Post entry

P/E under 10 och tillväxt över 40%

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag återkommer med en rekommendation med ytligare ett bolag som tjänar betydligt mer pengar än vad den redovisade vinsten anger. I en tidigare blogg har jag lyft fram UTG och Wise är ett annat exempel på företag med betydande goodwill avskrivningar. Goodwill uppstår som skillnaden mellan köpepris och det egna kapitalet när man tar över ett företag. Med de nya IFRS reglerna skrivs goodwill inte av men ett antal bolag använder sig av äldre regler och kan på så sett undvika att betala skatt på vinstpengar men döljer samtidigt de verkliga inkomsterna. QBANK redovisade 2014 en vinst på 0,02 kr per aktie men skulle om man redovisat enligt IFRS haft en vinst på 0,17 kr/aktie vilket vd framförde på en presentation för aktiespararna. Nu kan man diskutera om vd räknade lite högt, men eftersom man betalar minimalt med skatt närmar sig den verkliga vinsten 17 öre per aktie samtidigt som aktien handlas runt 1,20 kr.

Som det inte vore billigt nog befinner man sig i en bransch som förväntas växa med nästan 30% per år de närmaste åren, där QBANK skall växa snabbare än marknaden. 2014 var tillväxten 40% och från ledningen låter man än mer positiva inför 2015.Vad gör QBANK då? Jo, man hjälper företag att hantera sina videos och annat digitalt material för marknadsföring i olika kanaler. Den ökande betydelsen av videos i marknadsföringen, mängden av marknadskanaler och behovet av att samordna kampanjer i olika kanaler driver utvecklingen. Bland kunderna finns ett antal välkända storföretag och den besparing som QBANKs molntjänst ger kunderna är betydande. Men nu vill du förstås höra vd presentera QBANK eller QBNK Holding, mot slutet nämner han att man har en vinst på 17 öre per aktie om man använder sig av IFRS.

http://www.aktiespararna.se/aktiedagen-stockholmhttps://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/03/13/qbnk-holding-ab-publ-qbank-listat-i-markets-and-markets-senaste-rapport-om-dam-marknaden.html

PS Goodwill avskrivningar tycks ha ett oförtjänt dåligt rykte troligen från IT-kraschen eller så uppmärksammar man inte skillnaden mot andra avskrivningar. Till skillnad från andra avskrivningar finns det inget återinvesteringsbehov tex av en maskin, så belastningen på resultatet kan inte ses som en periodisering av en verklig utgift. Goodwill kan bara ställa till vissa problem för bolag som går med förlust och har stora skulder. Men bolag som går med förlust får problem i vilket fall, särskilt om de dessutom har stora skulder.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?