Post entry

Köpsignal i Rusforest

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I spåren av marknadens uppvärdering av bolag inom skog, timmer och sågade trävaror ser det även ut som om Rusforest äntligen är på väg att etablera en ny trend. Ett gott skäl till detta är kanske att den nya storägaren Nova Capital är rysk. Något som verkar nödvändigt när man vill nå framgång i Ryssland. Pareto Öhman satte efter den stora nyemissionen i våras en första riktkurs på 4,50 kr. Detta före den uppvärdering som nu råder i sektorn. Senast bet 2,75 kr.

RusForest är en onoterad grupp av bolag belägna i östra Sibirien med verksamhet inom skogsindustrin. Det geografiska läget ger RusForests närhet till tillväxtmarknader i Centralasien samt relativ närhet till Kina och Japan. Transportmöjligheter med ryska järnvägen nära inpå är ett stort plus. Kinas import ökar med nära tvåsiffriga tal med ryssland som den största utbudskällan. Japans allt större andel av försäljningen börjar även ge klirr i kassan.

Just Nova Capitals kontakter på viktiga exportmarknader och bolagets expertis inom rysk skogsindustri är avgörande för Rusforests framtid. Nova har hjälpt bolaget både med operativa frågor som att byta ut nyckelpersonal på de lokala sågverken, liksom med kapitalinjektioner.

En annan faktor som talar för bättre tider är att konstruktionen av pelletsfabriken i Arkhangelsk nu kommit i gång.

"Vi satte spadarna i marken i juli och planerar att komma i gång med produktion under det första kvartalet 2014", säger Rusforestchefen i ett uttalande den 30:e Aug.

RusForest har nått en betydande omfattning på konsoliderad basis, med över 1 000 000 hektar kontrollerad skogsmark och en årlig avverkningsrätt om 1 600 000 miljoner kubikmeter. RusForests årliga sågverkskapacitet kommer också att öka från 140 000 kubikmeter till över 350 000 kubikmeter till följd av nyligen genomförda investeringar.

RusForest är en lågkostnadsproducent och kan därmed hantera en svagare prismiljö. Rubeldeprecieringen under finanskrisen har gett ytterligare stöd till företaget som exportör med alla kostnader i rubel.**. Det nyligen tillkomna rysska WTO-medlemskapet gynnar starkt företag med exponering mot ryskt timmer.**

Senaste kvartalen har blivit bättre och bättre och bolaget verkar tro på positivt EBITDA för andra halvåret. I så fall är det dags för större uppvärdering.

Den skog Rusforest kontrollerar är ungerfär lika stor som beståndet hos svenska Holmen eller 1/3 av Sveaskog. Marknadsvärdet däremot endast en hundradel. Hur länge kan värderingsskillnaden bestå?

- Uppvärdering torde vara oundviklig -

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?