Post entry

Securitas hyfsat billigt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Väktarbolaget Securitas har haft en ganska trist utveckling de senaste åren. Är det dags för en vändning?

Enl ett resonemang är det aktier i bolag med en trist utveckling som är de bästa aktieköpen, om man kan se förutsättningar för sådana bolag att börja få en bättre utveckling. Så länge aktieinvesterare är ointresserade av denna typ av trista bolag, ligger aktiekursen i sådana bolag lågt och aktien är billig. Nyckelfrågan är om Securitas kan vara ett sådant bolag som kan få en bättre utveckling framöver.

Ett femårsdiagram över Securitas-aktiens kursutveckling är inte särskilt upphetsande. Aktiekursen har grovt sett pendlat i intervallet 50-80 kr med en långsiktigt fallande trend. Och just nu ligger kursen kring 60 kr.

I början på 2011 hade aktien en topp på nästan 80 kr, men därefter föll den kraftigt till under 50 kr i aug 2011 varifrån den återhämtat sig något till nuvarande nivå kring 60 kr.

De senaste decennierna har Securitas gjort enormt många företagsköp, och är nu i princip världens ledande väktarbolag med marknadsandelar kring 20% i både Europa och USA. Under 2011 hade Securitas intäkter på över 60 miljarder kr, och bara under 2010 och 2011 har Securitas köpt företag som har intäkter på 8-9 miljarder kr per år.

Men oavsett hur många företagsköp man gör så verkar väktarbranschen inte vara särskilt lukrativ. Marginalerna är små. Kan Securitas nu lyckas få bättre ordning på sin stora organisation med en bättre kursutveckling i aktien som följd? Man tycker att det borde vara stor efterfrågan på väktare nuförtiden och Securitas är väl som sagt störst i världen i branschen, så vad är problemet?

Securitas resultatrapport för q4/2011 kom 9 feb 2012 (dvs torsdagen i förra veckan) och blev enl följande:

• intäkter 17 miljarder kr (+2% exkl företagsköp)
• rörelsemarginal 6%
• resultat per aktie 1,32 kr (-18%)

Dvs skral intäktstillväxt och fallande resultat per aktie.

För helåret 2011 blev resultatet per aktie 4,75 kr vilket gör att aktien värderas till ett p/e-tal på 12-13 vid nuvarande börskurs 59,45 kr. Är inte det en för hög värdering när bolagets intäktstillväxt är så låg?

Dessutom har Securitas en hög skuldsättning vilket höjer risknivån i aktien. 31 dec 2011 uppgick Securitas nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) till över 10 miljarder kr, jämfört med att hela Securitas är värt 22 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs 59,45 kr.

Securitas balansräkning ser inte rolig ut i övrigt med så kallade "imateriella tillgångar" bokförda till 17 miljarder kr. Enl ett försiktigt synsätt är immateriella tillgångar ett diffust tillgångsslag som bör värderas till 0 kr. Men om man i så fall gör en sådan nedskrivning på 17 miljarder kr, så kommer mer än hela Securitas bokförda egna kapital (bokförda tillgångar minus bokförda skulder) på 9 miljarder kr att utraderas. Med det synsättet behöver Securitas i så fall omgående kapitaltillskott från aktieägarna med typ 15 miljarder för att Securitas ska kunna överleva.

Securitas vd Alf Göransson förklarar det dåliga q4-resultatet med bla:

• strukturåtgärder för att sänka kostnadsnivån i Europa
• höjda löneskatter i USA
• förberedelsekostnader inför ett stort flygplansuppdrag som Securitas har fått i Kanada

En positiv sak med de stora immateriella tillgångarna är att avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar är en stor bokföringsmässig kostnad för Securitas (218 miljoner kr under 2011). Men eftersom den kostnadsposten bara är bokföringsmässig (och inte representerar några faktiska utbetalningar) så kan man egentligen exkludera den kostnadsposten från Securitas resultat. Och då blir resultatet per aktie 5,35 kr för 2011, vilket gör att p/e-talet blir 11. Då ser aktien lite billigare ut men ändå inte billig.

Aktieanalytikerna däremot är optimistiska om Securitas framtid. De räknar med följande ekonomiska utveckling för bolaget framöver:

Intäkter:
2012: 67 miljarder kr (+13%)
2013: 69 miljarder kr (+3%)
2014: 72 miljarder kr (+4%)
2015: 74 miljarder kr (+3%)

Rörelsemarginal:
2012: 5%
2013: 5%
2014: 5%
2015: 6%

Resultat efter skatt:
2012: 2,1 miljarder kr
2013: 2,3 miljarder kr
2014: 2,5 miljarder kr
2015: 2,9 miljarder kr

Resultat per aktie:
2012: 5,59 kr (+18%)
2013: 6,17 kr (+10%)
2014: 6,44 kr (+4%)

http://www.4-traders.com/SECURITAS-AB-6491106/financials/

Dvs:
• en god intäktsökning väntas 2012 (främst tack vare företagsköp gjorda under 2011)
• långsiktigt väntas intäktstillväxten ligga på 3-4%/år
• rörelsemarginalen ligger stabilt på 5% och väntas långsiktigt öka till 6%
• god tillväxt i resultat per aktie 2012 och 2013

Räknat utifrån förväntat resultat per aktie för 2012 blir aktiens p/e-tal 10 vilket börjar bli mer rimligt, och exkluderar man avskrivningar på immateriella tillgångar blir resultatet per aktie större (och p/e-talet lägre).

Dvs tänker man långsiktigt verkar Securitas-aktien någorlunda rättvärderad och ev hyfsat billig vid nuvarande börskurs (om analytikernas prognoser uppnås).

Securitas har ett långsiktigt mål att öka resultatet per aktie med 10%/år vilket borde leda till en ganska hög värdering om det kan visas att målet nås flera år i följd.

Securitas verksamhet

Securitas delar in sin verksamhet i följande delområden (andelar av Securitas totala intäkter i q4/2011):

• Europa (över 40%)
• Nordamerika (35-36%)
• spansktalande länder (13-14%)
• Mobile & monitoring (9%)

Affärsområde Mobile & monitoring har intäkter på ca 6 miljarder kr/år och utgörs förenklat av bevakningstjänster för småföretag och hushåll (Mobile) samt larmtjänster (Monitoring). Monitoring omfattar både larm- och utryckningstjänster. Ännu så länge finns affärsområdet i 11 länder i Europa.
• Mobile har ca 110 000 kunder en marknadsandel på 50% i Norden och 10-30% i de europeiska länder där verksamheten finns.
• Monitoring har ca 400 000 kunder och en marknadsandel på 10-20% i de länder där verksamheten finns.
(Kundantal och marknadsandelar enl Securitas årsredovisning för 2010 som är daterad i mars 2011.)

Så här såg intäktstillväxten ut per delområde i q4/2011:
• Europa 0%
• Nordamerika +4%
• spansktalande länder +11%
• Mobile & monitoring +3%

Dvs god tillväxt i de spansktalande länderna, men ingen tillväxt alls i Europa.

Rörelsemarginal per delområde i q4/2011:
• Europa 4%
• Nordamerika 6%
• spansktalande länder 6%
• Mobile & monitoring 12%

Dvs sämst rörelsemarginal i Europa.

Företagsköp är en viktig del av Securitas strategi. Företagsköpen innebär oftast geografisk komplettering. 2010 köpte Securitas företag med intäkter på 4 miljarder kr/år och 2011 köptes företag med intäkter på 4,5 miljarder kr per år.

I Securitas årsredovisning för 2010 (daterad i mars 2011) pratade vd Alf Göransson om att Securitas då fanns i 45 länder, med målet att finnas i 60 länder inom tre år (dvs senast i mars 2014). Enl Securitas finns det fördelar med att finnas i så många länder som möjligt, när Securitas åtar sig uppdrag åt tex internationella storföretag.

Enl årsredovisningen för 2010 har Securitas totalt sett en marknadsandel på nästan 20% i både Europa och USA.

Enl q4-rapporten avser dock Securitas ligga lite lågt med företagsköp under 2012 eftersom Securitas skuldsättning blivit lite väl hög efter de senaste företagsköpen.

Vd, största aktieägare och styrelse

Alf Göransson tillträdde som vd för Securitas 1 mars 2007. Han är väl känd som en man med hårda nypor och var tidigare vd för byggbolaget NCC.

Visst har han säkert haft tuffa förutsättningar jämfört med då han tillträdde då världskonjunkturen var på topp etc. Något jättelyft för Securitas (och dess aktie) har han inte lyckats skapa sedan sitt tillträde, men han kanske har gjort det bästa möjliga av sin vd-period hittills och gnetat på dag för dag och jobbat på för att utveckla Securitas.

Frågan är ändå om det trots allt inte börjar bli dags att tillsätta någon yngre, visionär person som ny Securitas-vd, som kan skapa ett lyft av företaget och aktiekursen.

Securitas tidigare vd Thomas Berglund var en sådan "dröm-vd" som var karismatisk och ledde Securitas stora internationella expansion. På Berglunds tid (främst under 90-talet) var Securitas något av aktieinvesterarnas favoritbolag på börsen, ungefär som H&M är idag.

Går det att hitta tillbaka till den andan med en ny vd? Göransson fyller 55 år i år och har nu i mars varit Securitas-vd i fem år.

Positivt att de skickliga affärsmännen Gustaf Douglas och Melker Schörling är Securitas största aktieägare med ägarandelar på 11-12% respektive 5-6% av Securitas. Det är väl tack vare Douglas att Securitas har blivit så stort som det är idag. När han från början köpte Securitas (på 70-talet?) var det väl bara en lokal, svensk verksamhet som ingen trodde särskilt mycket på.

• Och nu är själva Securitas värt över 20 miljarder kr.
• Dessutom har låsbolaget Assa-Abloy knoppats av från Securitas under Douglas tid, och Assa-Abloy är nu värt över 70 miljarder kr på börsen. Det är den klart mest lyckade delen av Douglas-imperiet.
• Värdetransportbolaget Loomis har även knoppats av från Securitas, och Loomis är nu värt över 7 miljarder kr på börsen.
• Douglas är även huvudägare i sitt börsnoterade investmentbolag Latour som är värt över 20 miljarder kr på börsen. (Det var väl från Latour som Securitas knoppades av till börsen i början på 90-talet?)

Totalt är Douglas nu världens 440:e rikaste person med en förmögenhet på 17-18 miljarder kr i mars 2011 enl Forbes: http://www.forbes.com/profile/gustaf-douglas/

Medan ovannämnda Thomas Berglund var vd för Securitas 1992-2007, så var Melker Schörling vd för Securitas innan dess. Under sin vd-tid fick väl Schörling låna pengar förmånligt av Douglas så att Schörling kunde köpa in sig som storägare i Securitas, och tack vare det och bra affärer sedan dess är han nu tom rikare än Douglas själv. Enl Forbes är Schörling världens 393:e rikaste person med en förmögenhet på 19-20 miljarder kr: http://www.forbes.com/profile/melker-schorling/ Schörling är bla största aktieägare i sitt börsnoterade investmentbolag Melker Schörling AB som är värt över 20 miljarder kr på börsen.

Douglas (som nu är 73 år) sitter inte längre själv i Securitas styrelse. Det gör däremot Schörling (som är 63 år och styrelseordförande). I styrelsen finns dessutom Douglas son Carl Douglas och Schörlings dotter Sofia Schörling Högberg. Där kan man fråga sig om det är lämpligt att sätta sina barn i styrelsen för ett bolag man är huvudägare i. Är barnen verkligen bäst lämpade som styrelseledamöter?

I styrelsen finns bla även SEB:s vd Annika Falkengren och Gustaf Douglas "högra hand" Fredrik Palmstierna.

Sammantagen reflektion

Securitas har haft några tuffa år med knepiga omvärldsförutsättningar. Aktiens långsiktiga trend ser inte så rolig ut.

Men det kanske äntligen är dags för en vändning. Åtminstone är aktieanalytikerna optimister med förväntningar på att resultatet per aktie ska öka med 18% 2012 och 10% 2013. Om de prognoserna nås och världskonjunkturen inte klappar ihop finns säkert potential för Securitas-aktien att stiga från nuvarande kursnivå kring 60 kr till åtminstone 70-80 kr inom två år.

Det är ganska stor spridning på analytikernas senaste riktkurser för Securitas-aktien, vilket tyder på osäkerhet om hur bolaget (och därmed aktiekursen) kommer att utvecklas:

SEB 75 kr
Morgan Stanley 70 kr
Danske Bank 59 kr
JP Morgan 53 kr
Goldman Sachs 51 kr

http://www.avanza.se/aza/press/archive.jsp?articleType=newsitem&language=svenska&showAll=true&query=%2Bcompanies%3ASecuritas

Enl 4-traders.com har 22 aktieanalytiker en genomsnittlig riktkurs på 61,10 kr för Securitas-aktien (dvs väldigt nära nuvarande börskurs 59,45 kr). Deras genomsnittliga rekommendation för aktien är bara "behåll" med betyget 5 på en skala från 1-10 där 10 är mest köpvärt.

http://www.4-traders.com/SECURITAS-AB-6491106/consensus/

Svagheter/hot

• Långsiktigt har Securitas brukat säga att väktarbranschen har en tillväxt som överstiger den allmänna BNP-tillväxten i världen tack vare ökad efterfrågan på väktartjänster pga ökad kriminalitet etc. Dessutom har branschen sagts vara ganska konjunkturokänslig. På senare år verkar det ha varit lite si och så med branschtillväxten och dessutom har branschen visat sig vara konjunkturkänslig. Långsiktigt verkar analytikerna framöver räkna med en långsiktig tillväxttakt på 3-4%/år för branschen och Securitas, vilket i stort sett väl är som den allmänna BNP-tillväxten i världen.

• Ett problem för Securitas har de senaste åren ökade lönekostnader utan att Securitas har kunnat höja sina priser på väktartjänster. Det kan få stora effekter för Securitas resultat eftersom marginalen är så liten. Men nu verkar Securitas vd Alf Göransson vara någorlunda optimistisk om lön/pris-relationen, och avser att under 2012 kunna parera lönekostnadsöknkingar med prisshöjningar, och dessutom göra ytterligare prishöjningar för att "ta igen en del av det man förlorade 2011": http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1886164 Frankrike är ett av problemländerna i det avseendet.

- - -

Tillägg 17 feb 2012

• Vad gäller tillväxttakten i väktarbranschen skriver Securitas följande på sin hemsida:

"Marknaderna för bevakningstjänster i USA och Europa har vuxit några procentenheter snabbare än BNP under det senaste årtiondet."

http://www.securitas.com/sv/Om-Securitas/Var-vaxande-marknad1/

Enl Securitas förklaras den goda branschtillväxtten av främst följande tre faktorer:

1) efterfrågan på skräddarsydda tjänster
2) intresse hos företagsledningarna
3) ökad teknikanvändning

http://www.securitas.com/sv/Om-Securitas/Var-vaxande-marknad1/Drivkrafter-och-mojligheter/

• Videoklipp om Securitas och bolagets historia: http://www.youtube.com/watch?v=kiG_8igm_Ug&feature=player_embedded

• Ovan nämns "spansktalande länder" som ett av Securitas fyra affärsområden, men det är ett förenklat begrepp eftersom det affärsområdet även innehåller Portugal (där de pratar portugisiska). Här är de sju länderna som ingår i affärsområdet:

Europa:
Spanien
Portugal

Sydamerika:
Argentina
Chile
Colombia
Ecuador
Peru
Uruguay

Obs att affärsområdet tex inte inkluderar det stora sydamerikanska landet Brasilien. Det kanske kan utgöra en potential för Securitas på sikt att även etablera sig i Brasilien (genom något företagsköp i landet)?

• I Securitas resultatrapport för q4/2011 verkar inte nämnas något om Securitas verksamheter i tex Asien som beskrivs i bla Securitas årsredovisning för 2010. Där står det att Securitas utöver ovannämnda fyra affärsområden har verksamheter i:

Södra Asien
Kina och Sydostasien
Mellanöstern och Afrika

http://ir.myreport.se/show/securitas/show.asp?pid=2354233810279&initPage=26

Södra Asien avser Securitas verksamheter i Indien och på Sri Lanka. Verksamheten i Indien består av ett samarbete mellan Securitas och Walsons Services.

Kina och Sydostasien avser Kina, Taiwan, Hongkong, Thailand, Vietnam, Singapore och Indonesien. I Kina har marknaden för kommersiella säkerhetstjänster precis öppnats upp för utländska företag. Den marknaden bedöms uppgå till 10 miljarder kr/år. Securitas har precis etablerat en plattform att växa ifrån i Kina, så här kan det alltså bli tillväxtpotential framöver. I övriga länder är Securitas verksamhet relativt liten ännu så länge.

Mellanöstern och Afrika omfattar Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten, Marocko och Sydafrika. Det är ännu små verksamheter för Securitas.

• Gammalt videoklipp från nov 2010 där Securitas vd Alf Göransson intervjuas i tv-kanalen CNBC: http://video.cnbc.com/gallery/?video=1650165074

Han säger där bla att säkerhetsbranschen ligger sent i konjunkturcykeln, dvs om det tex har varit allmän konjunkturnedgång och konjunkturen sedan vänder uppåt igen så märks den uppgången av i säkerhetsbranschen först 6-12 månader senare.

Göransson nämner även intrycket hos folk i allmänhet att världen numera är "ett farligare ställe än vad det brukade vara", vilket i sin tur ökar efterfrågan på säkerhetstjänster och bidrar till att säkerhetsbranschen växer med 2 procentenheter mer än den allmänna BNP-tillväxten. Göransson uppgav sig inte se något skäl för en annorlunda tillväxttakt framöver.

Securitas låg då när intervjun gjordes i en förvärvstakt på ett nytt företagsköp i månaden, och sådana företagsköp är bra för Securitas långsiktiga ekonomiska utveckling men kan innebära en resultatbelastning på kort sikt. Enl Göransson avskräcks inte aktieinvesterare av det, eftersom Securitas huvudprincip för företagsköp är att det (allt annat lika) ska höja resultatet per aktie. Om det sedan innebär lägre marginal för Securitas på kort sikt spelar mindre roll, sa han.

I intervjun pratas även om Spanien och det dåliga ekonomiska läget i landet, men Göransson ser det som en möjlighet eftersom man då kan göra företagsköp billigt i landet. Samtidigt räknade Göransson då med att säkerhetsmarknaden i Spanien väntas förbli svag under lång tid framöver.

Då i nov 2010 utgjorde Nordamerika ca en tredjedel av Securitas totala intäkter, och då var det allmänna ekonomiska läget i Nordamerika ganska svagt men Göransson sade sig klart se en allt bättre efterfrågan i säkerhetsbranschen i Nordamerika kvartal för kvartal. Han förutspådde tillväxt i branschen i både Nordamerika och Europa den närmaste tiden åtminstone under överskådlig tid. Den stora potentialen uppgav sig dock Göransson se i Latinamerika, Sydostasien och Mellanöstern där det är högre tillväxttakt än på de mognare marknaderna.

I intervjun tas det även upp att Securitas ännu inte finns i Brasilien fast potentialen för säkerhetsbranschen är stor där eftersom det är ett "farligt" land. Göransson ursäktade sig med att Securitas för bara några år sedan fanns i 25 länder vilket ökat till 44 länder (då i nov 2010), och att Göransson har som mål att Securitas ska finnas i 60-65 länder inom några år "och Brasilien är ett av de länderna", sa Göransson.

Intervjun berör även att säkerhetsbranschen är en tillväxtbransch trots att säkerhetsbranschen i stor utsträckning är "lågteknologi" med väktare som bevakar flygplatser eller fastigheter. Göransson bekräftar att säkerhetsbranschen är en tillväxtbransch, och att det i många lågkostnadsländer är billigare med väktare än avancerad övervakningsteknologi. Och enl Göransson är det generellt även säkrare med väktare eftersom det då finns någon på plats och bevakar dygnet runt.

- - -

Tillägg 18 feb 2012

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall gav köprekommendation på Securitas-aktien i Di-tv 13 dec 2011.

Hans argument var då (när oron bland aktieinvesterare pga eurokrisen ev var lite större än den är idag) att man bör söka sig till aktier i bolag där man har en ganska klar uppfattning om vad det är man köper. I det avseendet menade Lundevall att man vill veta att de resultat ett bolag genererar är hyggligt stabila, och att bolagets prognoser för sin aktieutdelning är trovärdiga.

• Securitas är enl Lundevall ett sådant bolag som kan anses vara väldigt stabilt.
• Han pekar på att bolaget därutöver har en viss tillväxt (även om den är lite svag), driven av företagsköp.
• Framför allt gillar Lundevall att Securitas-aktiens direktavkastning (årliga aktieutdelning delat med börskursen) ligger på 5%.

Han beskriver Securitas som ett hyggligt tryggt och stabilt bolag med 5% direktavkastning, och menar på att det är den typen av aktier man ska ha i dagsläget.

När intervjun gjordes (13 dec 2011) hade SEB en riktkurs på 80 kr för Securitas-aktien, som då (precis som nu; fre 17 feb 2012) stod i ca 60 kr.

-

Dagens Industri gjorde en egen analys av Securitas-aktien i jan 2012, och pekade då bla på chansen för att Securitas blir uppköpt. (Enl praxis vid uppköp av börsnoterade bolag brukar den som vill köpa bolaget (budgivaren) då lägga ett uppköpsbud som normalt ligger en bra bit över rådande aktiekurs (typ 20-60% över?), dvs kommer det ett sådant uppköp lär Securitas-aktien alltså stiga kraftigt.)

Så här skrev nyhetsbyrån Direkt/Affärsvärlden som sammanfattning av resonemanget i DI-artikeln:

"Det pressade börsvärdet (på Securitas) har under hösten lett till spekulationer om att storägarna Melker Schörling och Gustaf Douglas, själva eller tillsammans med något riskkapitalbolag, skulle köpa ut Securitas från börsen."

http://www.affarsvarlden.se/hem/analyser/article3390455.ece

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?