Post entry

Raybased fastighetstjänster har en stor potential inom Internet of Things (IoT). Det potentiella värdet av IoT är enormt!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Utvecklingen av Internet of Things (IoT) sker i en allt snabbare takt. Just nu står vi inför ännu en internetrevolution, Internet of Things (IoT). Det potentiella värdet av IoT är enormt. En av de mer konservativa upp¬skattningarna av det globala värdet av IoT är 500 miljarder USD år 2020.

Under senare år har bolag som Google och Samsung förvärvat unga IoT-bolag med fokus på fastigheter. Stora aktörer inom fastighetsautomation lägger mycket stort fokus på IoT. Det råder ingen tvekan om att branschen går mot införandet av uppkopplade enheter som bildar intelligenta system för styrning och optimering.

Raybased erbjuder både hårdvara som installeras i fastigheterna tillsammans med mjukvara för styrning och övervakning vilket ger en fördel mot fastighetsägare.

Raybased samordnar inte bara "egna" funktioner i systemet. Raybased's teknik erbjuder en öppen plattform som kan integreras med samtliga standarder och protokoll för fastighetsautomation. Raybased Online-portalen ger säker och snabb tillgång till realtidsdata för användarna, vilket ger stora konkurrensfördelar inom digital fastighetsförvaltning och cloud computing. Plattformen gör det enkelt och snabbt att skapa lösningar som anpassar sig till kundernas specifika behov.

Systemet gör det möjligt att utforma applikationer som styr och optimerar fastighetsfunktioner som t.ex. värme, ventilation, belysning och säkerhet. Raybased förenar därmed Internet of Things med fastighetsautomation.

Raybased riktar sig initialt främst mot ombyggnationer av befintliga kommersiella fastigheter. Dessa har ofta stora behov av bl.a. energieffektivisering, men har svårt att motivera den höga totalkostnad som professionella system medför. Raybased förenar de professionella trådbundna systemens prestanda med befintliga trådlösa systems prisbild och användarvänlighet. Raybased utgör därmed ett trådlöst professionellt system. För många befintliga fastigheter är Raybased’s system det enda realistiska alternativet att införa modern fastighetsautomation.

Se presentations video av Raybased - Framtidens flexibla & öppna IoT-plattform för avancerad fastighetsautomation

https://www.youtube.com/watch?v=d4vebfocGzE

Montering av en R-Puck™ 

Internet of Things inom fastighetsautomation

Precis som i andra industrier driver Internet of Things även på marknadsutvecklingen inom fastighetsautomation genom att öppna upp nya applikationsområden. De flesta större fastighetsägare efterfrågar integrerade system som inte bara övervakar och mäter funktioner som värme, ventila­tion, belysning och säkerhetssystem utan som även ger beslutsstöd och förslag på optimeringsinsatser.

I en undersökning av Memoori kunde noteras att de flesta fastighetsplanerare eftersträvar att integrera olika fastighetsfunktioner i en gemensam plattform. Dock involverar nästan hälften av alla projekt inom fastighetsautomation äldre system som baseras på olika protokoll och standarder som inte kommuni­cerar med varandra.

Marknaden

Strävan efter att koppla upp fastigheter mot internet har funnits länge. Ett betydande hinder har dock varit att det saknats en trådlös öppen plattform som är kompatibel med dagens befintliga standarder. I dagsläget sitter också många fastighetsägare “inlåsta” med äldre system som dels är i behov av modernisering och dels inte klarar av att kommunicera med andra system och dess funktioner. Med Raybaseds teknik faller pusselbitarna på plats. Raybased erbjuder inte bara ett komplett, trådlöst system för digitaliserad fastighetsstyrning. Genom systemets öppna plattform kan även äldre, befintliga installationer i en fastighet integreras till en enhet och, uppkopplade mot internet, börja samverka med varandra. Rabaseds erbjudande är unikt för marknaden och kommer vid rätt tidpunkt. Med Raybaseds teknik blir fastighetsstyrning på allvar en del av Internet of Things.

Värdering av marknaden

En undersökning av Memoori uppskattade det globala värdet av marknaden för fastighets automation till 110 miljarder USD år 2014 vilket beräknas växa med i genomsnitt nio procent per år till cirka 180 miljarder USD år 2020.

 Drivkrafter till ökningen förväntas vara stora inves­teringar i forskning och utveckling samt statliga initiativ i syfte att minska den globala energiförbruk­ningen. De länder som förväntas driva tillväxten är USA, Frankrike, Indien och Kina.

Konkurrens

Bolaget har till dags dato inte upptäckt några likvärdiga alternativ till Bolagets produkter och som riktas mot Bolagets prioriterade marknadssegment.

Det finns andra system för fastighetsautoma­tion på marknaden idag, men Raybased förenar de avancerade trådbundna systemens prestanda och robusthet med befintliga trådlösa systems prisbild och användarvänlighet. Raybaseds system är designat för att vara enkelt att installera, där dagens professionella system ofta kräver djupare kunskaper inom bl.a. programmering.

Raybaseds konkurrensfördelar gentemot andra system på marknaden är betydande. Raybaseds system är:

Flexibelt

Systemet är designat för att kunna anpassas på individnivå. Det kan anpassas för framtida förän­dringar och är obegränsat utbyggbart.

Öppet och kompatibelt

Systemet kan integreras med alla de standarder och protokoll (trådbundna såväl som trådlösa) som idag finns på marknaden.

Enkelt att installera

Raybaseds system är enkelt och kostnadseffek­tivt att installera i såväl l befintliga som nya byggnader. Dessutom sänks kunskapströskeln väsentligt för installatören.

Resurssnålt

Raybaseds system minimerar projektets materialåt­gång, i såväl befintliga som nya byggnader, då det är trådlöst.

Högpresterande och kostnadseffektivt

Raybased system förenar de trådbundna systemens höga prestanda med de trådlösa systemens prisbild och användarvänlighet.

 Framtidssäkert

Raybaseds öppna plattform gör det enkelt att löpande uppdatera systemet i takt med omvärldens tekniska utveckling.

Internet of Things växer och utvecklas snabbare än någonsin. Tekniken har gått från hype till mognad. Inom fastighetsstyrning erbjuder IoT bl.a. nya möj­ligheter att koppla samman system och användare. Verksamheten är skalbar från små till stora installa­tioner med många samtidiga användare. Raybaseds system är designat för dagens digitala teknik och anpassningsbart för morgondagens tekniska lösningar. Systemet utnyttjar fullt ut de många möj­ligheterna som IoT erbjuder, inte minst för robusta drifts- och säkerhetslösningar och samarbete med andra system.

Raybased valde att initialt fokusera på ombyggnationer av befintliga kommersiella fastigheter. Under nuvarande fas kommer Bolaget att bredda sitt fokusområde till att omfatta också nybyggna­tion samt lösningar för trygghetsboende i hemmiljö, en sektor som är under stark tillväxt.

När det gäller befintliga kommersiella fastigheter har dessa ofta ett stort behov av effektivisering. Samtidigt vill man kunna utnyttja de driftssystem som redan finns i byggnaden. Raybaseds teknik löser ekvationen. Genom systemets öppna gräns-snitt kan fastighetens olika delsystem förenas, i kombination med att drift och energiförbrukning effektiviseras. Hyresgästen kan erbjudas individuellt anpassade funktioner (scenarier) styrda via t.ex. smartphone.

Befintliga system för professionellt bruk är i de flesta fall trådbundna och komplexa att hantera. Detta medför stora kostnader när installationen ska kompletteras och funktioner omprogrammeras. Raybaseds trådlösa teknik gör installationen enklare och kostnadseffektivare än traditionell teknik. För många befintliga kommersiella fastigheter är Raybaseds system idag det enda realistiska alterna­tivet när man ska införa digital fastighetsstyrning. Raybaseds affärsmodell kommer till en början främst att baseras på försäljning av hårdvara.

Raybased i en nära framtid

Den tillväxt Bolaget nu ser inom Internet of Things (IoT) kan liknas vid de senaste årens snabba utveck­ling av smartphones, en utveckling som har revolu­tionerat användandet av internet och därigenom vår vardag. På samma sätt som smartphones gjort det möjligt att på allvar nå internet var man än befinner sig, vill Raybased implementera IoT-tjänster för fastigheter.

Raybased befinner sig i teknikens framkant på en marknad som befinner sig i början av en kraftfull utveckling. Då Raybaseds trådlösa system är mer driftssäkert och öppet mot olika standarder än vad Bolaget har funnit idag på marknaden, har Raybased potential att etablera en stark marknads­position.

Stora aktörer inom fastighetsautomation lägger mycket stort fokus på IoT. Det råder ingen tvekan om att branschen går mot införandet av uppkop­plade enheter som bildar intelligenta system för styrning och optimering. Denna strävan har länge funnits och det har talats om ”smarta hem” i över ett decennium, men tekniken har ännu inte slagit igenom brett. En anledning är att det har saknats ett flexibelt professionellt system med en attraktiv prisbild. Det har också saknats en gemensam plattform för att integrera olika lösningar på marknaden.

Raybased fyller detta tomrum. Systemet är designat för att vara flexibelt och kunna integreras med olika lösningar och branschstandarder samt växa med framtida teknikutveckling. Systemet är utformat för att vara enkelt att installera, vilket reducerar installatörens kunskapsbehov. Låga kunskapströsklar underlättar också en snabb marknadsacceptans.

Raybaseds system består av en hårdvaruplattform samt mjukvara som kan liknas vid ett operativsys­tem för fastigheter. Systemet har ett öppet gränssnitt som gör det möjligt för utvecklare av appar att skapa smarta funktioner. Med hjälp av analys av stora datamängder (Big Data) kommer det vara möjligt att skapa funktioner och hela scenarier som baseras på enskilda individers beteenden.

Raybased har haft många bra PM se länk nedan. Har lagt med ett antal väsentliga samarbeten och PM nedan.

https://raybased.com/investor-relations/news/

Raybased erhåller en första order från Vasakronan

PUBLICERAD 2017-11-03 

Raybased har fått en order från Vasakronan för trådlös temperaturstyrning. Ordern omfattar en större fastighet i Göteborgs centrum med kontors- och butiksytor fördelat på 7 våningar. Projektet innebär att Raybaseds system skall mäta temperatur, luftfuktighet och närvaro samt styra värme och kyla i samverkan med det SCADA system som idag finns i denna fastighet. Ordervärdet är på ca: 380 000 kr

Om Vasakronan

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd värderat till 121 miljarder kronor. Vasakronan äger, förvaltar och utvecklar centralt belägna kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund.

Raybased erhåller en första tilläggsorder för ett sjukhus

PUBLICERAD 2017-09-28  

Raybased har fått en tilläggsorder från Tuve bygg. Ordern berör komplettering av renoveringen i delar av ett sjukhus. Raybased system används för styrning och optimering av belysning, för att spara energi, digitalisera förvaltningen och förbättra inomhusmiljön. Installationen kommer att ske under oktober månad och installation beräknas till ett värde av 250 000 kr.

Lennart Olving, VD Raybased

”- Vi är otroligt stolta för denna tilläggsaffär. Jag menar att ordern är ett gott betyg på vad Raybased levererar. Den visar på styrkan i Raybased produkter och system för storskaliga installationer i integration med en professionell fastighetsdrift. Vi är sålunda glada över att Tuve bygg återigen har valt Raybased produkter och ser fram emot ett fortsatt gott och utvidgat samarbete”.

Raybased tillhandahåller sina tjänster på Microsofts plattform Azure

PUBLICERAD 2017-09-04  

Raybased har inlett samarbete med Microsoft kring Internet of Things för Smarta Byggnader. Samarbetet mellan Microsoft och Raybased är inte formaliserat och ger ingen garanti för specifika affärer.

Raybased har kommit långt med utvecklingen av unika framtidslösningar för att effektivisera utveckling, projektering och installation av system för digitalisering av fastigheter. Microsoft Azure är en perfekt plattform för att realisera och tillhandahålla Raybaseds teknik till marknaden. Microsoft har som strategi att utveckla IoT plattformar som fungerar som en teknikaccelerator för sina kunder ‐ en strategi som kommer att snabba på vägen till marknaden för Raybased.

Målet med samarbetet är utveckling av den funktionalitet som möjliggör användning av Raybaseds molntjänster baserade på Microsofts plattform Azure. Även andra gemensamma frågeställningar är aktuella för samarbete, inom områden som virtual reality och digitalisering.

Ovanstående innebär att Microsoft idag arbetar med att underlätta övergången till Azure för Raybased och att Raybased skapar nya lösningar baserade på Azure. Samtidigt pågår diskussioner om möjligheter till utökat samarbete.

Raybased AB och Serneke Fastighet AB har tecknat samverkansavtal

PUBLICERAD 2017-09-01  

Raybased har inlett samarbete med Serneke Fastighet AB.

Parterna har som långsiktigt mål att tillsammans identifiera projekt där affärsnytta kan påvisas med Raybaseds digitaliseringslösningar. Samarbetet ger ingen garanti för specifika affärer.

Målsättningen är att tillsammans med övriga leverantörer av digitaliseringsprodukter skapa en integration som resulterar i ett enhetligt system som skapar mervärde för Serneke och dess kunder.

Serneke-koncernen är ett nytänkande och expansivt entreprenadbolag verksamma inom bygg, anläggning, projekt- och fastighetsutveckling. I Sernekes kärnvärden ingår Engagemang & Mod samt Visionär & Lösningsorienterad, vilket delvis innebär att bolaget aktivt driver teknikutveckling på marknaden och letar efter lösningar som är framtidssäkra för dess kunder.

Raybased är ett svenskt teknikbolag som har utvecklat ett trådlöst system för fastighetsautomation som gör det möjligt att övervaka, styra och optimera alla elektriska funktioner i en fastighet, såsom t.ex. värme, ventilation, belysning och säkerhet. Bolagets system har ett öppet gränssnitt och är kompatibel med alla de standarder och protokoll som finns idag på en mycket fragmenterad marknad. Bolagets primära målmarknad är kommersiella fastigheter. Raybased ser att Serneke är ett framåttänkande bolag som utvecklar fastigheter som är säkrade för användares framtida behov såväl som nuvarande.

Ett av utvecklingsområdena som har stor potential att förändra fastighetsmarknaden är digitalisering riktat både mot kommersiella fastigheter och bostäder. Raybased har byggt upp kunskap om de digitaliseringslösningar som existerar på marknaden och har nu nått en mognadsgrad som innebär att man är intresserad av att leta efter applikationer av digitaliseringsteknik som upplevs som värdeskapande för slutanvändare av de byggnader som Serneke uppför.

Att driva utvecklingen av marknaden för digitaliserade fastigheter kräver kunskap inom flera olika områden och kan därför gynnas av att långsiktigt samarbeta med strategiskt utvalda partners. Serneke upplever att Raybased besitter en god kompetens och har en mycket intressant produkt inom fastighetsautomation som man vill lära mer om för att utröna vilket värde den kan skapa i olika projekt.

Raybased erhåller order från AMF Fastigheter

PUBLICERAD 2017-08-25  

Raybased har fått en första order från AMF Fastigheter för att automatisera upphämtningen av mätardata från elmätare i en fastighet i Stockholm.

Ordern innebär att Raybaseds system ska användas för att trådlöst kommunicera elmätardata till en APP och där göras tillgänglig för medarbetare inom AMF Fastigheters organisation.

”Vi fortsätter att bearbeta marknaden i Stockholm, därför är det extra roligt att vi får en order från en stor fastighetsägare där. Varje installation vi gör ger oss fler referenser att använda för att snabbare öka kännedomen om oss, vårt system och vilket mervärde systemet erbjuder” säger Lennart Olving, VD på Raybased.

Ordervärdet är av mindre storlek men ett viktigt steg i samarbetet med AMF Fastigheter.

Raybased erhåller större order för ett sjukhus

PUBLICERAD 2017-03-14  

Raybased har tillsammans med Tuve bygg fått en order av Västfastigheter. Ordern berör renovering av delar i ett sjukhus där Raybased system skall användas för styrning och optimering av belysning för att spara energi och förbättra inomhusmiljön.

Installationen kommer att ske under våren och är Raybased hittills största installation till ett värde av 880 000kr.

Lennart Olving, VD Raybased

”- Denna affär visar på styrkan i Raybased produkter och system för storskaliga installationer i integration med en professionell fastighetsdrift. Vi är stolta över att Tuve bygg och Västfastigheter har valt Raybased produkter och ser fram emot ett fortsatt gott och utvidgat samarbete”.

Peter Larsson, platschef Tuve Bygg

”- Vi på Tuve bygg tycker det är intressant att i samarbete med Raybased få erbjuda Västfastigheter möjligheten att sänka energiförbrukningen samt sätt att effektivisera och förenkla driften av de stora fastigheter de förvaltar. Vi tror mycket på de produkter som Raybased erbjuder och att ta del av fördelarna med den nya tekniken som erbjuds är något som vi följer med stort intresse.”

Raybased har fått en första order från Castellum

PUBLICERAD 2016-12-23 

Ordern följer på en teknikstudie som genomfördes tillsammans med Castellum i Göteborg, där Raybaseds system testades i syfte att trådlöst kommunicera mätdata inom en industrifastighet samt mellan fastigheten och mätare placerade i gatubrunnar.

En enkel och kostnadseffektiv installation av mät- och styrsystem på platser där det tidigare har varit svårt eller omöjligt är något som efterfrågas av våra kunder. Med Raybaseds system så kommer Castellum att kunna mäta förbrukning av vatten, värme och el i ett antal gatubrunnar. Castellum är först ut med att använda den nya tekniken från Raybased, i ett affärsområde som kommer att växa.

För sammanställning och visualisering av det insamlade data används Ericssons molntjänst enligt samarbetsavtalet mellan Ericsson och Raybased.

Ordern är på 100 000kr och är ett första viktigt steg för Raybased i samarbetet med Castellum.

Partneravtal tecknat med Ericsson

PUBLICERAD 2016-09-26  

Raybased har tidigare, via PM, meddelat att bolaget har tecknat ett partneravtal gällande en molnbaserad IoT-plattform. Vi kan idag meddela att den partner Raybased har tecknat avtal med är telekomföretaget Ericsson AB. Avsikten med partneravtalet är, som tidigare meddelats, att kunna möta det stora intresset och de höga krav som Raybased’s kunder ställer på bolagets produkter och tjänster. Användandet av IoT-plattformen innebär ökade möjligheter att integrera Raybaseds system med produkter från andra leverantörer samt tillgång till ett stort antal tjänster på global basis. Raybased får med avtalet möjlighet att nå nya kunder, samt att på ett snabbt och effektivt sätt nå ut med sina produkter globalt. Avtalet innebär att Raybased får använda sig av Ericssons namn och logotyp vid marknadsföring och försäljning av företagets produkter.

Raybased tecknar samarbetsavtal med Bravida, Nordens främsta totalleverantör av installation och service för fastigheter!

PUBLICERAD 2016-03-18  

Bravida och Raybased har tecknat ett samarbetsavtal gällande Raybased´s produkter. Bravida skall erbjuda Raybased´s produkter till sina kunder och utföra installations‐ och servicearbeten avseende systemet. Bravida och Raybased kommer att tillsammans att bygga upp en organisation med fokus på projektering, installation, service, drift och underhåll av systemet. Bravida och Raybased kommer även tillsammans att utveckla nya funktioner med Raybased’s system som bas.

VD Lars Granbom kommenterar:

”- Vi är mycket glada över att få teckna samarbetsavtalet med Bravida. Raybased får nu tillgång till Nordens främsta totalleverantör av tekniska installations- och servicetjänster för fastigheter. Avtalet stärker avsevärt Raybaseds möjligheter att nå ut till fastighetsägare i hela Norden och får dessutom tillgång till en professionell organisation som finns på 140 orter i Sverige, Norge,Danmark och Finland.”

Skäl till att investera i Raybased

Raybased fyller ett starkt efterfrågat behov inom fastighetsstyrning

Idag är det en stor utmaning för fastighetsägare att integrera alla de olika delsystem och standarder som finns i ett övergripande system. Det saknas helt enkelt en viktig pusselbit, en öppen plattform som förenar olika företags IoT-tjänster; ett problem som belysts ett antal gånger i fackpressen.

Raybased adresserar just detta problem genom att erbjuda en öppen flexibel plattform som går att integrera med samtliga standarder och protokoll för digitaliserad fastighetsstyrning. Raybaseds system är också designat för att följa med framtidens teknikutveckling. Det innebär att det inte längre finns någon teknisk inlåsningsrisk för fastighets-ägaren.

Raybaseds system erbjuder den öppna grundlägg-ande plattform som gör det möjligt för andra aktörer (hård- och mjukvarutillverkare) att utveckla funktionella tjänster och produkter, såsom uppkopp-lade enheter och appar. Systemet kan därför liknas vid Android för smartphones. Precis som Android utvecklas och släpps i nya versioner, kommer även Raybaseds system att utvecklas över tid. 

Stort fokus på energieffektivitet i Europa

EU har som mål att uppnå 20 procent högre en­ergieffektivitet år 2020. Det genomförs därför en rad satsningar för att utveckla mer energieffektiva byggnader.

 Raybaseds system optimerar energianvändningen i fastigheten. Systemet kan t.ex. övervaka energiför­brukningen i realtid och ge förslag på optimerings-åtgärder baserat på hur fastigheten används. Med Raybaseds system kan energibesparingar på upp till 40 % uppnås, vilket i sin tur ger stora positiva miljöeffekter.

En egenutvecklad trådlös teknik

Raybaseds system har utvecklats med utgångs-punkt från de brister som dagens trådlösa system har. Befintliga trådlösa tekniker är begränsade till ett hundratal noder innan datatrafiken blir så omfattande att oacceptabla responstider uppstår. Dessa system har även svårt att hantera den komplexa radiomiljö som normalt finns i en komm-ersiell fastighet. Raybaseds system har en design som kraftigt reducerar mängden datatrafik, och är bättre lämpad för komplexa radiomiljöer.

Raybaseds trådlösa teknik har även stora fördelar gentemot existerande trådbundna system för fastighetsautomation. Raybaseds system reducerar installatörens kunskapsbehov samt leder till en väsentligt lägre installationskostnad då trådlös teknik är mer flexibel än traditionell trådbun­den teknik som kräver omfattande kabeldragningar och kunskaper inom programmering.

Kommersiell lansering

Arbetet med Raybaseds kommersialisering har inletts. Bolaget har under 2016 tecknat partner­avtal med Ericsson AB, Orbit One och Bravida. Ett antal installationsarbeten har redan genomförts och Intresset för Raybaseds system för digital fastighetsstyrning ökar i snabb takt.

Förvärv och initiativ på IoT marknaden

Nedan nämns några större transaktioner inom Internet of Things och fastighetsautomation under senare tid:

 Electrolux förvärv av amerikanska Anova för 250 miljoner USD i februari 2017

Electrolux har tecknat ett avtal om att förvärva amerikanska Anova. Köpeskillingen ligger på 115 miljoner dollar, motsvarande 1 miljard kronor, med en tilläggsbetalning på maximalt 135 miljoner dollar.

Anova är ett USA-baserat bolag med produkten Anova Precision Cooker som är en uppkopplad köks-apparat som tillagar maten enligt tekniken ”sous vide”.

 Oracle köper molnföretag för 1 miljard USD, april - 2017

I slutet av april meddelad Oracle att man köper Textura, med en molntjänst för att hantera stora byggprojekt, för motsvarande 590 miljoner USD. några dagar senare meddelades det att Oracle köper Opower, en molnleverantör specialiserad på bastjänster (utilities), för 468 miljoner USD.

 Samsungs förvärv av SmartThings för 200 miljoner USD i augusti 2015

I augusti 2015 annonserades att Samsung ger sig in i marknaden för hemautomation genom förvärvet av SmartThings för 200 miljoner USD. SmartThings är ett företag som utvecklar en öppen plattform och molntjänster för ”smarta hem”.

 Legrand lanserar utvecklingsprogrammet Eliot, riktat mot Internet of Things

I juli 2015 annonserade franska elinstallations­företaget Legrand att man lanserar ett utveckling­sprogram inriktat mot IoT. Legrand omsätter årligen cirka 40 miljarder kronor, varav två miljarder kronor är hänförligt till uppkopplade enheter. De har även en uttalad förvärvsstrategi och har förvärvat 40 bolag sedan år 2004.

Nest Labs förvärv av Dropcam för 555 mil­joner USD i juni 2014

Strax efter att Google förvärvat Nest Labs annonse­rades att Nest köper kameratillverkaren Dropcam för 555 miljoner USD. Nest har integrerat rökdetek­torer med kameror som automatiskt börjar filma om brandlarmet går. Nest’s termostater kan använda kameror för att känna av rörelser.

Googles förvärv av Nest Labs för 3,2 miljarder USD i januari 2014

I januari 2014 annonserades att Google ger sig in i fastighetsbranschen när man förvärvar Nest Labs för 3,2 miljarder USD. Nest grundades år 2010 och utvecklar smarta termostater, rökdetektorer och andra säkerhetssystem.

Även traditionella aktörer satsar på Internet of Things

Landskapet för fastighetsautomation förändras när digitala jättar som Google och Samsung ger sig in i en traditionell bransch och utmanar stora etablerade aktörer som Schneider Electric och Honeywell. Dessa traditionella elinstallations­företag försöker nu även profilera sig inom Internet of Things genom att utveckla nya produkter och tjänster inom IoT.

Aktien

Den 8 december 2015 avslutades teckningsperioden i Raybased AB:s noteringsemission av aktier inför notering på AktieTorget. Den 8 januari 2016 noterades sedan Raybased på AktieTorget. Teckningskursen var 5,60 kronor per aktie.

Raybaseds noteringsemission blev kraftigt övertecknad.

Emissionen om cirka 7,3 MSEK tecknades av cirka 4 000 tecknare till cirka 160 MSEK inklusive teckningsåtaganden, vilket motsvarar en teckningsgrad om cirka 2 200 %.”

Läs Placeras artikel ”Monsterrusning i nya teknikbolaget”

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/01/08/monsterrusning-i-nya-teknikbolaget.html

Under 2017 gjorde sedan Raybased en företrädes emission. Teckningskurs var 8 kr per Unit. Varje Unit bestod av en (1) aktie och en (1) teckningsoption TO 1.

Erbjudandet för TO1 gäller från och med 8 januari 2018 till och med 31 januari 2018. Priset är 10,40kr per Aktie genom teckningsoption To 1.

Styrelsen har ett optionsprogram med rätt att teckna aktier i bolaget. Optionerna med inlösen år 2019 till teckningskursen 60 kronor per aktie. 

Följande personer har tilldelats och tecknat optioner:

* Lennart Olving, vd, 50 000 optioner

* Krum Valkov, projektledare, 20 000 optioner

* Carl Billton, försäljning, 20 000 optioner

Raybased börsvärde är i skrivande stund ca 56miljoner

Aktiekursen: Lägst – Högst 5,80kr - 29,90kr. Senaste kurs 7,00kr

Riktigt intressant att att styrelsen har satt sin inlösenkurs av deras optioner på 60kr för 2019. Vi har därmed en bra bit upp för att nå den nivån styrelsen anser att bolaget bör ligga på inom 2år. Skulle denna kurs bli verklighet har vi en uppsida på ca +800%!

Kassan fylldes på i mitten av 2017 via en emission och jag ser därför inte någon risk med nya emissioner närmsta tiden. Kursen har även pressats ner från toppen på 29,90kr och är idag i närheten av IPO kursen som snart var för 2år sedan. Sedan dess har Raybased kommit långt. Det som saknas är de större ordersummorna men jag är övertygad om att dessa kommer under 2018 och att uppsidan är stor från dagens nivåer.

Raybased medverkar på Stora Aktiedagen i Göteborg 27 november 2017

Raybased 14:10-14:40, Sal 3 https://www.aktiespararna.se/aktiviteter/stora-aktiedagen-goteborg

Källor:

Raybased hemsida https://raybased.com/

Raybased Memorendum 2017, https://raybased.com/investor-relations/dokument/

Disclaimer

All handel med aktier medför risk, beslut sker på eget ansvar. Jag äger själv aktier i Raybased. Detta skall inte ses som råd. Du har själv ansvar för dina investeringar och att göra din egen analys innan du investerar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?