Post entry

Smart Energy – Kan de bli professionella och vad kan framtiden erbjuda?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Min sämsta investering någonsin är Smart Energy. I skrivande stund är jag ca 55% back på mitt köp efter att man avnoterades av AktieTorget. Företagets fundamentala bit är intressant, konceptet känns genomtänkt och beprövat på andra håll. Bolaget är dock unket – men kanske finns det under allt skit en diamant att slipa fram, inte så stor men väl dock en diamant?

Jag köpte Smart Energy i höstas. Då innan GEM klev in och spädde ut kursen vilket innebar början på fallet, typ. Jag gjorde då en ganska seriös genomgång om vad bolaget möjligen kunde tänkas lyckas med utifrån kommunicerad målsättning. Jag gillade idéen med att placera ut mobila stationer här och var på landsbygden – i mina ögon borde det fylla ett behov. Men desto längre tiden gick desto mer skeptisk blev jag, omsättningen per mack kändes för låg t.ex. och en sådan sak som att aktieägarna kändes väldigt naiva och sekteristiska i Facebook-gruppen för aktieägare gjorde mig mer skeptisk. Det är aldrig ett bra tecken i min mening när ägarna är okunniga – minsta lilla otydlighet kan bli till en slakt i sådana aktier.

Oron blev större när ägarbilden blev allt mer luddig, räddningen var på något sätt att den avgående styrelsemedlemen Bengt Grafström fortsatte att köpa aktier – vilket han fortsatt rapportera att han gjort nu även efter avnotering. Men bolaget verkade likväl sakna tyngre investerare, många i Facebook-gruppen satt enligt egna utsagor på i min mening enorma innehav om några miljoner aktier och på det har vi i min mening en luddig ägarbild med Edshultshall Holding AB där VD Fredrik Johansson har intressen och GEM då, vars intresse i Smart Energy var ytterst luddigt. Ännu vet vi inte om GEM sålt aktier på marknaden som de lova att inte göra, vi vet heller inte om det var ett löfte eller ett avtal… hur som kan det nog gås runt rätt lätt.

Bolagets hemsida är dåligt uppdaterad. T.ex. står inte Fredrik Johansson som VD under medarbetare. Antalet utgivna aktier är felaktigt presenterat. Det här är sådant man som aktieägare eller potentiell investerare vill få information om – jag har kontaktat Smart Energy om detta redan i december 2015 utan att få respons.

VD Fredrik Johansson är ett kapitel i sig i min mening. I Facebook-gruppen tyckte en person av någon outgrundlig anledning att det var en bra idé att skapa en fickplunta med Smart Energys logo – ivrigt påhejad av de andra gruppmedlemmarna. Snefokus. Fredrik gillade inte idéen, vilket jag köper, men kanske kunde han mått bra av ett glas då och då? Nu spekulerar jag vilt, men Fredrik uttala sig själv i en rad mail, där framkom att han är nykterist och saknar familj för det hinns inte med. Senare framkommer det att Fredrik är sjukskriven, ingen anledning har angivits men att det kan ha att göra med jobbrelaterad ångest eller stress känns inte helt otänkbart. Därför hade iaf gärna jag sett en familjerelation eller att han tog sig en öl på kvällen här och var. Nu börjar det bli flummigt och väldigt spekulativt, eller hur?

Här kommer också katastrofen in. Vi blev avnoterade från AktieTorget och sedermera fick vi se våra innehav slaktas på Mangold-listan. Fredrik levererad ett PM med en kavalkad av motattacker och bortförklaringar. Mest stack det i ögonen på mig när man hade missat en tidsfrist från AT p.g.a. att Fredriks mail inte hade kollats p.g.a. hans sjukskrivning. Har företaget under tiden fullständigt saknat styrning? Kommunikation med kunder? Leverantörer? Media? Inte minst AktieTorget…. Vem har skött detta?

Många vill ta strid mot AktieTorget – min uppfattning är att än hur fel de har så har Smart Energy satt sig i situationen själva och bevisligen inte gjort tillräckligt för att reda ut den, hade de gjort det hade inte avnotering blivit fallet. Kort och gott, Smart Energy är inte tillräckligt professionella.

I början av 2016 lovades alla att ha en isskrapa med Smart Energy-logon tillhanda. Fin tanke, onödigt… åsikterna gick isär. Brevet som skickades med blev till ett stående skämt. Särskrivningar och språkfel. Oprofessionellt.

Sammantaget känns hela styrningen och ägarbilden av företaget luddig, oerfaren och oseriös. Dock förtar inget av detta faktumet att företaget jobbar på, VD:n har ambition när han är frisk och de verkar jobba hårt. Kanske kunde det vara smart att anställa mer människor så att t.ex. pressmeddelanden, hemsida mm är välskrivet och uppdaterat. Men, de positiva grejerna finns fortfarande kvar. Har man tålamod finns det kanske en resa att vara med på där utvecklingen lär ge stora genomslag över lite tid.

Man skrev att man skulle anlita en fondkomissionär när avnoteringen ägde rum. Ännu har inget presenterats. Jag är dock övertygad om att Mangold är fondkomissionären, inte särskilt långsökt med tanke på att man nu handlas på Mangolds egen lista. Här blir det också rätt intressant. Mangold har ett något skamfilat rykte, dock inte p.g.a. deras Corporate Finance avdelning. Den avdelningen är snarare på uppgång och bra. Kan Mangold i sin rådgivarroll dessutom få Smart Energy att bli mer professionella och strukturerade tror jag att det kan hända saker snabbt i företaget.

Vid nuvarande kurs om 0,32 och med GAV 0,73 har jag ordentlig förlust. Även om jag skulle kunna sälja och placera i annat behåller jag. För den som verkligen vill dra en chansning under 2016 tror jag att det kan bli spännande att följa med. Företagets prestation talar för mer än 0,32 i kurs, handelsplatsen sänker dock möjligheterna till uppvärdering.

Det är också här det blir intressant. Handelsplatsen. Mangold som fondkomissionär är speciellt vända mot First North. Här och var spekuleras det om NGM, återinträde på AktieTorget mm. Är det nu så att Mangold är fondkomissionären då lär det vara mot First North man sneglar. I min mening är First North bättre än AkieTorget. En introduktion på First North skulle ha ett enormt signalvärde i det här caset. Framförallt kommer mycket av de röriga aspekter jag lyft att ha lösts. Fredrik lär inte ha börjat dricka (och det behöver han inte) men man lär garanterat ha skapat rutiner för att hantera eventuell frånvaro. Hemsidan kommer att vara uppdaterad med mera. Glöm inte, idéen är fortfarande bra! First North introduktion skulle enligt min mening helt enkelt innebär att diamanten börjat framträda.

För den intresserade rekommenderar jag att man tar sig igenom gamla PM och redovisningsrapporter. Därefter funderar på om det här kan vara en intressant chansning. En nyintroduktion kommer bara i ren förtroendeuppdatering säkerligen innebära 2-3 gånger uppvärdering av nuvarande kurs, därefter kan det fundamentala i kombination med förväntningar få börja styra. Därför chansar jag med behåll.

Notera att det är mitt eget detektivarbete och spekulationer som ligger till grund för det jag skrivit. Det här är inget vanligt case, jag hade normalt inte rört vid det med tång men nu kastades jag in i det och tvingas ändå att se över det. Det finns mig veterligen inget bekräftat om att Mangold är fondkommissionären… men vad tror ni? Hur upplever ni Smart Energys professionalitet och förtroendet för VD:n?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?