Post entry

2012 ska jag bli lite mer nyfiken på övriga Norden!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kanske läge att hitta en del bolag och dra nytta av en stark svensk kronkurs?!?!

Kort och gott så kan jag säga att jag under slutet av förra året blev lite intresserad på vad börserna i övriga Norden har att erbjuda. Min tanke var att det kanske fanns tillfällen att dra nytta av en stark krona och bl.a. en fallande Euro. I och med det tittade jag över börserna i våra grannländer och fastnade för ett par bolag.

Det första som jag lagt in i min portfölj är det finska mediabolaget Sanoma. Ett bolag som under en tid renodlat sin verksamhet genom att bl.a. sälja ut biografverksamheten till Ratos. Denna process anser jag är på rätt väg även fast Sanoma under 3:e kvartalet gick minus tack vare omstruktureringskostnader. Men framtiden bådar gott och det har jag märkt i aktiekursen. Upp ca 20 procent från då jag första gången handlade på mig aktien. Sanoma har även en tradition av att ge en hyfsad utdelning. Senaste åren har 1 Euro delats ut till aktieägarna. Bara att hoppas den strategin fortsätter. Har en bit kvar att ge till sin toppkurs för ca ett år sedan när den låg på ungefär 18 Euro.

Det andra bolag som jag lagt i min korg kommer också från vårt grannland Finland. IT-bolaget Digia som tidigare varit ganska så insyltat med Nokia. De var med i operativsystemet som slopades för ca ett år sedan. I och med det föll Digias aktiekurs som en sten. Många trodde/tror nog att bolaget endast levt på Nokia. För lite mer detaljer kring vad som hänt rekommenderar jag en läsning av iTrader här på Redeye som skrivit lite om Digia. Det som gjort att jag fastnat för är min tro på att Digia har en del spännande saker på gång.Bl.a. är de involverade i testandet av Windows 8 med allt vad som komma skall! Som de flesta känner till så är Microsoft lite "smågifta" med Nokia. Så det är väl inte helt orimligt med nya uppdrag från Nokia och Microsoft. Sen får vi inte glömma att det finns andra kunder för detta utdelningsbolag som för ett år sedan var värt ca 5,50 Euro. Kanske dax för en riktig comeback?!?!

Det var ett par bolag som jag lagt i min korg som jag hoppas kan växa den kommande tiden. Bland annat p.g.a. min förhoppning att euron stärks samt att bolaget fått onödigt mycket stryk och att de kommer att rycka upp sig. I början av februari får jag veta om mina tankar är rätt då båda nämnda bolag redovisar hur 2011 gått.

Med detta lilla inlägg hoppas jag på att fler får insipration att kolla in vad våra grannländer kan erbjuda oss aktieägare.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?