Post entry

Savo-Solar - Solvärmesystem med stor potential

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Gott nytt år och jag önskar er alla lycka till i era fortsatta investeringar Ett bolag som jag länge följt och som jag tror starkt på skiljer sig från tidigare bolag jag skrivit om. Detta bolag är ett finskt bolag vid namn Savo-Solar som tillverkar solfångare och storskaliga solvärmesystem. Enligt min personliga bedömning ligger bolaget helt rätt i tid med den omställning som genomförs runt om i världen och det är ett av dom få bolag som jag ser har ett intressant bolagsvärde sett till sin potential och vad som ligger i pipeline inom bolagets säljarbete.

Om Savo-Solar

Savo-Solar är ett finskt bolag som tillverkar högeffektiva solfångare och storskaliga solvärmesystem. Bolagets fångare är utrustade med patenterade nanobelagda direktflödesabsorbatorer, och med denna ledande teknologi hjälper Savo-Solar sina kunder att producera konkurrenskraftig ren energi. Savo-Solar är känt som det mest innovativa bolaget i branschen och strävar till att behålla denna position. Bolaget har sålt och levererat sina produkter till över 17 länder på fyra kontinenter och har under det senaste halvåret stärkt sin kassa och skrivit 2 avsiktsförklaringar i Frankrike och 1 i Kina, varav en av avsiktsförklaringarna i Frankrike under gårdagen skrevs under till ett avtal med leverans under Q1 2018 till Veolia Group.

Solfångare och storskaliga värmesystem

En solfångares uppgift är att samla in och ta vara på solens energi i form av värme. Detta kan sedan användas för att producera värme eller kyla till t.ex. industrier eller fastigheter. Det handlar inte om att producera elektricitet med solfångarna – det handlar om att ta vara på energi som används för värme- och kylsystem.

I Europa diskuteras det mycket om att bli mindre beroende av gasleveranser från t.ex. Ryssland. Ett sätt att minska beroendet kan vara att ta vara på solenergi. Rent ekonomiskt är det en mycket god investering att ta vara på solenergi och använda till egna värme- och kylsystem. I Danmark har flera referenskunder köpt in Savo-Solars lösning och nyligen har ett avtal tecknats med Veolia Group i Frankrike för installation av ett system som ska utvärderas med förhoppningen om att installera fler system i framtiden. I Kina är marknaden enorm och bolagets senaste avsiktsförklaring visar vägen framåt för bolagets potential. Mer om detta längre ner i inlägget.

Kassa

Bolaget hade i slutet av april 2017 ca 4 miljoner SEK i kassan. Tyvärr har bolagets kassa påverkats mycket negativt pga. långa politiska processer i Danmark om hur subventioneringar och andra faktorer skulle se ut i landet. Bolaget hade som plan att skriva ett antal avtal i Danmark under 2017 vilket nu ser ut att bli aktuellt under 2018 istället. Danmark är nu färdiga i dessa politiska processer och investeringarna kommer att påbörjas så småningom framöver. För att stärka kassan har bolaget genomfört en nyemission i början på sommaren som blev fulltecknad och som stärkte kassan med över 40 miljoner SEK. Det togs även fram ett teckningsoptionsprogram som tecknades till nästan 90% vilket stärkte bolagets kassa med ytterliggare ca 15,5 miljoner SEK. Bolaget har därmed stärkt sin kassa för att fortsätta sitt säljarbete. Min bedömning är att marknaden har en stark tro på bolaget och att kassan är stärkt för att finansiera verksamhet till dess att avtal skrivits på och bolaget har ett positivt kassaflöde. Med andra ord finns det inget behov av fler nyemissioner framöver. I ovan nämnda beräkning har inte nettokassan presenterats.

Pågående säljarbete

Bolaget har sedan nyemissionen aviserat om att man har en offertstock på ca. 25 miljoner EUR samtidigt som de pågående projekten bara inom Europa är rekordhöga i omställningen av energiframställning. Av dessa 25 miljoner EUR har man skrivit 3 avsiktsförklaringar:

1.     Velioa Group, Frankrike                       90 000 EUR

2.     New Heat, Frankrike                             1,3 miljoner EUR

3.     Beijing Yuxin Solar Energy, Kina         3-5 miljoner EUR

Den förstnämnda har blivit ett påskrivet avtal, detta skedde under 1 januari 2018 och leveransen beräknas genomföras under Q1 2018. Bolaget har en helt ny fabrik som klarar av att producera detta lika lätt som jag klarar av att tanka bilen på väg till jobbet.

Den andra nämnda, New Heat i Frankrike, har ännu inte blivit ett påskrivet avtal då New Heat inväntar tillstånd från lokala myndigheter för att få bygga anläggningen. Detta beräknas vara färdigt under H1 2018 vilket sedan snabbt lär övergå till produktion, leverans och installation på plats i Frankrike.

Dessa två tillsammans skapar en goda referenser i Frankrike som satsar stenhårt på att ställa om samhället till mer miljövänliga alternativ. Dom politiska signalera i landet är tydliga och flera lagförslag och lagar har tagits fram som stärker min uppfattning om möjligheterna i landet.

I avsiktsförklaringen i Kina kan det smälla till riktigt hårt när som helst. Inom några veckor från det att avsiktsförklaringen publicerades ska ett avtal vara klart. Det som har varit en avgörande punkt i detta avtal är att kinesiska Beijing Yuxin Solar Energy vill bygga parken själva. Efter lite research kring Beijing Yuxin Solar Energy så verkar det som om samma bolag alldeles nyligen i december vunnit en upphandling för att leverera värmesystem till Beijings nya flygplats och dess intilliggande byggnader. Denna information har varit svår att tyda och mycket information inifrån Kina är svår att komma åt. Men om detta stämmer så ligger det helt i linje med att man i samma veva tecknar avsiktsförklaring för att använda sig av högeffektiva solfångare.

Det pågående säljarbetet stärks av att man har goda referensanläggningar i Danmark. Flera kunder installerat anläggningar som är högeffektiva och med mycket god kvalitet. Man har nöjda kunder som i flera videoklipp intygar detta för Savo-Solars räkning.

Flertal upphandlingar planeras att genomföras i Danmark där Savo-Solar är mycket intresserade av att lämna anbud och vinna upphandlingarna.

Sett endast till de tre nämnda avsiktsförklaringarna så hamnar Savo-Solar på intäkter som skulle innebära att bolaget får ett positivt kassaflöde. Totalt handlar det om ca 4-6 miljoner EUR av totalt 25 i offertstocken.

Bolagets börsvärde sett till säljarbetet visar vilken extrem potential som finns för att bolaget snabbt ska och bli lönsamma. Sett till bolagets försäljning genom åren så har bolaget fördubblat sin försäljning varje år jämfört med föregående år mellan 2013 och 2016. Tyvärr blev 2017 ett dåligt år med anledning av Danmarks politiska beslut som dragit ut på tiden. Då bolaget fokuserat primärt på den danska marknaden har konsekvenserna varit uppenbara.

Referensanläggningar

Bolaget har ett antal referensinstallationer. De två största är av en storlek om 15 300 kvadratmeter vardera, som båda ingår i två större hybridanläggningar. Anläggningarna finns i Danmark, Løgumkloster och Jelling. Väl värt att notera är att Savo är det första utländska bolaget som kommit in på den danska marknaden.

Systemet i Løgumkloster är en hybridanläggning som producerar totalt 35 000 MWh fjärrvärme per år. Installationen av Savosolars bidrag till anläggningen pågick under två etapper (två separata ordrar) och påbörjades 2015. Systemet stod klar under 2016.

Hybridanläggningen i Jelling producerar värme för det lokala fjärrvärmenätet. Installationen påbörjades under 2016 och stod färdigt samma år. Bolagets solfångare producerar cirka 8 500 MWh värme per år.

Under 2016 levererade och installerade Savo 4 700 kvadratmeter solfångare till som försörjer fjärrvärmenätet i Søllested, Danmark. Samma år levererades ytterligare 9 200 kvadratmeter till en hybridanläggning i Jyderup, Danmark

Nya samarbetspartners

Bolaget har under andra halvan av 2017 meddelat två mycket intressanta samarbeten. Det första samarbetet som kommunicerades var med det mexikanska bolaget Jorgensen vars VD heter Flemming Jorgensen som har goda erfarenheter av installationer av större solvärmesystem för sydamerikanska gruvbolag. Samarbetet ger Jorgensen exklusiva rättigheter att sälja in Savo-Solars produkter och tjänster på marknaderna i Mexico, Peru och Chile. I dessa länder är det allt mer aktuellt för industrierna och gruvbolagen att investera i dessa system med anledning av ländernas höga antal soltimmar. Flemming Jorgensen kommenterar samarbetet följande:

"I am very proud to partner with Savo-Solar. Their innovation, the most efficient flat plate solar collector for industrial installations, enables our customers to produce more energy with less use of land. Large solar collector fields in Denmark delivered by Savo-Solar are good references and a tremendous proof of quality to my customers and me."

Det andra samarbetet som man inlett är tillsammans med Isoplus Fjernvarmeteknik A/S i Danmark. Isoplus Fjernvarmeteknik är marknadsledande bland de komponenteter som finns i dessa solvärmesystem vilket stärker konkurrenskraften för Savo-Solar i sina erbjudanden på marknaden. Savo-Solars VD Jari Varjotie kommenterar samarbetet följande:

"We are very pleased to continue the cooperation with isoplus, who has the best know-how in the world for large solar thermal systems piping solutions. The customers prefer complete deliveries and in cooperation with isoplus we have increased chances to participate in big tenders and to win the contracts and market share together. We see a big potential in the cooperation and trust that it will be of mutual benefit to both of us in the future.”

Prognos över försäljning

Bara sett till dagens avsiktsförklaringar, pågående upphandlingar i Danmark och kapaciteten i bolagets fabrik är det fullt möjligt för bolaget att snabbt komma upp i hög nettoomsättning runt 10-12 miljoner EUR under 2018. Detta är en optimistisk prognos men med en nettoomsättning på endast 5-6 miljoner EUR så finns det ingen anledning att ta in mer kapital. Bolaget kan däremot drabbas av märkbara upp och nedgångar i nettoomsättningen på grund av t.ex. långa beslutsprocesser hos kunderna.

En stor uppsida dock i försäljningsprognosen är eventuella avtal i Kina. Kina stor inför en stor omställning under en väldigt kort tid – endast några år, vilket skapar möjligheter för bolaget.

Jag försöker hela tiden påminna mig om den enorma pipeline man har med offerter som ligger på ca 25 miljoner EUR. Med nya samarbeten i Sydamerika bedömer jag att denna kan öka inom kort till högre nivåer.

Sammanfattningsvis

Min tro på bolaget är starkt positiv. Dagens bolagsvärde ligger mellan 80-90 miljoner SEK med en näst intill obefintlig orderingång. När bolaget skrivit på några avtal vilket närmast är det kinesiska på ca 3-5 miljoner EUR så bör bolagets börsvärde öka kraftigt enligt min mening. Med avtal skrivet tillsammans med Veolia Group öppnas även dörrarna för en ny marknad – Frankrike. Genom att skapa goda referensanläggningar i Frankrike, Kina och med tidigare anläggningar i Danmark så tror jag att bolaget har möjligheten att gå starkt framåt i sitt säljarbete och ta en del av marknaden som innebär att bolagets nuvarande värde är bortglömt om 1 år.

Min egen bedömning över börsvärdet idag är att vi bör ligga på ca 0,9 – 1,2 SEK per aktie förutsatt att avsiktsförklaringarna skrivs till avtal. Med fler avtal under 2018 ser jag en stor uppsida i aktiekursen. Avtal i Kina kan komma överraskande och vara av storlekar som snabbt vänder upp och ner på hela den nuvarande situationen till det bättre. Ett exempel på hur snabbt det kan gå kan man se genom att titta på den senaste tidens utveckling i t.ex. Scandinavian Enviro Systems då kursen gick från under 1 SEK till 4,40 SEK inom ett par veckor. Med Savo-Solars egna mål är att fram till 2019 ha en nettoomsättning på 20 miljoner EUR så ser jag en kurs på 5-6 SEK som fullt möjlig inom 1½-2 år.

Jag har tagit position i Savo-Solar genom att teckna in under teckningsoptionsprogrammet och känner mig mycket nöjd med ingången. Ser ingen anledning att sälja dessa i närtid då vi är på botten enligt min mening. Från detta utgångsläge är det mycket som kan hända, håller på att hända och enligt mig kommer att hända. Det ska bli ett intressant år då många avtal och installationer även börjar genomföras på den kinesiska marknaden – pengarna är utdelade, dags att realisera.

Detta inlägg ses inte som rådgivande. Jag själv äger aktier i bolaget och uppmanar ingen att köpa eller sälja sina aktier då det endast är mina egna reflektioner kring bolaget som jag delar med mig. Varje person bör läsa mer om bolaget själva och bygga sig en egen uppfattning och fatta egna beslut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?