Post entry

Rottneros rekylerar uppåt, 6 kr inom räckhåll

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rottneros var en av Q1:s raketer med en kraftig uppgång främst tack vare jordbävningen i Chile som slog ut drygt 10% av massautbudet. Aktien har tagit mkt stryk sen dess på en förväntan om lägre priser men frågan är om Rottneros inte kommer kunna vara tillräcklig lönsam ändå.

Massapriset har legat riktigt högt hela året egentligen från dessa historiska snitt samtidigt som det stack iväg ordentligt efter jordbävningen i Chile. Det enda innebär mkt pengar för Rottneros och vinsten första halvåret påverkad av en del driftstörningar blev 66 MSEK efter skatt. Sen har ju Rottneros så mkt förlustavdrag så det kommer dröja länge innan de behöver betala skatt.

Kassan är på 160 MSEK samtidigt som räntebärande skulder endast ligger på drygt 50 MSEK, vilken ger en fin nettokassa på över 100 MSEK. Detta gör även att finansnettot är positivt.

Den viktigaste faktorn för Rottneros är ju massapriset och det kommer antagligen inte bli ngt större fall i dom priserna tack vare den överkapicitet som skalats bort samtidigt som det antagligen kommer dröja längre än vad man trott för Chile att komma på fötter igen.

Sammantaget gör ovanstående lite korta summering att aktien ser billig ut kring 5-6 kr med ett börsvärde på 850 MSEK så har vi ett förväntat innevarande års P/E-tal på 7-8 räknat på en helårsvinst över 100 MSEK. Den kan dock mkt väl överraska uppåt 150 MSEK och då har vi ett p/e-tal på 5,6.

Jag har tagit en position för uppgång då aktien även inte hängt med uppåt i rallyt sista två veckorna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?