Post entry

Qbank: Den smarta mediabanken!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Qbank erbjuder företag och myndigheter molnbaserade produkter och tjänster inom Digital Asset Management (DAM). En lösning som möjliggör för bolagen att hantera program, datalagring, processorkraft och kapacitet på en extern resurs än att ha sin egen databas. Detta i ekonomiskt syfte betyder en kostnadsbesparing för bolaget och en ny start på ny marknad.

Qbank är Sveriges ledande bolag med lösningar av molnbaserade produkter och tjänster inom DAM. Bolaget har haft en årlig tillväxt med ca 40 % i den svenska marknaden. Omsättning 2013 låg på 10 563 tkr, 2014 på 15 845 tkr och förväntat 2015 är 23 767 tkr samt 2016 landar på 35 651 tkr. Målet inom ett par år är att ha en omsättning på 100 mkr.

Bolagets i resultaträkningen redovisade en vinst på 2 759 tkr år 2013 och 2 300 tkr år 2014. Förväntat resultat är 3 337 tkr år 2015 och år 2016 hamnar vi på 5 567 tkr.

Qbank är sveriges ledande bolag och dominerande i norden inom DAM. Nummer 11 i världen!
Några av Sveriges stora bolag som använder idag DAM lösningen av Qbank är Swedish Match, Electrolux, ABSOLUT, Svenskt näringsliv, Dometic, Haglöfs, LG, och Svenska postkod lotteriet. Marknaden är under expansion och allt fler väljer QBank. Qbank är under expansion och en internationell resa nyligen börjat.

Bolaget noterades på aktietorget juni 2014 och första handelsdagen fick aktien ett avslut på 12,9 kr. Som mest har aktien handlats på 16,75 kr. Efteråt tåg aktien en annan vändning och nedgång efter ett rykte om att Qbank skulle sättas i konkurs av tre liljor som är största ägarna. Tre Liljor var tvungna att sälja en del av sina aktier i Qbank för att klara av betalningsskyldigheten hos kronofogden. Nyemissionen på 6,5 och erinrar för sen anmälda insynshandel tryckte på nedgången ännu mer och fick de flesta Qbank ägare att sälja i panik och rädsla av att den skulle sjunka ännu mer. En dålig kommunikation, rykte och nyemission som har skapat detta missnöje hos aktieägarna och pressat ner aktien till dagens nivåer. Bolaget är i tillväxtfasen och ledningen har varit oerfarna av börsen vilken ledde till denna nedgång och misstroende hos aktie ägarna men samtidig skapade ett utrymme för oss risktagare att inta en position i bolaget. Vi såg Qbank ur den ljusa synvinkeln.

I en artikel av privata affärer rubricerade ”QBank ska erövra marknaden som växer med 40 procent per år

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/investerarbrevet/?inramad=http%3A%2F%2Fwww.investerarbrevet.se%2Fdefault.aspx%3Fa%3DNTM5-0t2Rg3dtCZM%3D

Privataaffärer menar i jämförelse med molntjänster Dropbox som blir en av de största börsnoteringar som världen skådat och som skall handlas på drygt 10 miljarder dollar. Fördelen med Qbank som skiljer från många andra molntjänster bolag är att Qbank riktar sig mot bolag. Qbank befinner sig i en marknad som växer snabbt.

Marknad

”QBank ska erövra marknaden som växer med 40 procent per år.”

Allt fler bolag börjar vända sig till användning DAM lösningen, vilket är mer lönsam och medför en kostnadsbesparing.

Digital Asset Management marknaden erbjuder sina lösningar idag för regioner som Nordamerika, Asien och Stillahavsområdet, Europa, Mellanöstern och Afrika och Latinamerika. Lösningar såsom videohantering, kreativa integrationsverktyg, varumärkesportaler, tillgångsanalys, web content management integration, kapitalförvaltning och metadata arkivering, livscykel och rätt förvaltning.

Den globala DAM-marknaden beräknas omsätta drygt 34 miljarder SEK 2019. 57 bolag delar på marknaden och QBank dominerar i norden och ligger 11a för bästa DAM lösning, enligt capterra. QBank toppar dessa bolag för att ta en större del av marknaden och ligger rätt i tid.

”Bolagets ska expandera med lönsamhet och tillsammans med kunder, återförsäljare och investerare. Marknaden är jättestor och vi har hittat ett bra sätt att bearbeta den. Vi vet också att produkten ligger rätt i tiden och att den kan erbjuda betydligt fler värden i jämförelse med konkurrerande lösningar. Sammantaget gör det oss mycket positiva till framtiden” i en kommentar av Carl Petruson.

En av de största aktörer i världen, Bank Of America, rekommenderar DAM och ser ett värde av att skapa en struktur i den digitala tidsåldern:
"Digital assets have value beyond their monetary worth and need a plan to protect them. Increasingly, our clients are asking for tools and advice to prepare themselves and the next generation from emerging risks." - Bank of
America 24/2-14
En marknad som växer snabbt och som behöver en struktur för att skyddas.

Qbank lägger även in fingrarna i nytt affärsområde som nu tar fart. I ett samarbete med University of California Davis skapar ett nytt affärsområde inom medicinteknik. Detta innebär att Qbank kommer att användas som teknisk plattform for att kunna utföra avancerade bildanalyser inom ramen för forskningen samt hantera forskningsmaterial snabbare och mer effektivt än tidigare. Tekniken är unik och Qbank i samarbete med University of California är först ut med. Mer att läsa finns i artikeln nedan:
https://qbank.se/nyheter/2015/04/qbnk-i-strategiskt-samarbete-med-university-of-california/

Kunder och partners

Qbank har idag 100 tals kunder och ca 15% av large cap företag. Varje år skapar bolaget partnerskap med tiotals nya nationella och internationella bolag vilket i sin tur jobbar som konsulter och hittar nya kunder åt Qbank. Nya kunder avtalar alltid om 2 års abonnemang, som förlängs varje år i fall det inte sägs upp. I en undersökning som bolaget gjort sparar varje kund/företag 1 timme om dagen genom att använda Qbanks DAM-lösning. Vilket medför en kostnadsbesparing och effektivisering. Allt fler kunder börjar välja och använda sig utav Qbanks plattform. Här har ni nya kunder och partner som presenterades under kvartal 2

Nya Kunder:
QBNK i stor affär med Coop Sverige AB

Kund: EAB och EVRY väljer QBank som DAM-plattform
Finskt universitet väljer QBank som DAM-plattform

QBNK’s första kund i Australien blir Australian Gambling

Nya partners:

QBNK skriver partneravtal med New York Content Marketing-plattformen baserade Opentopic
QBNK har ingått ett partneravtal med EVRY, ett av nordens största IT-tjänsteföretag
iStone ingår partneravtal med QBNK

Star Republic ingår partneravtal med QBNK

Intracom i Kenya ingår partneravtal med QBNK

Några upplockade kommentarer från användare/kunder:

January 27, 2015DAM good Qbank

5 / 5 Overall, 5 / 5 Ease of Use, 5 / 5 Customer Service

Comments: Great experience with Qbank product and team.
Qbank has well documented API and intuitive user interface, solid features and long client relations. All file formats are guaranteed, and we feel well positioned with Qbank for future use.

April 16, 2015 This is the most easy to use DAM software I have ever tried.

5 / 5 Overall, 5 / 5 Ease of Use, 5 / 5 Customer Service

Comments: This is by far the most most user DAM system I've tried. Now we do not look in the folders after our resources as a PDF, video and pictures.
A major advantage of how we use it how it is linked to our TYPO3 CMS platform that manages our website.

April 17, 2015 Userfriendly!

4 / 5 Overall, 5 / 5 Ease of Use, 4 / 5, Customer Service

Comments: Really userfriendly and pedagogic to handle, love the easy upload. Flexible and totally integrated DAM that solves our demands easily

Värdering

Enligt en analys från analysguiden så värderades Qbank till en kurs av 17,5 kr vid en tillväxt av 40%.

Vid börsintroduktion handlades Qbank på 12,5 kr och vilket var ett motiverat värde med hänsyn till omsättning, produkt, tillväxt, risken och marknad. Namnvärt att Qbank tillträde marknaden utan kapitalinskaffning genom nyemission. Målet men börsintroduktionen var att skaffa en kanal för att nå fler intressenter och marknadsföringskanal för nya kunder samt underlätta för framtida investeringar och kapitalinskaffning för en internationell expansion.

Med 40% tillväxt tilläger vi till kursen vid introduktionen så har vi 17,5 kr idag ett år efter.

Värderingskurs 2015: 17,5 kr

Köperekommendation idag är fortfarande starkt köp och med en uppsida på ungefär 61% på kortsikt. Tänkvärt att kursen efter en uppvärdering stigit med 50% på en vecka och 78% på en månad.

På längre sikt och 2 års period har vi andra målkurser. Bolaget har sedan tidigare kommunicerat ett mål på 100 mkr år 2017! Tillväxten bör vara mer än 40% årligen för att uppnå denna omsättning. Med ett stort växande intresse och marknad så bör det inte omöjligt och upp till bevis!
Det finns ingen skriven regel egentligen kring värderingen men kan qbank värderas till minst 4 x omsättningen. Om vi nu tar hänsyn till omsättning på 100 mkr, produkten, tillväxten och mindre risk efter listbytet samt mindre risk till konkurrensen då de är dominerande i norden så en värdering på över 400 mkr kan vara motiverad? om man nu utgår från dessa nämnda faktorer och gör en liten uträkning till värdering:

Idag vid en kurs på 17,5 kr i värdering och med en förväntat omsättning på 21 mkr (15x1,4) i år så får vi ett bv på ca 96,5 mkr. Vilket är ett motiverat värde!

96,5/21=4,6x dvs att de sätter en värderingskurs idag på 4,6 x omsättningen.

Har vi en omsättning på 100 mkr, kan vi kanske få en värdering på 460 mkr och en kurs på 75-85 kr.

Såklart andra faktorer och en förändrad tillväxt kan påverka riktkursen. Men om allt går som det ska och enligt plan så ska Qbank ha en riktkurs mellan 75-85 kr. Dvs. en utveckling på mellan 580% till 680%.

Riktkurs 2017: 75-85 kr

Rekommendation på långsikt: Starkt köp

PS: Notera att dessa riktkurser är antagande och kan påverkas av andra faktorer. Läs alltid själv och gör egna analyser innan du tar en position i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?