Post entry

Eschelon - Men vad är detta?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Såg att på Redeye's hemsida så görs reklam för ett nytt bemanningsföretag. Efter som jag studerat branschen blev jag lite intresserad av hur/varför ett bemmaningsföretag går till börsen just nu när p/e-talen är körda i botten.

För något år sedan var värdering närmast den dubbla och företag som Arena Personal och Resurs CNC gjorde entré. Med facit i hand cashade ägarna in vid rätt tilfälle. Arena har handlats ned från 7 till 5 kr, medans Resurs har fallit konstant från noteringsdagens 10 kr till 3,80 kr. Inga lysande investeringar med andra ord. Etablerade bemmaningsbolag som SJR och Uniflex handlas idag till p/e-tal under 10 på 12-månaders rullande vinst (historiskt sätt låga multipler). Då ställer sig vän av ordning, vem går till börsen med sitt bemanningsföretag idag??

Vad är Eschelon?

Ett bemanningsbolag som ägs till 100% av grundaren (Mohammed Alladin). Han har byggt upp ett bolag som under perioden 2006-07-07 till 2007-12-31 (18 månader) omsatte 2,9 Mkr gjorde en vinst på 0,4 Mkr. Underperioden hade företaget i medeltal 8 anställda - detta i ett bemanningsföretag, som måste vara bland de minsta på marknaden.
Detta är vad som sätts på börsen.

Vad är då ett dylikt företag värt?

Om vi antar att under de första 6 månaderna byggdes verksamheten upp och man inte kom igång med intäkterna förrän under 2007.
Hela omsättningen och vinsten dateras därför till 2007 (snällt av mig) så är värdet på företaget runt 2 Mkr. Hur kommer jag fram till denna siffra.

Modell 1:
När jag pratade med en VD på ett av de andra bemmaningsföretagen var hans åsikt att när det kommer bud på bemanningsbolag så brukar man få betala 0,7 kr för varje omsättningskrona.
Företaget är värt: 0,7*2,9 Mkr=2,0 Mkr.

Modell 2:
Ett annat är att räkna på p/e-talet, för ett såpass litet (pyttelitet) onoterat bemanningsbolag har jag svårt att motivera ett högre p/e-tal än 5.
Företaget är värt: 0,4*5 Mkr=2,0 Mkr.

Någon information om hur verksamhetsåret 2008 har börjat redovisas inte.

Vad får de som tecknar sig?

Den nuvarande ägaren går in med ett företag värt ca. 2 Mkr. Antalet aktier 5.000.000.

De nya ägarna (småsparare) bidrar genom en nyemmsion på 1.800.000 aktier (á 5 kr) med 9 Mkr.
Om det är en slump att man väljer att lägga sig under 1 MEuro i nyemmision så att man slipper granskning av finansinspektionen får läsaren avgöra.

Efter nyemmissionen äger alltså huvudägaren (som bidrog med 2 Mkr) 70,8% av bolaget, medans småspararna (som bidrog med 9 Mkr) äger 26,5%. Man får inte mycket för pengarna som småsparare :)

Vad kan aktien handlas för efter noteringen (priset vid nyemissionen är 5kr)?

I teorin torde aktiens pris=(företags värdering+kassa)/antalet aktier=(2Mkr+8,4Mkr)/6,8M=1,53 kr/aktie. (0,6 Mkr i emmisionskostnader).

Du satsar 5 spänn och får 1:50 tillbaka, måste vara ett av de sämsta teckningserbjudanden som sett dagens ljus efter millenieskiftet.
Nu är ju detta en frimärksaktie så det är svårt att veta hur marknaden värdesätter aktien, men oddsen är inte bra.

Slutsats

Det finns gott om andra bemanningsbolag som: visar sina siffror publikt, lyder under finansinspektionens regelverk,
växer organisk under mycket god lönsamhet och som har p/e-tal under 10. Varför välja Eschelon?? Och varför gör Redeye reklam för sk...

/Henk

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?