Post entry

SeaTwirl - Har viktiga patent giganten Siemens saknar!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SeaTwirl AB har visionen att bli en ledande aktör inom den snabbt växande marknaden för havsbaserad vindkraft. En marknad där satsningarna kommer uppgå till 1000 miljarder Euro närmaste tiden. SeaTwirl sitter på viktiga patent som Siemens saknar i deras storsatsning inom området. För en dryg vecka sedan ingick SeaTwirl i ett sammarbete inom havsbaserad vindkraft med tyska Siemens.

Bolagets första modell SeaTwirl S1 på 30 kW är installerad i havet utanför Lysekil och har varit uppkopplad mot nätet utan oplanerade avbrott sedan 2015. SeaTwirl arbetar vidare enligt planen att sjösätta ett fullskaligt verk (SeaTwirl S2) redan år 2020 på hela 1 MW (1000 kW).

Bilden visar SeaTwirl S1 utanför Lysekil.

Fördelar med flytande vindkraft

Det finns internationellt sett problem med att hitta bra etableringslägen på land samtidigt som det finns ett motstånd mot landbaserad vindkraft. Den största anledningen till den ökade etableringen till havs är att det blåser oftare och starkare, vilket ger betydligt mer energi från samma storlek på turbin. Kommersiell havsbaserad vindkraft är idag bottenbaserad, vilket betyder att de områden som kan bebyggas med havsbaserad vindkraft är begränsade till grunda vatten. Det är inte ekonomiskt lönsamt att bygga på djupare vatten än 50-60 meter. Därför är nästa steg i utvecklingen flytande vindkraftverk. SeaTwirls koncept med flytande vindturbiner gör det möjligt att använda de större djupen och sätta verken längre från land, till skillnad från konventionella bottenbaserade vindkraftverk. Möjligheten att få högre vindhastigheter ökar längre ut till havs. En fördubbling av vindhastigheten ger 8 gånger mer effekt.

Lösningen som SeaTwirl har tagit fram är unik. SeaTwirl har en konstruktion där turbin, axel, flytkropp och motvikt är i ett stycke som roterar och använder vattnet som lager. Generatorn sitter fast strax över vattenytan. All service på de tekniska delarna är lättillgänglig tack vare att rörliga delar och elsystem är placerat nära vattenytan, vilket medför en enkel och kosnadseffektiv service jämfört med andra traditionella vindkraftverk. Enkelheten i konstruktionen med få rörliga delar och en låg tyngdpunkt medför därför stora fördelar. SeaTwirl är övertygade att de kommer kunna leverera en konkurrenskraftig lösning för framtidens hållbara elproduktion till 20 procent lägre pris.

"Allt handlar om att generera den billgaste energin från vindkraftverk och när vi har lyckats med det då kan jag lova att då är framtiden vår" Roger Cederberg.

SeaTwirls affärsmodell är att bli ett vindkraftsbolag likt danska Vestas. Men lyckas bolaget bevisa att metoden och teknologin håller vad den lovar kommer bolaget troligtvis bli uppköpt av en större aktör likt Vestas enligt ordförande Roger Cederberg.

Konstruktionen visar hur vindkraftverken från SeaTwirl kan se ut i större skala.

SeaTwirl har patent som Siemens saknar

För en dryg vecka sedan gick bolaget ut med ett PM av betydande karaktär. Ett samarbete inledes med giganten Siemens rörande de tekniska delarna i ett flytande vindkraftverk. Siemens är en av de två största aktörerna inom vindkraft tillsammans med danska Vestas. Siemens har muskler att själva utveckla en liknande teknologi för möta de enorma satsningarna som väntar branschen. Varför skulle Siemens som förra året omsatte 83 miljarder Euro ingå ett partnerskap med SeaTwirl, med dess börsvärde på låga 40 MSEK om de inte har något av betydande värde? Siemens ser det som strategiskt viktigt att stötta SeaTwirl. Parterna ser framför sig ett långsiktigt samarbete.

SeaTwirl har efter börsintroduktionen erhållit viktiga patent i USA och Europa. Vad som intresserar Siemens kan tänkas vara något av följande patent:

2018-01-08 SeaTwirl har beviljats ett patent i USA för en lagringslösning av rörelseenergi som kan optimera rotationshastigheten på vindkraftverket.

2017-04-26 Det amerikanska patentverket, United States Patent and Trademark Office (USPTO), har beviljat vindkraftsbolaget SeaTwirl patent för en dynamisk turbin. Den dynamiska turbinen kan fälla in sina vingar och bli helt platt, vilket gör att den kan motstå mycket högre vindhastigheter. Detta gör det möjligt att bygga verket med mindre material och placera det på ställen där det finns risk för orkaner, tyfoner eller cykloner, vilket öppnar upp helt nya marknader. Att dimensionera ett vanligt verk för att klara den sortens vindar skulle göra det mycket dyrare att bygga. Samma patent godkändes därefter även i EU 2017-11-17

Marknaden

EU satsar enorma belopp på investeringar i förnyelsebar energi. Enligt en EU-rapport kommer det att investeras 450 miljarder Euro i havsbaserad vindkraft bara i Europa fram tills år 2050. År 2015 installerades 9,8 GW landbaserad och 3 GW havsbaserad vindkraft i Europa, en ökning med 223 % respektive 5883 % från år 2001. Tillväxttakten för landbaserad vindkraft har avtagit i jämförelse med havsbaserad vindkraft vilket vuxit markant. Framtida djupvattenvindkraftverk i världshaven skulle kunna ha kapacitet att producera långt mer förnybar energi än landbaserade vindkraftparker. De skulle ha potential att förse hela världen med el, enligt en amerikansk studie.

Även norska Statoil och oljeservicebolaget Aker Solutions satsar stora summor på havsbaserad vindkraft vilket driver branchen i rätt riktning.

Hela världen kommer att investera osannolika 1000 miljarder Euro inom havsbaserad vindkraft den närmaste tiden enligt Roger Cederberg. Det finns ett ökande intresse från kapitalstarka aktörer med stor offshore-expertis samtidigt som SeaTwirl uppfyller alla de krav som ställs på framtidens vindkraftverk.

SeaTwirl presenterade ett PM förra veckan (2018-05-23) att de parallellt med huvudmålet kommer att sikta in sig på nischmarknader genom sammarbete med norska specialistbolaget Unitech Offshore AS och schweiziska NOVATON Erneuebare Energien AG. Målet är att tillsammans med dem erbjuda el från flytande vindkraftverk och solceller. Nischmarknaderna som identifierats är öar och avlägsna småbyar vid havet, fiskodlingar samt avsaltningsanläggningar. Verksamheter och platser som idag i huvudsak drivs av el från dieselgeneratorer, vilket är både dyrt och släpper ut koldioxid. För SeaTwirl innebär det en spännande möjlighet för en snabbare väg till intäkter.

Aktien och investeringar

Aktien handlas på First North Stockholm under kodnamn (STW). IPO kurs i December 2016 var 40 SEK. Gårdagens stängningskurs var 27,10 SEK vilket innebär en värdering av ca 47 MSEK. Vid notering var insiderägandet hela 73,1% och ingen insiderförsäljning har skett sedan noteringen enligt finansinspektionens hemsida. Omsättningen i aktien har senaste tiden ökat avsevärt.

SeaTwirl har en tydlig plan hur projektet ska finansieras för att sätta ett storskaligt vindkraftverk i drift år 2020. SeaTwirl har räknat med en kostnad på totalt 70Mkr för projektet SeaTwirl S2. Finansieringsplanen presenterades bland annat på stora aktiedagen i November 2017 och ser ut enligt följande.

  • Emission i samband med listning 22MSEK
  • Bidrag & mjuka lån 25-40 MSEK
  • Emission eller partners 10-20 MSEK

Efter telefonsamtal med Roger Cederberg och VD Gabriel Strängberg framkommer det att SeaTwirl arbetar kontinuerligt med att söka bidrag på EU-Nivå. SeaTwirl har redan fått 0,5Mkr i bidrag från Vinnova.

Det är naturligtvis glädjande att få bidrag, men framför allt är det glädjande att vår ansökan fick ett högt betyg. Det är skönt att ha det i ryggen när vi söker bidrag från SME-instrumentets andra fas där bidragen är mellan 0,5-2,5 miljoner euro.”

Med jätten Siemens som partner och en kassa på ca 15 MSEK enlig senaste kvartalsrapporten som släpptes 2018-04-05 känns Roger Cederbergs nedanstående uttalande på Aktiedagen väldigt relevant.

Vi kommer eventuellt att göra en nyemission i slutet när verket SeaTwirl S2 sätts i havet (2020) eller så gör vi det ihop med någon partner”

Slutsats

Aktiekursen och värdering har inte följt bolagets utveckling och framgångar och handlas fortfarande under IPO kurs på 40 SEK. Det finns potential för en stor uppsida på både kort och lång sikt. Även VD Gabriel Strängberg och ordförande Roger Cederberg håller med om att bolaget inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Bolaget är nu närmare en etablering av ett fullskaligt verk. Tillsammans med tyska Siemens som samarbetspartner på en enorm marknad förtjänar bolaget och dess aktie en helt annan värdering. Även de tekniska signalerna från Investtech rekommenderar köp i aktien på kort- och lång sikt.

Värderingen känns mycket låg och ett mer rimligt börsvärde bör ligga på minst 100 MSEK, vilket motsvarar en aktiekurs på ca 57 SEK.

För er som vill följa The Emperor på facebook och twitter:

https://www.facebook.com/TheEmperorBlogg/?ref=br_rs

https://twitter.com/TheEmperorBlogg

Disclaimer:

Äger själv aktier i bolaget. All handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

https://marknadssok.fi.se/publiceringsklient/sv-SE/Search/Search?SearchFunctionType=Insyn&Utgivare=SeaTwirl+AB&PersonILedandeSt%C3%A4llningNamn=&Transaktionsdatum.From=&Transaktionsdatum.To=&Publiceringsdatum.From=&Publiceringsdatum.To=&button=search&Page=1

http://renews.biz/111201/siemens-twirls-with-swedish-floater/

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/05/23/seatwirl-seatwirl-seatwirl-siktar-in-sig-pa-nischmarknader-genom-samarbete-med-specialistbolag.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/05/22/seatwirl-seatwirl-seatwirl-inleder-forskningssamarbete-med-chalmers-och-rise.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/05/21/seatwirl-tekniskt-samarbete-med-siemens.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/05/21/seatwirl-seatwirl-seatwirl-inleder-samarbete-med-siemens.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/05/21/seatwirl-seatwirl-seatwirl-inleder-samarbete-med-siemens.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/01/25/seatwirl-seatwirl-seatwirl-delarsrapport.html

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/01/08/seatwirl-har-beviljats-patent-i-usa-for-lagringslosning.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/11/13/seatwirl-seatwirl-seatwirl-beviljas-patent-for-dynamisk-turbin-i-europa.html

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/04/26/seatwirl-seatwirls-amerikanska-patent-for-dynamisk-turbin-ar-godkant.html

https://seatwirl.com

https://www.youtube.com/watch?v=4hUHq3oahU0

http://analystgroup.se/wp-content/uploads/2016/12/Analystgroup.IPO-letter-2.pdf

https://www.nyteknik.se/energi/kraftverk-i-atlanten-kan-ge-hela-varlden-el-6876553

http://www.pnas.org/content/early/2017/10/03/1705710114

https://www.investtech.com

https://ec.europa.eu/jrc/en/news/jrc-wind-energy-status-report-2016-edition

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?