Post entry

Redwood Pharma - Börsvärde 25 msek, 16-20 msek i kassan.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

”substansen RP101 har används i två tidigare ögonstudier och klarat av FASII med goda resultat”

Kurs i skrivande stund - 5.30 kr.

Introduktionskurs - 9 kr.

Börsvärde – 25 msek.

I kassan - bolaget tog nylingen in 19,8 MSEK i NE och hade ett par miljoner i kassan innan emissionen. Teknologivärde 5-10 msek.

Dålig introduktion:

1. Bolaget introducerades mitt under Brexit hysterin

2. Fem bolag nyintroducerades under samma vecka

3. Emissionen blev fulltecknad till 80%

4. Folk paniksålde direkt vid öppning, pga Brexit.

5. Många tecknare hade tagit sig vatten över huvudet under den mest aktiva perioden av nyintroduktioner på börsen under min tid i aktievimlet. Många ville göra snabba cash och den negativa dominoeffekten blev ett faktum.

Bra tajming:

  1. Några med tyngre innehav har sålt ut sin kvot.

  2. Handeln kring 5.30-5.60 har varit konstant med bra omsättning.

Redwood Pharma inriktar sig på torra ögon med fokus på kvinnor i klimakteriet.

Dry Eye Diseases (DED) är ett stort växande problem och marknadspotentialen förväntas växa från 2 USD miljarder till 5,5 USD miljarder 2022. En försäljningsökning med nästan tre gånger pengarna på mindre än sex år.

Kvinnor i klimakteriet som har måttliga eller svåra besvär är den största målgruppen. Det finns produkter på marknaden mot torra ögon (läs mer längre ner) men inget som inriktar sig mot just denna specifika målgrupp.

Här tar Redwood Pharma klivet in med en substans som redan klarat av två stycken FAS2 studier med 138 behandlande patienter i klimakteriet. Substansen RP101 förvärvade man när det dåvarande bolaget Nascent Pharmaceutical fick lägga ner under förra finanskrisen 2010, bolaget hade då forskning inom torra ögon, cancer och hud. Grundarna till Redwood Pharma kände väl till projektet och hade tidigare även jobbat med Nascent och såg sin chans att förvärva substansen och all klinisk dokumentation från samtliga studier. Vilket underlättar kommande studier och ger bolaget en enorm fördel.

En annan viktig faktor i detta är att den eminenta Bengt Furberg har klivit in i styrelsen. Furberg har en gedigen bakgrund och är expert inom klinisk forskning och har skrivit flera böcker och vetenskapliga publikationer om ämnet. Sitter även i Apotekarsocietetens Läkemedelsakademi och varit Medicinsk Chef för GlaxoWellcome. Han sitter även i styrelsen för mina två favoritbolag BrainCool och Hamlet Pharma, men även i Immunicum.

Furberg vet vad han ger sig in på.

Resultaten från de tidigare FAS II studierna har gjorts med goda resultat, det som gjorde att man inte fortsatte till FAS III var att man inte var nöjda med att man skulle applicera droppar fyra gånger om dagen. Redwood Pharmas lösning innebär att man omformulerar RP101 tillsammans med den smarta plattformen IntelliGel® som man licensierat och fått fullständiga globala rättigheter till.

Summan av kardemumman är att Redwood Pharmas lösning baseras på RP101 som är en kroppsegen substans och dels på hydrogel-plattformen IntelliGel® som kontrollerar frisläppningen av den aktiva substansen till ögat. På så vis kommer man enbart behöva applicera droppar en till två gånger dagligen. Vilket resulterar i mer bekvämlighet och förbättrad medicinsk effekt.

Nascents Pharmas lösning var en vattenbaserad lösning som gav önskat resultat men lägre bekvämlighet pga antal droppar/dagligen. IntelliGel® löser den ”problematiken” genom att i rumstemperatur är gelen lika viskös som vatten men omvandlas till en tjockare gel när den kommer i kontakt med ögat.

Man uppfyller då samtliga viktiga krav:

  1. Endast 1-2 doseringar per dag.

  2. Användarvänligare för patienten

  3. Bättre medicinsk effekt.

  4. Förbättrad säkerhet

Redwood Pharma har ett viktigt avtal med Broda Technologies, LLC. Licensavtalet från juni 2015 med Broda Technoligies ger Redwood Pharma exklusiva rättigheter till IntelliGel® patenterade lösning.

Redwood Pharmas styrka är

  1. Med hjälp av positiva FAS II-data från kvinnor som lider av kroniskt torra ögon med den tillgängliga substansen.

  2. Ögondroppar kan då utvecklas snabbare och med mindre risk om dessa data inte existerat.

  3. Kortare väg till marknad

För att ytterligare öka värdet av produkten ska en omformulering göras tillsammans med plattformen IntelliGel®, där en ny klinisk studie ska inledas senast i slutet av 2017 (FASI/II).

Aktuella produkters begräsningar

USA har tidigare haft det enda receptbelagda läkemedlet, Restasis, som säljs för behandling av DED och den inflammatoriska indikationen Sjögrens syndrom. På grund av att det saknas bra behandlingar har Restasis fått en avsevärt större försäljning då många fler patienter än bara patienter med Sjögrens syndrom behandlats. Numera finns en motsvarande produkt, Cyclokat, från Santen registrerad i Europa. Det finns idag ett stort vakuum att fylla med nya effektiva behandlingar såväl i Europa som i USA.

Pågående kliniska utvecklingsprogram

Det finns över tio FAS II- och III kliniska utvecklingsprogram under utveckling för behandling av olika former av DED. Se sida 23 i memorandumet.

”Det finns idag, såvitt Redwood Pharma kan bedöma, inga konkurrerande produkter under utveckling som är riktade till kvinnor och mot de underliggande biologiska mekanismerna på det sätt som Redwood Pharmas RP101gör”

Förvärv inom sektorn

Sammanfattning

VD Martin Vidaeus har mer än 20 års erfarenhet inom Life Science. Det är mycket intressant att han jobbat med strategi och affärsutveckling, bl a utlicensiering. Det är självklart dit vi vill att Redwood ska komma med sin läkemedelskandidat. En utlicensiering till ett Big Pharma bolag av RP101. Tanken är att det ska kunna ske redan år 2018. Exit ligger med andra ord inte långt bort om det vill sig väl. Stora aktörer inom området, och potentiella köpare av Redwood är bl a Novartis, Allergan, Valeant och Shire.

Det faktum att bolaget har klinisk Fas II data verkar ha gått marknaden förbi. Det innebär att kandidaten är både säker OCH har visat effekt (en studie på 138 patienter). Finns det något annat bolag med Fas II data vars teknologivärde bara är ca 5-10 MSEK?

Varför måste en ny studie göras om det redan visats effekt i en Fas II-studie? Anledningen är att Redwood vill tillföra IntelliGel – en drug delievery teknik som innebär en bättre produkt som inte behöver tas mer än 1-2 gånger per dag. I de tidigare studierna administrerades substansen fyra gånger per dag.

COO Hans Ageland var med och grundade och sålde Esperion Therapeutics till Pfizer. CDO Charles du Mée var med och sålde COR Therapeutics till Millennium Therapeutics.

Torra ögon är en stor marknad som växer. Anledningen till att den växer är en åldrande befolkning. Om fem år är marknaden beräknad att vara värd 5,5 miljarder USD.

Redwood bör värderas högre än flera populära biotech-bolag eftersom risken i projektet är lägre. Med visad säkerhet och effekt har Redwood kommit mycket längre än t ex Gabather, Aptahem och Kancera för att nämna ett par exempel. Dessa bolag värderas till 192 MSEK, 119 MSEK och 334 MSEK. Om vi nöjer oss med en värdering på bara 100 MSEK för Redwood innebär det en potential från dagens 5,30 SEK till ca 20 SEK. Potentialen är med andra ord riktigt stor! Men för stunden är värderingen enbart 25 msek med drygt 16-20 msek i kassan.

Källor:

http://analystgroup.se/pdf-analyses/Analystgroup.Redwood-Pharma.pdf


http://redwoodpharma.se/wpcontent/uploads/2016/05/Redwood_Pharma_Noteringsmemorandum_160513.pdf

Jag äger aktier i bolaget och Allt som skrivs är mina egna åsikter och är inga råd!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?