Post entry

Scandinavian Enviro Systems - 50% lägre än noteringskurs

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SES har samma mål som Cassandra Oil, att utvinna råvaror ur uttjänta däck. Aktien noterades på First North för ungefär 4 månader sen och sen dess har kursen mer än halverats... Lågt intresse för aktien samtidigt som jag tror många missat bolaget på grund av ett dåligt nyhetsflöde.

För er som inte är pålästa. SES påstår sig ur ett ton däck kunna utvinna råvaror värda 3000 kr. Eftersom ett ton uttjänta däck kostar ungefär 350 kronor (och ännu mindre för däcktillverkare som ses som primära intressenter för produkten) så är det inte särskilt svårt att se möjligheterna till vinster, både sett till intäkter samt för miljön.

Mailade med VDn för en månad sen och ställde lite frågor angående produkten och eventuella konkurrenter.

"Jag undrar angående SES och kostnaden för en anläggning.

Förstår såklart att kostnad varierar med storlek men vad skulle en anläggning kosta för kunden som har samma storlek och kapacitet som er pilotanläggning?

Hur mycket mer effektivare är er patenterade teknik än exempelvis Ecorub?"

Svaren jag fick var:

"Tackar för ditt intresse av vår teknologi. Vad vi rekommenderar av investering och pay-back skäll är en anläggning på 30.000 ton använda däck/år. Vi håller på att lansera in sådana anläggningar på en världsmarknad. Kostnad för en anläggning är beroende av många faktorer som är lokalt beroende.

Ecorub och vi bygger på helt olika tekniker. Ecorub blandar gummipelletts med gummi och tillverka nya produkter som mattor, etc.

Gummipellets köper Ecorub på marknaden.

Vi återvinner olja, gas, kimrök och stål från däcken. Dessa produkter återanvänds i industrin."

Har sen jag fick svaret läst på mer om företaget på hemsidan och blivit ännu mer intresserad.

Varje anläggning (30 000 ton) kostar runt 200 000 000 kronor och vidare intäkter för underhåll av verksamheten.

30 000 x 350 = 10 500 000

30 000 x 3000 = 90 000 000

Nettoförtjänsten utan energikostnad i beräkning ger 79 500 000 per år för anläggningen.

Något som är väldigt positivt är att SES process även ger gas som används som energiförsörjning i processen vilket gör att energikostnaderna för processen är minimala.

Med den faktan jag känner till så kommer alltså anläggningen kunna generera pengar efter utgifter redan 2,5 år senare.

Det jag också vet är att företaget pratat med företag som Firestone.

Att bolaget har en lägre värdering än Cassandra Oil tycker jag själv är obegripligt... SES teknologi ger högre kvaliteé på råvarorna och har dessutom en bättre värdering samt samarbete med CTH i göteborg.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?