Post entry

Sectra fullvärderat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Teknikkoncernen Sectra har intressanta högteknologiska produktområden, men aktien verkar fullvärderad.

Sectra-aktien idag (mån 14 maj 2012) -9% till 39 kr. Varför?

Nordea valde att sälja ut över 3 000 Sectra-aktier idag och var därmed klart största nettosäljare av Sectra-aktier på börsen.

Och då fick väl det negativ kurseffekt eftersom det bara handlades totalt nästan 4 000 Sectra-aktier på börsen idag.

Varför valde då Nordea (eller Nordeas kunder) att sälja Sectra-aktier idag?

Vet ej men Sectra kom med resultatrapport i början av mars 2012, och den verkar ha blivit en besvikelse för därefter sänkte flera banker sina rekommendationer för Sectra-aktien: http://www.avanza.se/aza/press/archive.jsp?articleType=newsitem&language=svenska&showAll=true&query=%2Bcompanies%3ASectra

• Handelsbanken sänkte sin rek från "öka" till "minska".
• SEB sänkte från "behåll" till "sälj".
• Nordea bibehöll sin rek "köp" men sänkte riktkursen från 60 kr till 55 kr.

Och idag slutade i och för sig Sectra-aktien i bara 39 kr.

-

Tydligen är Nordeas fonder största aktieägare i Sectra med en ägarandel på 16-17% av bolaget i slutet av 2011: http://www.sectra.com/corporate/investor/sectra_share/shareholders.html

Och tom slutet av mars 2012 har Nordeas fonder ökat sin ägarandel i Sectra till 17%: http://www.introduce.se/foretag/sectra/kalender-och-agare

Debatt om att Nordeas fonder haft en dålig utveckling: http://www.aktiespararna.se/artiklar/Fonder/Nordeas-fonder-far-underkant/

(Enl ett besked från aug 2011 sålde då Nordeas fonder Sectra-aktier så att ägarandelen i Sectra minskade till under 5%: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1837996 Tydligen har alltså Nordeas fonder därefter återigen ökat ägarandelen till 17%?)

-

Det var Sectras q3-rapport som kom i början av mars (dvs för perioden nov 2011-jan 2012).

Enl rapporten hade bolaget följande utveckling under kvartalet:

• Orderingång 132 miljoner kr (-38% jämfört med samma kvartal ett år tidigare).
• Intäkter 196 miljoner kr (-2% jämfört med samma kvartal ett år tidigare).
• Rörelsemarginal knappt 3% (ner från knappt 8% samma kvartal ett år tidigare).
• Resultat per aktie 0,24 kr (-11% jämfört med samma kvartal ett år tidigare).

http://www.sectra.com/corporate/investor/financial_information/financial_reports/interim_reports/2011_2012/Sectra-12.13-1.0sve.pdf

Dvs försämrade siffror.

-

Sectra betalar aktiemäklarfirman Remium för att få finnas med på Remiums hemsida Introduce.se http://www.introduce.se/ där Remiums aktieanalytiker Johan Strömqvist har gjort följande prognoser (daterade 6 mars 2012) för Sectras framtida ekonomiska utveckling:

• Sectras intäkter på nästan 800 miljoner kr innevarande räkenskapsår (maj 2011-apr 2012) väntas öka till nästan 900 miljoner kr inom två år (dvs en intäktstillväxt på i snitt 5%/år).
• Rörelsemarginalen på knappt 9% innevarande år väntas öka till 14-15% inom två år.
• Resultatet per aktie på knappt 2 kr väntas öka till ca 2,50 kr inom två år (dvs en resultattillväxt på i snitt nästan 20%/år).
• Sectra har en väldigt stark finansiell ställning och väntas enl Remium ha en nettokassa på nästan 600 miljoner kr i slutet av innevarande räkenskapsår (dvs i slutet av apr 2012), jämfört med att hela Sectra är värt ca 1,4 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs 39 kr. Nettokassan väntas sjunka något till 350 miljoner kr inom två år.

http://www.introduce.se/media/4136996/sect_3.01112.pdf

Dvs av börskursen på 39 kr verkar alltså 40% (15-16 kr) utgöras av en nettokassa.

Exkl nettokassan blir börskursen 23-24 kr.

Och då verkar väl aktien ganska rättvärderad om resultatet per aktie väntas nå ca 2,50 kr inom två år?

-

Nästa hållpunkt för Sectra är resultatrapporten för bolagets q4 (feb-apr 2012) som ska komma 22 maj 2012 (dvs på tis i nästa vecka).

Remiums analytiker Johan Strömqvist har följande förväntningar på kvartalet (enl prognoser från 6 mars 2012):

• Intäkter 205 miljoner kr (-10% jämfört med samma kvartal året innan).
• Rörelsemarginal drygt 6% (upp från knappt 3% samma kvartal året innan).
• Resultat per aktie 0,29 kr (jämfört med -0,05 kr samma kvartal året innan).

http://www.introduce.se/media/4136996/sect_3.01112.pdf

Dvs negativt att intäktsminsknings-takten väntas tillta från -2% under Sectras q3 till -10% i Sectras q4.

Positivt att rörelsemarginalen väntas mer än dubblas och att resultatet per aktie väntas öka från 0,24 kr i Sectras q3 till 0,29 kr i Sectras q4. Där går utvecklingen åt rätt håll i alla fall.

Men några jätteapplåder lär det inte bli från aktieinvesterarna om Sectras q4-rapport blir så här.

-

Vad gör egentligen Sectra?

_"Effektiviserar sjukvård och avlyssningssäker kommunikation
Sectra

Sectras verksamhet är uppdelad i:
• medicinska system
• avlyssningssäkra kommunikationssystem

Bolaget har kunder i ett femtiotal länder och försäljningen bedrivs både:
• via partners
• i egen regi"_

http://www.introduce.se/foretag/sectra

Sectra kan väl beskrivas som en teknikkoncern med affärsidé att kommersialisera uppfinningar etc från Linköpings universitet. Sectra är baserat i Linköping och har ca 500 pers anställda.

Sectra har två affärsområden (fördelning av intäkter senaste 12 mån):
• Medicinska system (85-90% av intäkterna)
• Avlyssningssäkra kommunikationssystem (10-15% av intäkterna)

Geografiskt säljs Sectras produkter över hela världen med följande fördelning av intäkterna senaste 12 mån:
• Sverige 32%
• övriga Europa 38%
• Nordamerika 24%
• övriga världen 6%

-

Negativa formuleringar om bolagets utveckling i resultatrapporten för Sectras tredje kvartal (dvs nov 2011-jan 2011). Rapporten kom 6 mars 2012:

"Det internationella konjunkturläget och den statsfinansiella situationen i många länder gör att affärer tar längre tid att genomföra eller helt uteblir i vissa länder."

_"Det som dominerar bilden av affärer i Europa och Nordamerika just nu är att många kunder har begränsade budgetar som främst används för att vidmakthålla befintliga system och utrustningar, säger Jan-Olof Brüer.

De affärer som genomförts är i ökad utsträckning kopplade till utbyte av befintlig hårdvara, vilket påverkat vår rörelsemarginal negativt eftersom dessa affärer har lägre marginaler än nyförsäljning av IT-system."_

"Inga större affärer har ägt rum under tredje kvartalet och kundernas affärsavslut sker i långsammare takt jämfört med föregående år."

http://www.sectra.com/corporate/investor/financial_information/financial_reports/interim_reports/2011_2012/Sectra-12.13-1.0sve.pdf

-

Sectras affärsområde "Medicinska system" avser tydligen bla datorprogramvara som på olika sätt är till hjälp inom vården.

Enl Sectras beskrivning:

"Sectra förser röntgen-, mammografi-, ortopedi- och reumatologikliniker med IT-system och tjänster som gör det möjligt att arbeta mer effektivt med befintliga resurser och samordna geografiskt spridd verksamhet. Fler än 1100 kunder använder Sectras IT-system och tjänster, däribland några av världens största vårdleverantörer."

Bla gäller det programvara för hantering av röntgenbilder:

"Årligen hanteras 55 miljoner röntgenundersökningar i Sectras system, vilket gör Sectra till en av världens fem största leverantörer av IT-system för hantering av digitala röntgenbilder."

Affärsområde "Avlyssningssäkra kommunikationssystem" är en helt annan bransch och avser väl krypterade mobiltelefoner som ej kan avlyssnas. Och dessa mobiltelefoner från Sectra är väl väldigt dyra jämfört med vanliga mobiltelefoner, men det kanske det är värt det för bla höga militärer och ev statsministern etc?

Enl Sectras beskrivning:

"Beslutsfattare, myndighetstjänstemän och militärer i 17 av Europas länder använder Sectras säkerhetslösningar för att skydda telefonsamtal från avlyssning. Detta gör Sectra till den ledande leverantören av produkter för avlyssningssäker telefoni till europeiska myndigheter och försvar."

Sverige och Holland är tydligen Sectras största länder inom det affärsområdet.

Sectras krypterade mobiltelefoner säljs under varumärket Tiger. Sectras vd Jan-Olof Brüer i bolagets senaste årsredovisning (för räkenskapsåret maj 2010-apr 2011, daterad i maj 2011):

"Europas statschefer använder Tigertelefoner

Under året slöt vi ett ramavtal med EU-rådet om leverans av våra
produkter för säker telefoni. Dessa kommer bland annat att användas
av högsta statsledningen i EU-länderna. Ramavtalet är en stor
framgång inom affärsområdet Avlyssningssäkra kommunikationssystem."

http://www.sectra.com/corporate/investor/financial_information/financial_reports/annual_reports/2011/sectra_annual_report_sve_2011.pdf

Där pratar han även om Sectras nya produkter Panthon (som gör det möjligt att ringa säkert med en smartphone) och det nya "höghastighets-kryptot" Ternety som då var under utveckling.

-

Som nämnt är Nordeas fonder största aktieägare i Sectra med en ägarandel på 17% i slutet av mars 2012.

Därefter är Torbjörn Kronander och Sectras vd Jan-Olof Brüer största aktieägare med ägarandelar på 8-9% var per slutet av mars 2012.

http://www.introduce.se/foretag/sectra/kalender-och-agare

Dvs positivt att vd är så stor aktieägare.

Dock verkar både Kronander och Brüer ha minskat sina ägarandelar i Sectra från drygt 9% var i slutet av 2011 http://www.sectra.com/corporate/investor/sectra_share/shareholders.html till 8-9% var i slutet av mars 2012 http://www.introduce.se/foretag/sectra/kalender-och-agare Varför?

Som nämnt ovan har samtidigt Nordeas fonder ökat från en ägarandel på 16-17% till 17%.

Medan Jan-Olof Brüer är Sectras vd så verkar Torbjörn Kronander vara vd för Sectras affärsområde Medicinska system (Sectras dotterbolag Sectra Imtec).

Kronander sitter även i Sectras styrelse, liksom bla Carl-Erik Ridderstråle (som styrelseordförande) och Erika Söderberg Johnson.

Ridderstråle var ju tidigare vd för trucktillverkaren BT Industries som var börsnoterat men blev uppköpt av Toyota, vilket Ridderstråle gjorde sig en hacka på eftersom han fanns bland BT Industries storägare.

BT Industries (numera en del av Toyota Forklifts http://www.toyota-forklifts.eu/en/company/Factories/Pages/default.aspx) är baserat i Mjölby som ligger nära Linköping där Sectra är baserat, så Ridderstråle bor väl där någonstans i krokarna (på någon herrgård?).

Söderberg Johnson är sedan jan 2012 finanschef för det börsnoterade bolaget Biotage som har en del likheter med Sectra eftersom även Biotage jobbar inom den medicinska branschen och dessutom har en stor kassa.

Medan Sectras kassa är ca 600 miljoner kr av Sectras börsvärde på 1,4 miljarder kr, så har Biotage en kassa på knappt 200 miljoner kr av Biotages börsvärde på knappt 600 miljoner kr.

Biotages inriktning på sin verksamhet:

"Om Biotage

Biotage erbjuder lösningar, kunskap och erfarenhet inom analytisk kemi och läkemedelskemi.

Kunderna består bland annat av de största läkemedels- och bioteknikbolagen i världen samt av ledande akademiska institutioner.

Huvudkontoret ligger i Uppsala och företaget har kontor i USA, England, Kina och Japan.

Biotage har cirka 270 anställda och omsatte 428,1 MSEK under 2011.

Biotage är noterat på NASDAQ OMX Stockholm. Hemsida: www.biotage.com"

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/19/6B/C2/wkr0006.pdf

Söderberg Johnson var tidigare finanschef på medicinska forskningsbolaget Karo Bio vars börskurs föll kraftigt under hennes tid där, men det berodde väl på faktorer utanför hennes kontroll?

-

En potential för Sectra och Sectra-aktien är om bolagets nuvarande utveckling bara har en tillfällig svacka, och långsiktigt kommer att få en fin utveckling.

Bla har bolaget amtitiösa finansiella mål enl senaste årsredovisningen (avseende förra räkenskapsåret; maj 2010-apr 2011, daterad i maj 2011): http://www.sectra.com/corporate/investor/financial_information/financial_reports/annual_reports/2011/sectra_annual_report_sve_2011.pdf

Där står det bla att Sectra har följande finansiella mål:

• En intäktstillväxt på minst 15%/år under de kommande sju räkenskapsåren.
• En rörelsemarginal på minst 15%.

Målet för intäktstillväxten uppges vara tre gånger så hög som den generella marknadstillväxten i Sectras branscher.

Rörelsemarginal-målet uppges ligga i nivå med rörelsemarginalen överlag hos Sectras konkurrenter.

Enl årsredovisningen ser Sectras styrelse "goda förutsättningar att uppnå de nya målnivåerna på cirka tre års sikt".

Det låter ju positivt mot bakgrund av att utvecklingen enl senaste resultatrapporten enl ovan innebar krympande orderingång och intäkter, samt en rörelsemarginal på knappt 3% (för bolagets q3, dvs feb 2011-jan 2012).

Det skulle kunna tolkas som ett argument för ett "spekulativt köp" av Sectra-aktien vid nuvarande börskurs 39 kr.

-

Ovannämnda finansiella mål i Sectras senaste årsredovisning fastlades i och för sig då Sectra fortfarande ägde sin verksamhet för mammografi-utrustning, som enl en affär i juni 2011 såldes till holländska koncernen Philips för drygt 500 miljoner kr plus ev tilläggsköpeskilling på drygt 100 miljoner kr. Mammografi-utrustnings-verksamheten (dotterbolaget Sectra Mamea, även tydligen kallat Sectra Microdose eller Sectra Microdose Mammography) hade intäkter på ca 130 miljoner kr under räkenskapsåret maj 2010-apr 2011 och drygt 100 pers anställda. http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1830622

Men som utgångspunkt gäller väl de finansiella målen även nu efter att Sectra Mamea har sålts?

Som del av Sectras kvarvarande affärsområde Medicinska system finns fortfarande bla programvara för bildhantering i samband med bla mammografi.

Vad är mammografi?

"Mammografi är en typ av röntgenundersökning som görs för att undersöka människans bröst. Den används för att upptäcka tumörer och cystor."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mammografi

-

En fråga är vad som ska hända med Sectras stora kassa på nästan 600 miljoner kr jämfört med Sectras börsvärde på 1,4 miljarder kr.

Kassan motsvarar som nämnt ca 40% av bolagets börsvärde, dvs 15-16 kr av börskursen på 39 kr.

På kort sikt skulle aktieinvesterare säkert reagera positivt om Sectra aviserade att hela nettokassan på en gång ska delas ut till aktieägarna.

Men vd Jan-Olof Brüer verkar vara inne på att investera en stor del av kassan i Sectras verksamhet. Så här sa han i senaste resultatrapporten (från början av mars 2012):

"Genom MicroDose-affären har vi ökade resurser att satsa på affärer och produkter som långsiktigt kan generera lönsam tillväxt."

Dvs genom pengarna som Sectra fick genom försäljningen av Sectra Microdose, så ser Brüer det som att Sectra har ökade resurser att satsa på kvarvarande verksamhet.

Och det behöver ju inte vara fel på lång sikt.

Samtidigt kan det bli en del aktieutdelningar. Tex i höstas fick Sectras aktieägare en extrautdelning på 5 kr/aktie motsvarande en utbetalning på knappt 200 miljoner kr från bolaget.

5 kr är ju ganska mycket i relation till tex nuvarande börskurs 39 kr, men frågan är om man kan räkna med så höga utdelningsnivåer framöver.

I och för sig har bolaget enl sin nya utdelningspolicy fastlagt bla att Sectra ska "ge aktieägarna en jämn och god utdelning över tiden". http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1857919

Frågan är då om man ska tolka det som en "jämnt och god utdelningsnivå" att det blir en ny aktieutdelning på 5 kr nu igen hösten 2012?

Det verkar vara en för hög utdelningsnivå för Sectra att kunna upprätthålla varje år de kommande åren.

Som sagt motsvarar 5 kr/aktie knappt 200 miljoner kr och Sectra har knappt 600 miljoner kr i kassan, och väntas ha ett nettoresultat under 100 miljoner kr/år de kommande åren.

Enl ovan räknar Remium med att Sectra kommer att ha kvar en nettokassa på ca 350 miljoner kr inom två år, vilket tyder på att Sectra inte väntas göra några stora extrautdelningar de kommande åren.

Men tittar man närmare på Remiums prognospapper står det faktiskt att Remium räknar med att Sectra kommer att bibehålla en aktieutdelning på 5 kr/år i åtminstone två år till. Se "DPS" (vilket lär stå för "Dividend Per Share", dvs utdelning per aktie) på sid två i Remiums papper: http://www.introduce.se/media/4136996/sect_3.01112.pdf

Det är i så fall överraskande starkt att Sectra väntas bibehålla en så hög utdelningsnivå som 5 kr/aktie (motsvarande 13%/år av nuvarande börskurs 39 kr) i åtminstone två år till.

Frågan är om Sectra kommer att föreslå utdelningsnivå för det gångna räkenskapsåret (maj 2011-apr 2012) i Sectras q4-rapport som kommer tis 22 maj 2012.

Om utdelningen då föreslås bli 5 kr kan det öka intresset för Sectra-aktien trots att själva q4-rapporten inte väntas bli särskilt bra.

Beslut om utdelningsnivån ska sedan fattas på Sectras bolagsstämma 28 juni 2012 i Linköping.

(Dock är hög aktieutdelning inget som i sig gör en aktie mer köpvärd. Som en parallell blir man ju inte rikare om man har 1 000 kr på sitt bankkonto och gör ett uttag på 100 kr. Man har fortfarande en förmögenhet på 1 000 kr (även om det kanske är lättare att sätta sprätt på de 100 kr man tog ut). Det avgörande för aktiens värde är utvecklingen för intäkter och resultat i själva rörelsen.)

För övrigt har Sectras vd Jan-Olof Brüer har flaggat för att Sectra kan komma att köpa företag som kompletterar Sectras kvarvarande verksamhet, vilket den stora kassan i så fall åtminstone delvis kommer att användas till.

Dvs målet att ha en intäktstillväxt på 15%/år kanske inkluderar företagsköp, och då är det inte lika imponerande eftersom det är lätt att köpa företag och därigenom öka intäkterna men svårare att öka intäkterna organiskt dvs i befintlig verksamhet utan företagsköp.

- - -

_Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.
• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.
• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.
• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.
• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst._

Här fick alltså Sectra-aktien rekommendationen "fullvärderad" vid nuvarande börskurs 39 kr (slutkurs mån 14 maj 2012).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?