Post entry

RNB - snabb kommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I Dagens Industri den 27 juni nämndes RNB som en uppköpskandidat. Det verkar i högsta grad rimligt.

RNB är ett bolag som har varit på dekis under en väldigt lång tid. Under en lång rad år har ledningen ägnat sig åt att omorganisera och släcka bränder. Så fort en brand har släckts så har en ny börjat. Detta har gjort aktiemarknaden, med all rätt, lätt skeptisk till bolaget.

Med detta sagt så kan man samtidigt konstatera att bolagets tillgångar i form av Polarn o Pyret, Brothers och NK Department Stores är starka och livskraftiga varumärken som var och en har haft sina problem. Personligen lutar jag åt att ett av problemen är ägarstyrningen. KF är inte direkt kända som någon typ av Kung Midas där allt de tar i blir till guld. Tvärtom.

På senare tid har verksamheten stabiliserats och bolaget levererar nu sakta men säkert bättre resultat. Det är inga gigantiska kliv som tas, men det går åt rätt håll, kvartal för kvartal och jag tror att aktiemarknaden snart kommer att få upp ögonen för att så är fallet.

På rullande 12 månaders siffror tjänar bolaget nu 1.58 kronor per aktie, dvs ett P/E-tal om 8.7x (baserat på en kurs om 13,70). Det är inte särskilt många (finns det några?) bolag på börsen med en ökande vinst som handlas till P/E 8.7 och med starka varumärken som Brothers, NK Department Stores och Polarn o Pyret i bagaget skulle jag vara väldigt förvånad om inte samtliga större investmentbanker går runt på stan till stora och medelstora Private Equity bolag för att visa den fina IRR som de skulle kunna skapa om de köpte ut RNB, fick igång tillväxten samt förbättrade marginalerna. Lägg därtill till att KF uttalat är säljare av sina aktier och sannolikheten för ett utköp är riktigt god.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?