Post entry

Småbolag Vs Greklandskrisen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hur allvarlig är Greklandskrisen och hur kommer det att påverka börsen? Det svaret kan ingen ge oss nu, hur mycket expert man än är, men vi kan alla bedöma hur mycket risk vi vill utsätta oss för. Själv har jag viktat min portfölj med 70 % småbolag och där ser jag ingen större risk. Mest möjligheter faktiskt. Jag ska förklara varför längre ner.

Industriklimatet i USA förbättras varje månad enligt plan och antalet bygglov ökar mer än förväntat. Indien visar på högre bolagsvinster, bättre tillväxtsiffror och nya finanspolitiska reformer som stärker landet och Indiska börsen. I kina ser vi nya reformer och en öppnare politik gentemot omvärlden, för att skapa en jämnare Kinesisk ekonomi. Ett sådant initiativ var att de nyligen införde möjligheten att belåna sina aktiekonton, vilket förorsakade att över 4 miljoner nya konton öppnades i början av året. Snart kan de även handla på europamarknaden.

Därför kommer INTE kursfallet som orsakas av Greklandskrisen att övergå i en djup börskris. Det enda som kan ändra bilden är om räntorna stiger mer i USA än placerarna räknar med, men risken för det verkar rätt liten.

För de som sitter fullt investerade är de studsande börsrörelserna inte så mycket att bry sig om. Det går helt enkelt inte att förutsäga hur aktiekurserna kortsiktigt ska utvecklas.

Det gäller att alltid vara beredd på det sämsta – och det bästa. Det är därför du aldrig ska ha mer pengar i aktier och än du vet att du kan avvara i många år framåt.

Visst. Du kan köpa aktier för pengar du behöver om ett år eller halvår. Men då får du hålla tummarna, eftersom risken är rätt stor att du inte får tillbaka pengarna du satsar. Det finns ingen garanti för det på tre till fem års sikt heller, men då är sannolikheten låg för att aktier ska ge minusavkastning.

Det senaste året har börserna stigit kraftigt. Har du haft pengar placerad i aktier har du varit med på en väldigt trevlig resa, som jag tror det lär dröja innan du får uppleva igen.

Vad ska jag investera i då?

Just nu finns det så mycket pengar på marknaden som ska investeras i aktier att varje kursnedgång på börsen bara ses som ett bra tillfälle att köpa aktier. Räntorna är låga och nu med stundande kris finns det risk att de blir ännu lägre. Valutorna åker upp och ned beroende på vilka beslut som tas i de olika länderna, vilket skapar jojo-effekt och det gillar inte placerarna. Då finns det helt enkelt ingen bättre placering än att sätt pengarna på börsen.

Stora bolag med exponering i valuta och de som producerar tjänster och varor i utlandet kommer att ta mycket stryk. De bolagen återfinns främst på A- och O-listan. De små bolagen med en tydlig agenda och är oberoende av Euron, som återfinns på de mindre listorna kommer att klara sig bättre. De är inte utsatta för samma exponering och risk. Ett bra exempel på det är prospekteringsbolaget Interfox Resources AB. De har en tydlig agenda och den största värdeökningen i bolaget kommer att ske det närmaste halvåret. Det finns 5 stycken tydliga triggers som kan få kursen att rusa flera 100 % de närmaste fyra veckorna. Jag är övertygad att bolag med den strukturen kommer att få många nya aktieägare i turbulenta tider som nu stundar. Vilka trigger ser jag på Interfox i närtid? Det som ledningen har flaggat för är följande.

Trigger 1
Ledningen har berättat att de finns oberoende analysbolag som arbetar med att analysera värdet på bolaget. De trodde själva att det skulle komma ut ett resultat av det innan midsommar. I förra veckan meddelade ledningen att det nu bör komma något när som helst. Jag tolkar det som att det blir denna vecka. Gissningsvis kommer analysen påvisa att det finns en uppsida på 100-200 %, med tanke på den information som de senaste PM:en från bolaget har beskrivit.

Trigger 2
PM gällande oljekvalitén. Ett prov på den funna oljan är inlämnad för analys. För tre veckor sedan meddelade ledningen att det tar ett par veckor att få analysen utförd. Resultatet bör vara klart denna vecka eller senast i nästa vecka. Gasen och kondensatet visade på absolut högsta kommersiella kvalitén, varför bedömare tror att oljan som kommer från samma nivå, också är utrustad med lika hög kvalitet. När det resultatet når marknaden kommer kursen att rusa till nästa nivå.

Trigger 3
Analys två. För att bekräfta den första analysen kommer med stor sannolikhet analys två från ett helt annat analysbolag att redovisas. Då kommer med stor sannolikhet värdet av oljan att finnas med. Analys kommer självklart påverka kursen på ett positivt sätt, även om den bara kommer attt bekräfta att kursen ligger på rätt nivå eller korrigera den uppåt. Min gissning är att denna analys är max tre veckor bort.

Trigger 4
Ledningen har berättat att de sitter i slutförhandlingar med två stora Asiatiska bolag och har inlett förhandlingar med ett par till. Det är troligt att förhandlingarna som har pågått snart ett år endast väntar på analyssvaret på kvalitén av oljan. Är den analysen bra, tror jag det finns ett bud som tar hänsyn tiill kvaliten på oljan att ta ställning till.

Då det är minst fyra olika Asiatiska bolag som har visat intresse för Interfox är det inte säkert att ledningen tackar ja till det första erbjudandet. Men det startar säkert ett budkrig om de resurser som är funna och kan finnas på licensen. Oavsett vad så måste ledningen redovisa budet via ett PM och det kommer få kursen att nå över 10 kronor. Hur lång över får vi se. Tror att detta bud inte är längre bort är sex veckor.

Trigger 5
Budkrig. Minst fyra Asiatiska bolag har ägnat ett år av förhandlingar, prover, analyser och tittat på synergier. Samtliga har säkerligen en rätt bra bild av vad det tycker licensen är värd. Men ingen av dem vill betala ett överpris, så alla vill köpa så billigt som möjligt. Nu har ledningen varit så smart att de har förhandlat med alla intressenter samtidigt. De har också meddelat att förhandlingarna går bra och enligt plan. Samtliga budgivare vet äve om att de inte är ensamma att vara intresserade. Det framgår av PM och det är säkert information de har tittat närmare på. Ser enormt mycket fram mot buden som kommer i slutet av sommaren, eller tidig höst.

Så till er alla som har sålt era aktier på A och O-listan och sitter med pengar på kontot. Välkommen till en aktie som inte påverkas av Greklandskrisen och som har fem heta triggers i närtid som kommer att göra att ni som sämst dubblerar era pengar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?