Post entry

Sensec Holding. Försäljnings- och vinstrekord över 5-årsperiod (100+,90, 91, 71, 70). 2019 står för fortsatt god lönsamhet, förvärv och nordisk expansion.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kommunikation om intressanta förvärv i närtid, inget behov av nyemission, nytt viktigt avtal slutet med Friends Arena och ett nytt arbete värt minst 40 MSEK med Kriminalvården (ramavtal). Därtill ett byte till First North och ett budgetarbete för 2019 som redan ser ”mycket fint ut”. Sensec är under 2019 en oerhört intressant kandidat i aktieportföljen.

  1. Sensec
  2. Senaste börsmeddelanden
  3. Lönsamhet
  4. Nordisk expansion / intressanta förvärv utan nyemission
  5. Kriminalvårdens utbyte och nyinstallation av säkerhetsskanners
  6. Perimeter Protection & Friends Arena
  7. Kuusakoski
  8. Listbyte till First North / Erik Penser Bank som CA
  9. Värdering / Riskanalys
  10. Sammanfattning
  11. Länkar

1. Sensec

Sensec är en helhetsleverantör av kompletta lösningar för utförande av säkerhetskontroll innefattande rådgivning, planering, leverans av teknisk utrustning, service och utbildning. Sensec är experter på säkerhet i känsliga miljöer och försäljer, marknadsför, utbildar och utför teknisk service av säkerhetsprodukter såsom röntgenutrustning, metalldetektorer, narkotika- och sprängämnesdetektorer och strålningsdetektorer.

Sedan augusti 2017 äger Sensec Holding AB Milsec AB som tillhandahåller säkerhetslösningar främst gällande skalskydd som fönsterfilm, säkerhetsdörrar och påkörningsskydd.

2. Senaste börsmeddelanden

Sensec genomför listbyte till First North under våren.

Sensecs dotterbolag får order från Arenabolaget i Solna värd 6,7 miljoner kronor.

Sensec får order från Securitas värd 1,5 miljoner kronor.

Ingen nyemission i Sensec Holding.

Sensec har gjort affärer för över 100 miljoner kronor enligt VD.

Sensec får order på radiakportaler till NSR värd 4,6 miljoner kronor. 

Sensec ser positivt på 2019, märker av stor efterfrågan på Milsecs produkter – VD.

Sensec får order på system för skydd mot radioaktivt avfall vid kraftvärmeverk.

Sensec har startat upp verksamhet i Norge.

Sensec nära affär och ser listbyte längre fram i tiden enligt vd.

Sensec och Perimeter Protection Group ingår samarbete.

Här finns samtliga börsmeddelande från Sensec

3. Lönsamhet 

Sensec har under 2018 fortsatt med god lönsamhet. Deras ekonomiska mål kvarstår med 20% omsättningsökning samt 10% vinstmarginal. VD har meddelat en omsättning över 100 MSEK för 2018.

Något som jag uppfattar att många missar är Sensecs fokus på service och utbildningar. Många tittar enbart på installationer/hårdvara vilket också självklart är en del i Sensecs totala omsättning. Service/underhåll/support samt utbildningar bidrar till en stor del av Sensecs omsättning och är också den yppersta kvalitéstämpeln. En hög säkerhet kräver ständigt dagsfärsk kunskap och 100% fungerande utrustning, annars är det helt meningslöst med den höga säkerheten. Just detta är något som som Sensecs är bäst på. Kunderna prioriterar och är villiga att betala för denna kvalitetssäkring på sin säkerhet.

Köpet av Milsec har fallit ut väl och affären har under 2018 bidragit till det det blivande omsättningsrekordet under den senaste 5-årsperioden. 

Sensec var också kloka nog att inte ge sig in i ”farliga marginaler" i upphandlingen med Swedavia och installation med standard3 gällande några av flygplatserna.. Det känns tryggt att Sensec prioriterar lönsamheten och dessutom uttrycker att de inte vill gå in i så pass viktiga säkerhetsområden som flygplatser med marginaler som oundvikligt sänker kvalitén på arbetet. Jag kan inte annat är hålla med men tror på fortsatt gott samarbete mellan Sensec och Swedavia utanför detta avtal. De har som sagt anlitat Sensec ända sedan 1990. Installationer, service och utbildningar.

Sensec har under året satt sin fot i Norge och Finland. Jag tror och hoppas på att Danmark dyker upp under 2019.

4. Nordisk expansion / intressanta förvärv utan nyemission

Det var i en intervju i oktober som VD nämnde att ett förvärv var aktuellt och de hade flera intressanta mål. Mål även utanför Sverige. Jag upplever Sensec väldigt duktiga och noga angående förvärv, det har vi sett genom förvärvet av Milsec. Sensec har också kommunicerat att en nyemission inte är aktuell. Aktieägare kan alltså nu släppa alla tankar om en nyemission och en värdesänkning på sina befintliga aktier trots förvärv. Jag är säker på ett förvärv nu under 2019 då VD uttryckt att de letar väldigt aktivt. Sensec har kassan till detta och det ska bli väldigt intressant att se vad det blir för bolag.

Här finns också börsmeddelandet som kom efter intervjun.

5. Kriminalvårdens utbyte och nyinstallation av säkerhetsskanners.

Smith Detection släppte nyligen en nyhet på sin hemsida att de ska hjälpa Svenska fängelser med sina säkerhetsskanners och att det är deras lokala distributör Sensec AB som ska sköta affären. Smithdetection verkar vilja marknadsföra sig själva med denna affär vilket också gynnar Sensec, framförallt i sin nordiska expansion. Enligt Smithdetection gäller det upp emot 65 säkerhetsskanners under en 4-års-period. Typen av skanners som ingår i avtalet är också kommunicerat. Varför Sensec själva inte kommunicerat detta är mig en gåta men jag antar att Sensec ofta jobbar med kunder som inte vill ha någon som helst kommunikation till marknaden p.g.a. det är just säkerhetsutrustning och att kunden inte vill få onödig uppmärksamhet. Men just detta med Kriminalvården bör vara en offentlig handling då det är statligt. Enligt mina beräkningar kommer enbart detta avtal ge en direkt ökad omsättning på ca 10 MSEK / år för Sensec de kommande fyra åren.

Priset på dessa skanners som Kriminalvården ska ha ligger mellan 41.000$ och 157.000$ D.v.s. ca. 410.000 SEK och 1.570.000 SEK (prislistan är infogad som bild nedan). Jag räknar med att Sensec under dessa 4 år minst kommer att sälja 55 säkerhetsskanners. Jag snittar fram ett pris per skanner på ca 60.000$ / 600.000 SEK. Varje skanner behöver också utbildningar vilka jag uppskattar 2 utbildningar / år / skanner. Jag räknar med en utbildningskostnad på ca 20.000 SEK / tillfälle. Varje skanner behöver service och underhåll vilket jag räknar med ett snitt på 20 timmar / år. Servicetekniker lön 2000 SEK/ timme. Reparationskostnader inbringar ca 5% av priset / skanner / år.

Kostnad skanners: 55 st x 600.000 SEK = 33.000.000 SEK

Kostnad utbildning: 55 x 2 x 20000 = 2.200.000 SEK

Kostnad lön service/underhåll: 55x20x3000 = 3.300.000 SEK

Kostnad reservdelar: 55 x 30.000 (5% av 600.000 SEK) = 1.650.000 SEK

Totalt: 40.150.000 SEK (över 4 år).

Nyheten på Smithsdetections hemsida.

https://www.smithsdetection.com/press-releases/19443/

6. Perimeter Protection & Friends Arena

Samarbetsavtalet som slöts med Perimeter Protection under hösten anser jag vara en av de viktigaste händelserna under året för Sensec. Deras samarbete har gett Sensec affären med Friends Arena (6,7 MSEK). Sensec har meddelat att dessa samarbetsaffärer har ett marknadsvärde på 5-15 miljoner kronor per arena. De båda bolagen har också som mål att arbeta med arenor i övriga Norden.

7. Kuusakoski

Kuusakoski i Finland är ett bra exempel på ett startat avtal (5 centraler) som med stor sannolikhet kommer att kunna generera fler affärer. Bara i Sverige har Kuuasakoski 13 st återvinningscentraler.

Kuuasakoski är verksamt i Finland (huvudkontor), Sverige, Estland, Ryssland, Storbritannien och Kina och återvann/bearbetade 2 miljoner ton metall 2017. Kuusakoski recycling omsatte 4,7 miljarder SEK 2017.

Det är extremt viktigt att på en återvinningsstation för metall skanna efter radioaktivitet så att de vet hur denna ska sorteras och hanteras. Vem vill ha en högradioaktiv cykel som tillverkats från metall som ej hanterats på rätt sätt? Sensec ska regelbundet utföra serviceinspektioner på dessa återvinningsstationer för att säkerställa att inget radioaktivt avfall missas i hanteringen.

En kärnreaktor i ett kärnkraftverk förbrukar under sin livstid 200000 ton betong, 20000 ton stål och 2000 ton koppar. Av detta är 4000 ton radioaktivt och måste tas om hand för återvinning eller slutförvaras. Svensk återvinning tar inte bara hand om sitt eget avfall utan även t.ex. från Tyskland. Det behövs även tas hand om radioaktivt avfall ifrån vården, pappers och metallindustrin.



8. Listbyte till First North under våren / Erik Penser Bank som CA

Ett kommande listbyte från NGM Nordic MTF till First North finns planerat. Detta kommer att bidra till att fler utländska investerare har möjlighet att investera i Sensec. Detta kommer att bli mer och mer aktuellt då Sensec nu börjar synas utanför Sveriges gränser.

Erik Penser Bank kommer att agera finansiell rådgivare under Sensecs flytt till First North och kommer även att därefter bli bolagets certifierade rådgivare (CA). EPB kommer också att göra oberoende analysrapporter ur ett investerarperspektiv samt ge Sensec möjlighet att marknadsföra sig på ett utökat antal investerarträffar/möten.

Nedan har jag infogat en tabell med statistik över olika marknadsplatser. Här kan man tydligt se bl.a. skillnader i utländskt ägande.

9. Värdering / Riskanalys

Jag har nedan gjort en riskanalys över 2019. Jag har tagit med ett "bear-case" (året går under förväntningar) ett "base-case" (året går precis enligt förväntningar) och ett "bull-case" (året går över förväntningar).

Jag utgår ett rimligt börsvärde från mina tidigare analyser där jag tittat på andra bolag inom säkerhetsbranchen. Dessa hitta du under "Länkar". Jag utgår också i base/bull-case ifrån att Sensec kommer att göra minst ett förvärv under 2019.

Då Sensec de senaste 5 åren årligen ökat sin omsättning och vinst så gissar jag att de minst kommer att hamna på "base-case".

Bear - Om Sensec missar sina ekonomiska mål för 2019.

Omsättning 80-90 msek. 8% vinstmarginal. Rimligt börsvärde 250-350 MSEK. Kurs: ca 2,0 - 2,5 SEK/aktie.

Base - Om Sensec lever upp till sina ekonomiska mål för 2019.

1-2 arenor tillsammans med Perimeter protection (10-30 msek). 1-2 större nya avtal i övriga Norden (10-20 msek). 2-3 nya mindre avtal (10-15 msek). Förvärv som ger ökad omsättning (30-50 MSEK/år), lönsamhet (ca 8-10% vinstmarginal) och synergivinst (ytterligare vinst genererad genom att effektiviteten ökas mellan Sensec och förvärvade bolaget).

Omsättning 120 MSEK. 10% vinstmarginal. Rimligt börsvärde 600-900 MSEK. Kurs: 4,7-6 SEK/aktie.

Bull - Om Sensec överträffar sina mål för 2019.

3-4 arenor tillsammans med Perimeter protection (30-60 msek). 3-4 större nya avtal i övriga Norden (30-40 msek). Nya avtal gällande Standard3 i Sverige (50-100msek). 4-5 nya mindre avtal (20-25 msek). Förvärv som ger ökad omsättning (+50 MSEK/år), lönsamhet (ca 8-12% vinstmarginal) och synergivinst (ytterligare vinst genererad genom att effektiviteten ökas mellan Sensec och förvärvade bolaget).

Omsättning 150+ msek. 11-12% vinstmarginal. Rimligt börsvärde 1000-1300 msek. Kurs: 7,8-10,1 SEK/aktie.

Sensec börsvärde / kurs.

300 MSEK = 2,3 SEK/aktie

500 MSEK = 3,9 SEK/aktie

600 MSEK = 4,7 SEK/aktie.

700 MSEK = 5,5 SEK/aktie.

1000 MSEK = 7,8 SEK/aktie.

1300 MSEK = 10,1 SEK/aktie.

1500 MSEK = 11,7 SEK/aktie.

10. Sammanfattning - Ett ”mycket fint” 2019 

Sensec har i sitt budgetarbete för 2019 redan sett att det blir ett bra år. VD har nämnt orden ”mycket fint" och jag har full tillförlit till detta. Sensec har under året haft ett lyckat förvärv av Milsec som gett extra tillskott i kassan och sammarbetet med Perimeter Protection har också gett resultat. Jag tror på en fin nordisk expansion i år, nya förvärv och flera större viktiga affärer. Jag upplever genom infon från VD att de jobbar hårt och att vi kommer se resultat av det även i år.

Jag anser att Sensec har ett väldigt lågt och tillbakatryckt börsvärde i dagsläget (ca 170MSEK) och tror samtidigt att Sensec under 2019 kommer att så smått överträffa sina ekonomiska förväntningar. Jag tror på en årlig omsättning på ca 125-135 MSEK och lägger därför min riktkurs på året på ca 5,00 SEK/aktie. Glider vi över ännu mer på ett bull-case så letar sig riktkursen upp till 6,50 SEK/aktie.

Det är bara en tidsfråga innan Sensec kommer få en mer rättvis värdering utifrån vad de nu åstakommer på marknaden. De växer och lönsamheten fortsätter. Jag ser fram emot 2019 med stor spänning och tilltro.

//Hansanalytic

11. Länkar

Sensec Holding

Perimeter Protection Group

Kuusakoski Recycling

Swedavia

Smithsdetection

Mina tidigare analyser av Sensec

https://www.redeye.se/arena/posts/sensec-garanterad-uppvaerdering-inom-kort-520-870

https://www.redeye.se/arena/posts/sensec-62

https://www.redeye.se/arena/posts/sensec-holding-historiskt-stora-avtal-paa-flera-hundra-miljoner-sek-ger-10-15-sek-aktie

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?