Post entry

Recyctec rustad för turnaround!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För 4-5 år sedan var bolaget Recyctec påtagligt i ropet. Det målades upp guld och gröna skogar och börsvärdet var över 300Mkr. I takt med att det kommersiella genombrottet dröjde sjönk det successivt och ligger idag på 45Mkr (kurs 70 öre). Jag menar att det sannolikt är nu det vänder...

Miljöföretaget Recyctec har utvecklat en metod för att återvinna glykol och är aktiva mot bla bildemonterare, fastighetsbranschen, flygplatser och återvinningsföretag. Genom metoden kan ett kretslopp av en ändlig resurs skapas och miljöpåverkan minskas påtagligt (Tack för det säger Greta!). Använd och skitig glykol renas på anläggningen i Jönköping och återställs till sitt ursprungliga skick.

Det nya Recyctec började utkristallisera sig för ganska exakt två år sedan då Niklas Ekman blev VD. Han valde att satsa på Jönköpingsfabriken istället för drömmar om utlandsexpansion. Han vände skutan och i Q4 2017 lyckades man få en nämnvärd omsättning och takta drygt 50 ton färdigkoncentrerad vara per månad. Under våren 2018 fortsatte trenden, mycket tack vare inflöde från Kemetyl och försäljning via Ahlsells, varvid man i mars för första gången nådde en omsättning över en miljon per månad, vilket motsvarade ca 100 ton färdig glykol. Sedan höll man den nivån fram till Q4 då fabriken uppgraderades. Under denna tidsperiod byttes även styrelsen ut. Sedan november är Göran Nyhlén ny VD och har hittills inte gjort marknaden besviken. Han har fokuserat på att ”städa upp” ekonomin, genomfört kostnadsbesparingar (bl a flyttat kontoret från Lund till Jönköping), samt har förtydligat bolagets övergripande strategier.

Under oktober-mars uppgraderades fabriken för att kunna nå intressanta volymer renad glykol. Under denna period stod fabriken av förklarliga skäl stilla i perioder och deras ”ledande leverantör av råvara” gjorde själva en omfattande ombyggnation och kunde inte leverera. Av dessa två anledningar blev Q4 och Q1 ett dåligt halvår, men bolaget har i april meddelat att fabriken snurrar på ”enligt förväntan”. Man taktar alltså i skrivande stund återigen minst 100 ton färdig glykol, sannolikt mer.

Redan under våren 2018 insåg man att flaskhalsen var mängden inkommande glykol och man började planera för uppgraderingen av anläggningen, vilket bl a inkluderade en elektrodialysator (för ca 5Mkr) för att kunna ta emot glykol med hög salthalt (från offshore-industrin) och även öka produktionskapaciteten till vad jag tolkat som 200 ton. Därför var avtalet med NSO i april extremt viktig. Detta är en mycket stor källa glykol och visade sig vara från samma aktör där Kemetyl tidigare var mellanhand. Bara härifrån kommer det enligt prognos tillräckligt mycket råvara för att kunna nå en omsättning på 2 milj kronor per månad (givet samma andel Earthcareförsäljning som nu). Därtill har man nyligen slutit avtal med flygplatsen Torp, Sandefjord som utslaget på ett år ger ca 150kkr per månad. Övriga källor är inte betydelselösa, men i sammanhanget klart mindre såvitt jag förstått.

Slutsatser:

  1. Man har ett helt nytt management som har lyckats förädla en bra affärsidé som tidigare hanterats suboptimalt.
  2. Man har sedan några månader inkommande glykol som räcker för att bolaget ska gå med bra vinst.
  3. Man har sedan några månader för första gången en fabrik som kan hantera tillräckligt stora mängder glykol. Alla komponenter var installerade, testade och driftsatta i mars.
  4. Med punkt 2 och 3 i åtanke bör det inte vara svårt att inom några månader nå breakeven (Omsättning ca 1.5mkr per månad).
  5. Med nuvarande andel Earthcare (ca 25%?) bör det inte vara svårt att inom ett halvår nå en årlig omsättning om 22-24Mkr och en EBIT-nivå i intervallet 2-5Mkr. Med ett börsvärde på 45Mkr är det gott nog.
  6. För att gå med mer i vinst än så behöver man sälja mer Earthcare. Där är avtalen för fordonsglykol och värme/kyla med Ahlsell, Kylma, Chemiclean, Sunda hus och Riksbyggen viktiga. Man får gärna sluta fler sådana avtal för att minska andelen dåligt betald teknisk glykol.
  7. En annan väg att nå bättre lönsamhet är att förädla större andel propylenglykol där priset är väsentligt högre.
  8. Besparingsprogrammet är genomfört i sin helhet sedan slutet av Q1. Många faktorer talar för ett bra Q2.
  9. Bolaget har just refinansierats med riktade emissioner och lån. Insiders köpte på sig relativt stora mängder.
  10. Joker: Då Bolaget genererar ett positivt resultat kommer exportförsäljning att återaktiveras. Då kanske det kan bli utlicensieringar som kan ge de riktigt stora pengarna som grundarna drömde om.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?