Post entry

Ratos apportemission

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ratos har beslutat om en apportemission. Det innebär att aktieinnehavet blir utspätt men i gengäld så får Ratosägaren dela vinsten från det uppköpta HL Display. Ratos har gått upp på beskedet. Den som är Ratosägare behöver inte skjuta till pengar som vid en nyemission.

Ratos 209 kr

Fråga:

_Ratos har beslutat att genomföra en apportemission där man emitterar ca 200 000 nya B-aktier som är en del av betalningen för förvärv i HL Display.

Jag har inte fått klart för mig vad det innebär för mig som aktieägare i Ratos.

Blir det en form av nyemission där jag får teckningsrätter tilldelat mig?

Blir det i vilket fall som helst en utspädningseffekt (om än inte så stor) för aktieägarna i Ratos? /_ Mr Prospekt

Mitt svar:

En apportemission är en form av nyemission där Ratos i stället för kontanter tillför det egna bolaget någon annan form av tillgång, i detta fall fler aktier.

För dig som aktieägare innebär det en utspädning. Det totala antalet aktier ökar. Ditt antal av innehavda aktier påverkas inte, du skall inte tillföra några kontanter, och får inga teckningsrätter. Däremot så växer Ratos, som bolag, genom köpet. Din utspädning kompenseras följaktligen av att Ratos får en större andel av HL Display.

Ratos styrelse har med stöd av årsstämmans bemyndigande beslutat att emittera 217 556 B-aktier.

De emitterade aktierna utgör 10 procent av det totala vederlaget som skall erläggas för förvärvet av familjen Remius HL Display-aktier, vilket offentliggjordes den 2 juni 2010. Teckningskursen är 196,71 kronor per B-aktie i Ratos, vilket motsvarar Ratos-aktiens volymviktade genomsnittliga betalkurs per den 1 juni 2010 (dvs den sista handelsdagen före offentliggörandet). Det sammanlagda vederlaget för de nyemitterade B-aktierna uppgår till cirka 42,8 Mkr.

Aktieteckning och betalning genom apportegendom bestående av aktier i HL Display kommer att genomföras när förvärvet fullföljs, vilket kommer att ske så snart godkännande från berörda konkurrensmyndigheter erhållits, dock senast den 22 juli 2010.

Genom apportemissionen ökar Ratos aktiekapital med cirka 1,4 Mkr till cirka 1 021 Mkr. Totalt antal aktier kommer att uppgå till 162 070 448 och antalet utestående aktier till 159 237 307.

***

Efter tio års funderande lägger Ratos, med VD Arne Karlsson i spetsen, ett bud på HL Display. Med tanke på hur väl Ratos känner HL Disply och den relativt låga värderingen av HL Display är det en lågriskaffär med betydande potential. En ekvation som Ratos är mästare på. Ratos har för avsikt att avnotera HL Display.

Ratos bjuder 49 kronor per aktier. Det är å ena sidan inte högt men aktien har å andra sidan inte stått i 49 kronor sedan 2007. Aktierna i HL Display är noterade på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap.
Risken i affären är låg. HL Display har bara sedan årsskiftet tappat betydligt i börsvärde och handlas idag till en aktiekurs om cirka 36 kronor eller ett börsvärde på en knapp miljard kronor. Dessutom känner Ratos bolaget väl efter tio år som aktiv ägare. Ratos har varit storägare i HL Display i tio år. Nu tar investmentbolaget steget fullt ut och förvärvar bolaget. Det är på tiden.

Efter köpet av huvudägaren familjen Remius aktier i HL Display ligger vägen öppet för att Ratos ska kunna ta över hela bolaget. Ratos har ingått avtal om att förvärva familjen Remius aktier i HL Display, motsvarande 28,2 procent av kapitalet och 59,0 procent av rösterna, och äger därefter totalt 57,0 procent av kapitalet och 79,1 procent av rösterna i HL Display.

Fullföljande av Erbjudandet är endast villkorat av att samtliga för Erbjudandet och Förvärvet av HL Display erforderliga tillstånd, godkännanden, beslut och andra åtgärder från myndigheter eller liknande, inklusive från konkurrensmyndigheter, har erhållits.

Vid full anslutning i erbjudandet uppskattas det koncernmässiga bokförda värdet öka till totalt 1 516 miljoner kronor. Eftersom Ratos redan ägda andel (28,8 procent) måste omvärderas vid förvärv uppstår en positiv resultateffekt, vilken uppskattas uppgå till cirka 135 miljoner kronor.

- HL Display är ett bolag med en unik position i en expansiv bransch och med en fortsatt spännande utvecklingspotential. HL Display är framförallt ett exempel på ett företag som har möjlighet att skapa sin egen marknadstillväxt. säger Ratos VD Arne Karlsson.

- Jag och familjen har varit ägare i HL Display i många år och under denna tid har vi byggt upp bolaget till att bli ledande i Europa inom butikskommunikation. Under en tid har vi funderat över hur vårt engagemang i HL Display ska se ut på lång sikt och när vi nu fick ett pris på våra aktier som vi känner oss nöjda med är det en lämplig tid att sälja. Efter att ha haft ett bra samarbete med Ratos i många år säljer vi nu med trygg förvissning om att HL Display hamnar hos en ägare som kommer att bygga vidare på vårt livsverk, säger Anders Remius, ordförande och största ägare i HL Display.

HL Display är Europas ledande leverantör av produkter och lösningar för varuexponering och butiks-kommunikation med 1 100 anställda i 33 länder och distributörer i ytterligare 13 länder. Bolagets huvudmarknad är Europa, men försäljning sker även i Asien och USA. 2009 omsatte HL Display 1 360 Mkr och rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 86 miljoner kronor. HL Display grundades 1954 och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm i Small Cap-segmentet.

Ratos är ett börsnoterat private equity-bolag. Affärsidén är att över tiden skapa högsta möjliga avkastning genom att investera i, utveckla och avyttra företrädesvis onoterade bolag. Ratos erbjuder därmed en unik investeringsmöjlighet för aktiemarknadens aktörer. Det redovisade egna kapitalet uppgår till ca 15 miljarder kronor och börsvärdet till cirka 32 miljarder kronor. Innehaven i Ratos är AH Industries, Anticimex, Arcus Gruppen, Bisnode, Camfil, Contex, DIAB, EuroMaint, GS-Hydro, Hafa Bathroom Group, Haglöfs, HL Display, Inwido, Jøtul, Lindab, MCC, Medisize, SB Seating, Superfos och Övriga innehav.

***

Erbjudandet i korthet (Gäller för ägarna av HL Display, som blir uppköpta. Ratos aktieägare behöver endast behålla sina Ratosaktier, för att bli delaktiga i affären.)

1. För varje aktie i HL Display erbjuds 49 kronor kontant.

2. Erbjudandet motsvarar en premie om 36% baserat på stängningskursen på NASDAQ OMX Stockholm den 1 juni 2010, den sista handelsdagen före Erbjudandets offentliggörande, samt en premie om 38% jämfört med den volymviktade genomsnittskursen på NASDAQ OMX Stockholm under de senaste 30 handelsdagarna före offentliggörandet av Erbjudandet.

3. Ratos är idag näst största ägare i HL Display med 28,8% av kapitalet och 20,1% av rösterna. Vid fullföljandet av förvärvet av familjen Remius aktier kommer Ratos äga motsvarande 57,0% av kapitalet och 79,1% av rösterna i HL Display.

4. Erbjudandet finansieras genom likvida medel och kreditfaciliteter inom Ratos. (Läs: Ratos låter tryckpressen gå, och apportemitterar nya aktier, som används som delbetalning tillsamman med kontanter.) Familjen Remius, får följaktligen inte kontanter, utan värden motsvarande penningbudet, i apportemitterade aktier, i Ratos. De byter så att säga ut sina HL Display aktier, mot ett delägande i Ratos.

5. Erbjudandet är endast villkorat av myndighetstillstånd.

6. Acceptperioden för Erbjudandet beräknas löpa från den 23 juni 2010 till och med den 13 augusti 2010. Likviddag beräknas infalla den 20 augusti 2010.

***

Förmodligen är aktieägarna i Ratos nöjda över det som sker. Aktiekursen i Ratos har stigit sedan beslutet. HL Display är ett fint bolag. Som aktieägare i Ratos behöver du endast behålla dina aktier. HL Display-ägarna (de som inte tillhör familjen Remius) har att ta ställning, till kontantbudet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?