Post entry

Skydda ditt kapital - åtta procents regeln

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fråga:

"Stämmer verkligen det där med att man ska sälja så fort man ligger minus 8 procent? Jag låg alldeles nyss kring minus 8 procent på SSAB och nu ligger jag plus. Samma sak när jag köpte Volvo och Rezidor för dryga året sedan. Där ligger jag ca 73 och 53 procent plus på idag. Kan säga att jag är glad att jag inte kände till den principen då jag låg minus. :)" / Santo

Svar:

Rekommendationen att sälja när kursen gått ned med åtta procent sedan du köpte grundar sig på "teknisk analys". Den finns beskriven i en välkänd amerikansk bok om hur man skyddar sitt kaptial med hjälp av grafanalys.

Som lätt inses så är regeln tämligen subjektiv, eftersom att priset man betalat kan skilja sig anmärkningsvärt mycket mellan olika aktieägare.

Den som gör sina köp utifrån fundamental aspekt, ser givetvis annorlunda på saken. Då behåller man aktierna till dess att marknaden omvärderar aktien till dess rätta värde. Har man inhandlat värden för hundra kronor, och betalat åttio, så finns föga anledning att avyttra även om kursen tillfälligtvis skulle sjunka sedan man köpt aktierna.

Den tekniska analysens svaghet framgår av ditt exempel. En stopploss åtta procent under inköpskurs innebär många gånger att man säljer alldeles för billigt. Det är priset man får betala för att slippa följa med ned till tjugo procent, eller mer på enstaka floppar. Givetvis så kan det bli ganska många felaktiga lågprisförsäljningar innan man råkar ut för en riktig rysare, och är tacksam för att man agerade.

Om man, redan vid köpet gör klart för sig, varför man köper och vad som skulle ge säljsignal, så behöver man inte tveka när det kan bli dags att agera.

Den som köper på fundamental grund, kan tex bestämma sig att sälja om företaget inte når upp till vinstförväntningarna, eller inte uppnår önskad tillväxt. Skulle ledningen avyttra större delen av sitt innehav, eller bolaget dra in på utdelningen så bör man noga överväga om det är rätt att behålla aktierna på depån.

Generellt gäller att om man inte är beredd att inhandla fler aktier på gällande aktiekurs, så kan det vara en signal om att det är dags att sälja.

Det finns många sätt att sätta stopploss. Åttaprocentsregeln är nämnd. Den utgår ifrån din inköpskurs, vilket är en tämligen subjektiv utgångspunkt. Bättre då att tex bestämma sig för att om aktien går ned en viss summa från toppnotering, eller sjunker med en viss procentsats från högsta kursnivå. Liknande begränsning kan sättas - utifrån fundamental aspekt - om vinsten sjunker till en viss nivå, eller tillväxten stannar av.

Konsten att skydda sitt kapital går under rubriken "Money management", och kan förhindra att små förluster blir stora. Intressant nog har alla som förlorar rejält alltid haft en liten förlust till att börja med, men låtit den bli allt större. Det finns nämligen alltid ett skäl till att behålla aktierna, och om man inte satt upp ordentliga regler i sin tanke, så är det lätt hänt att man följer med ned hela vägen, även om företaget skulle gå mot konkurs.

Min erfarenhet är att mycket stora summor har gått förlorade genom åren därför att investeraren hela tiden trott och hoppats att det skulle vända, och väntat med att avyttra.

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?