Post entry

Ny historieskrivning för SEB

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Annika Falkengren, VD för SEB, är inte tacksam för den hjälp hon fått från svenska staten och EU. Så här gör hon om historien till egen fördel i en intervju i SVD 30/9 2011. ('Finns på nätet).

Annika Falkengren får frågan vad hon är mest nöjd med under sin chefstid. Hon svarar lite förvånande följande:

"Mest stolt är jag över att vi utökade utlåningen med närmare 160 miljarder hösten 2008. Dessutom har vi under hela denna period visat rörelsevinst"

Men går man tillbaka till kvartalsrapporterna för 2008 så målas en annan bild upp. Det var inte så att SEB mitt under krisen kunde öka sin utlåning med 160 miljarder.

SEB:s bild då i kvartalsrapporterna för 2008 var att

1) SEB har beslutat att omklassifiera 99 miljarder kronor av sin räntebärande värdepappersportfölj till UTLÅNING med effekt från första juli.

2) SEB undgår härmed ytterligare kortsiktiga marknadsvärderings-svängningar över såväl RESULTAT som EGET KAPITAL.

3) Som en konsekvens av ovanstående förändras den finansiella rapporten för tredje kvartalet. Resultat ökar med 516 miljoner.

EU beslutat i oktober 2008 under ett blixtinkallat finansministermöte att ge europeiska banker rätten att ej behöva bokföra värdepapper (som hade betydligt lägre marknadsvärde än det bokförda)) som en tillgång med fullt marknadsvärde. Värdepappren parkeras som UTLÅNING i redovisningen.

SEB och Deutsche Bank var europeiska banker som genast, [veckan efter beslutet) gjorde omklassiferingen.

Min bloggkommeter: Det är lätt att se att i annat fall hade det blivit förlust på kanske 99 miljarder eller en lägre förlust, men dock betydligt lägre än marknadsvärdet. Alltså konkurs måste ju formodas eftersom Europas finansministrar en söndag i oktober 2008 kom till Bryssel i all hast.. Finansminister Anders Borg förklarat att två svenska banker hade gått i konkurs under bankkrisen om inte svenska staten och EU räddat dem.

Bankerna fick tillåtelse av EU att retroaktivt från 1 juli 2008, göra om värderingen av värdepappren.

Deutsche Banks VD gick efter något år ut i Financial Times och förklarade att när hans bank räddades genom att EU möjliggjorde omklassifieringen av värdepapper (med bokfört värde långt under marknadsvärdet) till UTLÅNING, så var det hans värsta stund under sin VD-tid. Han skämdes.

För Annika Falkengren var det hennes stoltaste stund (Se intervjun i SvD 30/9 2011)..

De omklassifierade värdepappren omskrivna ovan är utländska obligationer ägda av SEB som vad jag förstår fortfarande (tre år senare) finns med som tillgång i SEB:s redovisning. Och vad jag förstår är de fortfarande värda betydligt mindre än det marknadsvärde de är bokförda som..

Undra på finansminister Anders Borg säger att bankerna är Sveriges största samhällsproblem just nu.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?