Post entry

Savo-solar – världens effektivaste solfångare till super-rea!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget Savo-Solar, som tillverkar solfångare, står inför att etablera sig på riktigt på marknaden med flera triggers i närtid. Bolaget ämnar nå en omsättning om 75 milj. kr 2016, och sett till det i nuläget ytterst låga bosvärdet pa 60 milj. kr måste en investering i detta läge ses som relativt låg risk, men med mycket hög reward!

Savo-Solar är ett finskt bolag noterat på First North Stockholm samt i Finland som erbjuder solvärmelösningar för uppvärmning av byggnader, industriella processer och varmt bruksvatten. Bolaget har nyligen lyckats få in en fot på den danska marknaden med ordervärde på ca 28 miljoner kr att levereras i början på detta år, och räknar med att kunna nå break-even i slutet av året. Aktiekursen har dock tagit ordentligt med stryk sedan den nyligen genomförda emissionen och bolaget har nu ett börsvärde på blott ca 60 milj SEK. Då ca 40 milj SEK togs in i emissionen och med redan kommande ordrar ger detta en ypperligt låg värdering – och ett fantastiskt köpläge! Bolaget verkar stå inför ett ordentligt genombrott och är helt klart värt en närmare titt! En kortare sammanfattning i punktform återfinns under ”Aktien”.

Teknologin

Savo-solars huvudsakliga produkter är termiska solfångare, och inte vilka solfångare som helst utan de mest effektiva i världen!

En solfångare ska inte förväxlas med solceller, där solenergin omvandlas direkt till elektrisk energi. Solfångare bygger istället på att solinstrålningens värme överförs till ett lämpligt medium, vanligtvis en vattenbaserad vätska som flyter genom solfångaren, och utnyttjas sedan till uppvärmning. Vanligen förs den uppvärmda vätskan i första hand till något slags lagringsutrymme, direkt eller indirekt, via värmeväxlare. Vakuumrörsolfångare är den mest effektiva typen av termiska solfångare, där vakuumrörens höga värmeutbyte bygger på att vakuumet i rören isolerar så att ingen värme strålar ut och går till spillo. Solfångarnas viktigaste komponent är absorbatorn, för att uppnå så hög effektivitet som möjligt.

Nyckeln till Savo-solars högeffektiva solfångare är deras absorbatorteknologi och beläggningsexpertis.Savo-Solars system utnyttjar speciella absorbatorer belagda med en högselektiv optisk nano-beläggning.Det unika med bolagets produktion är en vakuum beläggningsprocess där hela absorbatorkonstruktionen beläggs på en gång. Nano-beläggning består av tre tunna keramiska lager, deponerade i en vakuumkammare med PVD- och PECVD-teknologi, och ger absorbatorerna 96% absorption och 5% emission. Kombinationen av de tre lagren säkerställer att beläggningen förblir stabil vid höga temperaturer, har marknadens bästa anti-korrosiva egenskaper, och tillhandahåller hög effektivitet även vid sneda instrålningsvinklar. Beläggningsprocessen innebär att man kan använda aluminiumprofiler med tunna väggar istället för plåt, som är mycket mer effektiva värmeväxlare och gör att man kan uppnå en effektiv direkt-flödes värmeöverföring. Bolaget innehar sju olika patent för denna teknologi.

I övrigt har bolaget forskning och utveckling inom integrerade solceller-värmepaneler för tak-moduler för kombinerad solvärme och elproduktion, samt utveckling av sol-kylsystem (Solar thermal cooling) finansierat av Tysk-Finska SOLHC projektet där de första pilotinstallationer kommer att ske under första halvåret 2016.Savo-solars fokus är dock storskaliga system för fjärrvärme och industriella system för processuppvärmning, där det hög-effektiva absorbatorerna som Savo-Solar utvecklat får hög genomslagskraft. Så hur ser då marknaden ut för dessa?

Marknaden

Uppvärmning svarar för cirka 50 procent av den totala energimarknaden, som inriktar sig alltmer på förnybar värme. Förnybar energiproduktion är också i och med det nyligen framtagna klimatavtalet i Paris mer i fokus än någonsin tidigare, såSavo-Solars unika teknologi ligger helt rätt i tiden.Miljöfaktorn bör komma att få en allt större roll i framtiden, där EU har satt upp väldigt ambitiösa utsläppsmål för det kommande decenniet.

De snabbast växande solvärmesegmenten är som tidigare nämnt storskaliga användningsområden såsom fjärrvärmeproduktion, solvärme för industriella processer och energirenoveringar i stora flervåningsfastigheter, vilka är mer kostnadseffektiva och ger minskade utsläpp snabbare än mindre anläggningar. Det är detta segment som Savo-Solar fokuserar på, särskilt marknaden i Danmark och Tyskland, men även Frankrike , Italien , Österrike och Finland.År 2014 var den totala omsättningen för solvärmemarknaden i Europa ca 18.5 miljarder kr, där den danska marknaden svarade för cirka 650 milj. kr samma år, helt dominerad av en aktör. Det är relativt få konkurrenter inom detta segment, sett till hela EU i princip 3-4 (Arcon, GreenONEtec, Solid och Millenium Energy Industries), vilket leder till att det finns en enorm potential för Savo-Solar. Bolaget själva har gått ut med målsättningen att uppnå en stark etablering som marknadstvå, med profileringen som producent av de bästa och mest effektiva solfangarna. Så vad har Savo-Solar åstadkommit hittills på dessa marknader?

Bolaget

Sedan 2011 har bolaget sålt och levererat sina produkter till över 17 länder på fyra kontinenter och har sedan sommaren 2015 skrivit under leveransavtal om cirka 28 milj. kr, där bolaget nu lyckats slå sig in på den danska marknaden, tidigare totalt dominerad av en ensman aktör. Att bolaget lyckats med detta är ett bevis på att Savo-Solar har en kvalitetsprodukt och ett styrkebesked! Bara i Danmark har bolaget bjudits in till en mängd anbudsförfaranden efter sommaren, samt erhållit förfrågningar även bland annat från Tyskland, Österrike, Mellanöstern och Kina. Bolaget deltar bara i december-januari i 8 olika anbudsförfaranden, till ett värde av ca 150 milj. kr.

Savo-Solars genombrott på den danska marknaden skedde genom två ordrar till fjärrvärmebolaget Løgumkloster Fjernvarme, levererade och installerade i slutet av juni 2015. Solvärmefältet om 9 600 m2 är nu igång och är en utmärkt referenskund för Savo-Solar. Projektet i Løgumkloster var bolagets första storskaliga fjärrvärmeleverans och tog dock längre tid än beräknat att färdigställa med ökade kostnader. Lite problem i uppsarten är dock mycket vanligt i nya bolag påväg att etablera sig, och mycket tid lades i processutveckling vilket nu ökat effektivitten i tillverkningen.Bolaget har därefer erhållit en tredje beställning om ca 5500 m2 till samma kund av ett värde på cirka 9.3 milj. kr (av vilka 2.6 milj. hade erhållits i slutet pånovember 2015) för leverans i slutet av januari, ett tydligt bevis påen nöjd kund.

Bolaget har sedan rönt ytterligare framgångar genom leverans av solfångare om cirka 15 000 m2 till Jelling Varmevaerk i Danmark, med ett värde påca 18.5 milj. kr attlevereras i slutet av april 2016. Bolaget har dessutom två signerade samarbetsavtal: ett med Dansk Energi Service (DES) för samarbete om totallösningar för fjärrvärmeprojekt och ett med det franska bolaget Li-Mihtra angående leveranser av solcellsabsorbatorer till deras innovativa värmesystem.

I november 2015 fick bolaget en order att leverera 250 m2 till ett testfält i Graz , Österrike , som planerar ett fält på400,000-500,000 m2. Om Savo-Solar lyckas där, och med Savo-Solars effektiva teknik och senaste framgångar måste chansen ses som mycket god, skulle detta innebara leverans av 100 000+ m2, till värde av 150+ milj. kr eller mer, redan 2017-2018.

Savo-Solars omsättning uppskattas av bolaget landa på 18.5–23 milj. kr 2015. Detta är lägre än vad man först uppskattade vid börsintroduktionen i början på förra året, främst på grund av senareläggningen av de stora projekten i Danmark. Som ett resultat av de lägre än väntade intäkterna och att det första projektet genererade större kostnader än förväntat genomforde bolaget en övertecknad emisson som slutfordes i december, där man tillfördes ca 40 milj. kr. Detta tillskott uppges tillräckligt för att driva verksamheten i ett år till samt genomföra investeringar i tillverkningsprocessen för att nå en produktionsvolym på 50 000 m2 2015-2016 samt genomföra kostnadseffektiviseringar. Bolaget har även planer på att starta en monteringsverksamhet i Danmark när försäljningsvolymerna ökar, där behovet spås kunna komma att infinnas så snart som 2016. Ju större volymer man kan producera, desto effektivare kan man göra det och till lägre kostnad, vilket kommer öka vinstmarginalen. Enligt bolagets målsättning tros ett positivt rörelseresultat kunna nås till slutet av 2016, med en försäljning på ca 75 milj. kr.

Det är mycket lätt att se potentialen, när väl produktionen säkerställts. Under 2016 installeras det mer än 500 000 m2 solfångarfält enbart i Danmark, där bolaget nu etablerat en stark marknadsposition. Lägg där till andra länder såsom Tyskland, Frankrike, Österrike och Kina, där bolaget nu börajt nosa på marknaden. Bolaget är väl positionerat att snart nå sitt riktigt stora genombrott, på en marknad som bara i europa värderas till 18.5 miljarder kr. Så hur har det då gått för bolaget på börsen hitintills?

Aktien

Savo-Solar (SAVOS) noterades på First North den 2 april 2015 till en kurs på 18,30 kr och ett bolagsvärde på ca 100 milj. kr. Kursen handlades sedan ner över sommaren med en långsam nedgång ner till ca 12 kr i mitten på november, dock till mycket små volymer under hela tiden. Detta är inte så konstigt då bolaget inte alls uppmärksammats av finansmarknaden, och själva har gjort mycket lite i sina kontakter med marknaden. Man har inte åkt runt och presenterat sig på investerarträffar, och man har varit sparsamma med pm.

Bolaget beslutade i mitten av november om en nyemission om ca 40 milj. kr, till en aktiekurs på 3.73 kr. Aktien föll på beskedet ner till ca 5.5 kr, men verkade repa sig. Emissionen övertecknades, men 62 %av aktierna tecknades utan företrädesrätt, och när dessa blev tillgängliga sjönk aktiekursen till en ny bottennivå runt ca emissionskursen med kraftigt översåld aktie då kortsigtiga investerare som tecknat sig billigt sålde ut sina innehav. I och med emissionserbjudandet höll åtminstone bolaget en presentation på Stora aktiedagen i Stockholm (se länk nedan), och det var då jag fick upp ögonen för bolaget.

I skrivande stund står aktiekursen i ca 3.8 kr, med ett bolagsvärde på ca 60 milj. kr (efter det att 40 milj. kr tagits in i emissionen!). Bolaget verkar helt bortglömt av aktiemarknaden, vilket dock kanske inte är såunderligt då kommunikationen med finansmarknaden verkar negligerats från bolagets sida. Lyckligtvis har man varit desto flitigare med att etablera kundkontakter!

Så vad är bolagets nuvarande position, kort sammanfattat:

  • Patenterad teknolgi med världens effektivaste solfångare.
  • Verksam på en marknad med värde på runt 20 miljarder kr årligen bara i Europa.
  • Redan klara order för 2016 till två kunder i Danmark om ca 28 milj. kr totalt, och en utmärkt referenskund.
  • Order till testfältet i Österrike, med potential för 150+ milj. kr!
  • Anbudsförfaranden om 150 milj. sek (!) bara i december-januari – många triggers i närtid!
  • Förfrågningar bland annat från Tyskland, Österrike, Mellanöstern och Kina.
  • Samarbetsavtal med Dansk Energi Service (DES) för samarbete om totallösningar för fjärrvärmeprojekt.
  • Samarbetsavtal med det franska bolaget Li-Mihtra angående leveranser av solcellsabsorbatorer till deras innovativa värmesystem.
  • Räknar med att kunna nå ett positivt rörelseresultat till slutet av 2016 med omsättning på ca 75milj. Kr, med BV på enbart ca 60 milj. kr (varav ca 40 milj. tillfördes genomemissionen i december).

Savo-Solar värderas alltså till blott ca 20 milj. sek (!), borttaget det nyligen tillförda emissionsbeloppet om 40 milj.! Ett börsvärde på 60 milj. kr är ytterst lågt med tanke på bolagets position, när försäljningen tagit fart och break-even snart väntas uppnå. 20+40 milj. och kurs under 4 kr! När bolaget noterades i början på 2015 var det totala börsvärdet ca 100 milj. kr, omräknat med samma värdering som då men med dagens antal aktier efter emissionen+emissionsbeloppet skulle detta motsvara en kurs på ca 8.8 sek, mer än en dubblering av dagens kurs och fortfarande en attraktiv värdering, speciellt som genombrottet är betydligt närmare i tiden nu.

Det kan vara intressant att jämföra Savo-Solar med SolTech, noterat på First North. SolTech konkurrerar inte inom Savo-Solars segment, utan gör glaspannor för tak med underliggande teknik för produktion av termisk värme och/eller elektricitet. Affärsmodell bygger på att bolaget äger, installerar och underhåller solenergianläggningar som placeras på kundernas tak, och genererar ersättning för producerad el eller värme i långtidsavtal. Bolaget fick nyligen in en fot på den mycket hårt konkurrensutsatta kinesiska marknaden, där utbyggnad sker under 2016 och beräknas ge årliga intäkter på motsvarande cirka 16,7 miljoner kronor med stor potential för ytterligare utbyggnad. Att nordiska solvärme-företag tar sig in på kinesiska marknaden är ett styrkebesked, och bådar gott även för Savo-Solar! Soltech har ett börsvärde på ca 280 milj. kr, nästan fem-dubbelt Savo-Solars börsvärde!

Så vad skulle vara en rimlig värdering på Savo-Solar? En aktiekurs på 16 kr motsvarar ett börsvärde på ca 250 milj. kr vore inte ansträngd. Savo-Solar har etablerat en stark position i Danmark med en utmärkt referenskund, orderleverans på 28 milj. sek redan klart, med en uppskalad och effektiviserad produktion under året och break-even resultat i slutet på 2016. Savo-Solar står inför att etablera sig på riktigt på marknaden. Flera triggers är att vänta i närtid i och med de 8 anbudsförfaranden bolaget har bara i december-januari. Bolaget ämnar nå en omsättning om 75 milj. kr 2016, och sett till det i nuläget ytterst låga bosvärdet pa 60 milj. kr måste en investering i detta läge ses som relativt låg risk, men med mycket hög reward!

När aktiemarknaden väl vaknar och uppmärksammar aktien lär 4-kronors nivån vara ett minne blott. Lyckas bolaget väl under 2016, skulle jag inte bli förvånad om vi närmar oss en tio-dubbling från dagens nivå kring årsskiftet,med borsvarde runt 500-600 milj. Det är sannerligen ett ypperligt läge att nu fynda detta högintressant cleantech-bolag! Tilläggas bör att jag givetvis äger aktier i bolaget.

Lite nyttiga länkar:

Bolagets presentation på Stora aktiedagen i Stockholm

http://aktiespararna.fnf.nu/player/#/84/683

FinWire hemma-hos besök

https://www.youtube.com/watch?v=bSM1fZLdWO4

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?