beslut på beräkningar inte förhoppningar.

Q-med har i dagsläget ett P/E tal runt 22,5

Räknat på resultat efter skatt 59 mkr + omstruktureringkostnader 17 mkr * 0,7= 12, Totalt = 71 mkr för Q1.

Börsvärde cirka 64 kr / st * 100 mkr aktier = 6,4 mdr.

6,4 mder/4 = 1600 mkr

1600/71 = 22,5

Q-med Soliditet uppgick vid bokslutet 2009 till 87 % vilket innebär att pengar finns för att kunna marknadsföra och fortsätta sin utveckling med egna medel.

Q-meds direktavkastning uppgår i dagsläget till 2,3 % (1,5 kr/aktie) baserat på årets utdelning genom aktuell börskurs, vilket kan anses som relativ låg utdelning. Eftersom bolaget redovisade en vinst på 6,9 kr/aktie anser jag att det är ett smart drag att låta pengarna arbeta inom bolaget för att använda dessa pengar till att ta en stark position på tillväxt marknader.

4. Hitta företag med stark finansiell ställning

Har delvis redovisat Q-meds ställning ovan dock så anser Graham att bolaget ska inte värderas högre än 1,2 gånger företagets bokförda nettonuvärde. Q-meds egna kapital uppgick 2009-12-31 till knappt 2 MDR kr och idag värderas Q-med till 6,4 MDR kr (100 miljoner aktier * 64 kr/st). Vilket gör Q-med kraftigt övervärderade eftersom Q-med borde ha ett värde på cirka 2,4 MDR. Dock så anser jag att här måste Grahams value investing princip frångås eftersom Q-med är ett tillväxtbolag som har konkurrens kraftiga produkter och därmed får man betala mer." It´s better to buy a wounderful company at a fair price, than buy a fair company at a wounderful price".

5. Hitta företag med uthållig vinsttillväxt:

2009 2008****2007****2006****2005****Rörelsemarginal (%) 544282312Vinstmarginal (%)50324168Försäljningsintäkt (tkr)1364127213181304976Summa sumarium, anser jag att Q-med är ett företag som verkligen är ett bra risk/reward case på längre sikt. Jag själv har en pessimisstisk makrosyn men nedgången i Q-med skulle vara begränsad, samt på längre sikt anser jag att bolaget kommer att fortsätta att vara ett lönsamt tillväxt bolag.

Jag är nu mycket sugen på att höra era synpunkter samt kritik!

Trevlig helg ! Vänliga hälsningar Martin

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?