Post entry

Möjligheter och risker i Shamaran

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget letar olja i ett av världens sista outforskade områden med jättepotential.

Bla utifrån Shamarans halvårsrapport från 5 augusti 2011:

*Bolaget värderas till totalt 2,5 miljarder kr vid nuvarande börskurs 3,70 kr i Stockholm.

*Vid halvårsskiftet fanns motsvarande 400-500 miljoner kr i kassan.

*Bolaget säger sig ha tillräckligt med kapital för att finansiera sina åtaganden enligt nuvarande överenskomna plan. ("The Company has sufficient financial resources to fund its contractual commitments under the current agreed work plan.")

*Den av styrelsen godkända budgeten för 2011 innebär kostnader på 700-800 miljoner kr. Bolaget avser därutöver skaffa mer kapital för att finansiera fortsatt arbete. ("The capital and operating budget approved by the Board of Directors for the year 2011 was for $122.9 million." och "The Company currently has sufficient funds to meet its existing contractual commitments under the approved budget, and plans to seek additional funding to finance the remainder of the capital and operating budget.")

*I maj fick Shamaran ett kapitaltillskott på drygt 300 miljoner kr från aktieägare, i en nyemission då nya Shamaran-aktier såldes ut för motsvarande 5,57 kr styck. (Nuvarande börskurs alltså ca 3,70 kr.)

*Shamaran har fyra oljeprojekt i Kurdistan. De ligger alla i den norra förlängningen av Zagros Folded-bältet där det i dagsläget pågår intensiv aktivitet av ett 30-tal medelstora och stora internationella oljebolag (varav Shamaran alltså är ett):

1) Atrush-området (norra Kurdistan, ca 300 km2, dvs ca 1,5X1,5 mil):

I januari hade 3400 meters borrningar genomförts på Atrush-1. I april bekräftades en stor oljefyndighet där ("a major oil discovery"). 3D-seismik inleddes i juli för att bedöma storleken.

Nu planeras för oljekällan Atrush-2 där borrningar ska börja 2012.

Atrush ligger precis norr om Shaikan-fyndigheten som Gulf Keystone hittade i början av 2010, och precis väster om Bijeel-fyndigheten som nyligen gjordes och opereras av Kalegran.

Shaikan visade flöden på upp till 7000 fat olja/dag, och 2D-seismik visar att Atrush har en liknande struktur som Shaikan.

Shamaran äger 33,5% av GEP som äger 80% av Atrush. GEP är ansvarigt bolag (operatör) för Atrush.

2) Pulkhana (södra Kurdistan, ca 500 km2, dvs ca 2X2 mil):

Pulkhana-9 spuddades i april och i juli hade 2300 meter borrats. Oljeindikationer har bekräftats i alla fyra målreservoarer. Ett omfattande testprogram har inletts och väntas bli klart i början av september.

Samma oljerigg ska nu användas för att borra efter fler källor. Då riggen är klar på Pulkhana-9 ska den flyttas till Pulkhana-10. En omarbetning av den gamla källan Pulkhana-8 ska inledas tredje kvartalet.

På Pulkhana förbereds inledande oljeproduktion för vilket utrustning ska installeras 2012. Pulkhana-8, -9 och -10 ska kopplas till utrustningen, med möjlighet att senare koppla till ännu fler källor.

En option kan utnyttjas i augusti 2012 och ger rätt att leta efter olja i Pulkhana i ytterligare 2 år, och en utvecklingsperiod på upp till 20 år med möjlig förlängning i ytterligare 5 år.

Shamaran äger 60% av Pulkhana och är områdets operatör.

3) Arbat (östra Kurdistan, ca 1000 km2, dvs ca 3X3 mil):

Seismiska undersökningar klara och godkännande erhållet för en första testkälla (Arbat-A). Utrustning vid källan ska börja byggas inom kort. Borrning väntas påbörjas före årsskiftet.

2D-seismik ska köpas in som underlag för en andra testkälla.

Shamaran äger 60% av Arbat.

4) Taza (södra Kurdistan precis nordost om Pulkhana, ca 500 km2, dvs ca 2X2 mil):

2D-seismik har köpts in. Ett produktionsdelningsavtal ingicks i juli. En testkälla har fastlagts och väntas börja borras 2012.

Källan är intressant eftersom den ligger i den sk Jeribe-formationen där andra oljebolag hittat massor av olja. Precis söderut finns Western Zagros Sarquala-fyndigheten med testflöden på över 9000 fat olja/dag, och i nordväst ligger jättefyndigheten Jambur som bedöms uppgå till över 1 miljard fat olja. Redan idag produceras olja från Jambur med uppkoppling till exportinfrastruktur.

Shamaran äger 20% av Taza.

Även om potentialen för Shamaran utifrån ovanstående verkar enorm i sig, talas om att den politiska risken är stor. Vad jag förstår är bolagets alla avtal om oljerättigheter ingångna med de styrande i Kurdistan, medan de centralt styrande i Irak (där Kurdistan bla ligger, och där Shamarans områden ligger) inte verkar vara helt med på det. Med tanke på de stora oljetillgångarna i Kurdistan lär Irak vilja få så stor del av kakan som möjligt.

Tydligen pågår en dialog mellan Kurdistan och Irak om att komma överens, men teoretiskt sett skulle man kunna tänka sig att det i värsta fall blir så att Irak plötsligt säger att alla oljeavtal med Kurdistan är ogiltiga, och att oljebolag som vill ha oljerättigheter i Kurdistan måste ingå avtal med Irak centralt. I så fall skulle Shamaran bli värdelöst över en natt kan man oroa sig över.

Å andra sidan verkar Irak centralt vilja komma överens med Kurdistan (även om det tex kan bli med omförhandlade villkor för Shamaran än nu?). Och dessutom är Shamaran med familjen Lundin som huvudägare säkert alert för att försöka få en deal med Irak som så skulle krävas. Dock har den hotbild som omnämnts gått ut på att Irak hellre vill se oljeavtal med de stora oljebolagen snarare än småbolag som Shamaran.

En annan risk för Shamaran är oljepriset. Å ena sidan finns en uppfattning att oljan är på väg att ta slut och att oljan därför bara kommer att bli dyrare, å andra sidan finns en uppfattning att oljepriset kommer att falla kraftigt på grund av sämre världskonjunktur. I nuläget har oljepriset hållit sig väl uppe över 100 dollar per fat (Nordsjöolja, Brent), och Shamarans svenska aktieägare gynnas även av att dollarn verkar ha stigit på sistone från typ 6,40 till 6,70 kronor. Men det finns bedömningar om att sämre tider globalt kan göra att oljepriset kan falla ner till 30 dollar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?