Post entry

Redwood Pharma - Prekliniska data för RP101 indikerar en blivande Blockbuster

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Enligt de prekliniska resultaten så är den förbättrade formuleringen RP101 helt överlägsen den tidigare formuleringen iDestrin, som ändå visade effekt och säkerhet i Fas 2.

RP101 är en ny formulering av den tidigare vattenbaserade iDestrin som tidigare visat effekt och säkerhet i Fas 2. Den nya formuleringen består av den aktiva substansen 17b-estradiol från iDestrin och drug delivery-plattformen IntelliGel. Eftersom IntelliGel redan används och säljs inom dermatologiska produkter och det kroppsegna hormonet redan visat säkerhet så kunde bolaget hoppa över Fas 1 för att direkt genomföra en studie i patienter med kroniskt torra ögon. De var dock tvungna att visa prekliniska resultat från sin nyformulerade läkemedelskandidat RP101för att kunna inleda en Fas 2-studie. De prekliniska resultaten är anmärkningsvärda.

När RP101 formulerades ville bolaget uppnå tre mål för att förbättra den tidigare kandidaten som redan visat effekt och säkerhet. Genom att använda sig av IntelliGel kunde de uppnå sina mål. De ville:

  1. förbättra tillgängligheten från den aktiva substansen på den okulära ytan,
  2. förbättra läkemedlets penetration av kornea och hornhinna
  3. minska mängden aktiv substans som försvinner via det nasolacrimala dräneringssystemet för att kunna sänka dosen.

En av flera formuleringar som jämfördes i preklinik med den redan bevisat effektiva iDestrin är helt överlägsen i dessa tre avseenden och heter nu RP101 och testas i klinik på patienter.

Tillgängligheten av aktiv substans i ögat är av största vikt för patienten, det vill säga hur länge det stannar kvar och gör sitt jobb. Människans öga är komplext och det finns flera skydd som gör det svårt att administrera läkemedel. I prekliniska tester jämfördes den nya IntelliGel-baserade formuleringen med den gamla vattenbaserade och gelformuleringen gör verkligen sitt jobb. Medan iDestrin levererar den aktiva substansen i ögat i hög koncentration i 15 minuter för att sedan snabbt försvinna (eroderas) ökar RP101 oväntat nog fortfarande sin effekt från låg koncentration av aktiv substans i ögat efter 3 timmar på grund av den tidsbestämda frisättningen. Efter 6 timmar var RP101 fortfarande aktiv och helt överlägsen iDestrin som förlorat 74% av koncentrationen efter 15 minuter.

När det kommer till den viktiga penetrationen av kornea och hornhinna, dvs att läkemedlet tar sig dit det ska, så har RP101 14 gånger så hög förmåga att leverera den aktiva substansen till sitt mål. Detta beror på den tidsbestämda frisättningen av substansen i ögat där den ligger kvar med höga koncentrationer av låg dos under hela testperioden. Studien avslutades efter 6 timmar och då hade koncentrationen av aktiv substans endast eroderats med 10%.

Den sista viktiga pusselbiten var att sänka koncentrationen av aktiv substans för att hormonet inte ska ge systemiska biverkningar. I kliniska prövningar ledde iDestrin till en toppsystemisk koncentration av 102 pg/ml i blodet hos kvinnor i klimakteriet med kroniskt torra ögon, en ökning av ungefär 97 pg/ml över baslinjevärden. RP101 ökade endast östrogen i blodet med 6 pg/ml. Det normala hos kvinnor i klimakteriet är cirka 13 pg/ml. I de kliniska prövningarna var baslinjevärdet för östrogen hos kvinnor i klimakteriet med torra ögon cirka 5 pg/ml. RP101 skulle således inte öka östrogennivåerna i blodet över det normala värdet.

Slutsatsen är att RP101 är överlägsen iDestrin under minst 3 timmar men troligtvis även under 6 timmar. RP101s frisättning av aktiv substans i ögat och penetrationen av hornhinnan är 14 gånger bättre än iDestrin. Under studiens 6 timmar tappade inte RP101 mer än 10% av koncentrationen av aktiv substans medan iDestrin tappade 74% efter 15 minuter och 90% efter 6 timmar. RP101 är aktiv vid väldigt låga doser på grund av den höga penetrationen samt långsamma frisättningen av aktiv substans som håller koncentration även efter 6 timmar. Det är troligt att RP101 visar effekt vid så pass låg koncentration att östrogennivåerna hos kvinnor i klimakteriet inte överstiger det normala.

Detta sammantaget ökar naturligtvis chansen för helt fantastiska resultat i Fas 2-studien och samtidigt bevisa för asiaterna, som utvärderat IntelliGel för inlicensiering, att den fungerar. Vi har alltså eventuellt två affärer att se fram emot, en första ganska snabb affär med asiaterna så att de får tillgång till IntelliGel för sedvanlig upfront men också en betydligt större affär gällande RP101.

 

All prekliniska data samt tidigare studier kan man läsa om här:

https://patents.google.com/patent/US20180263901A1/en

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?