Post entry

Smart Investering i 16 taggare?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är minst sagt förunderligt att när s.k. Compounders tycks vara på allas läppar och rekommenderas i den ena aktie podden efter den andra, så är antagligen börsens lägst värderade aktie - sätt till fundamenta - en Compounder.

Ett nyligen sänt avsnitt i Börsplus handlade om Compounders, där det enligt analytikerna gällde att hitta ett bolag som står i början av sin resa som Compounder, precis som caset i detta blogginlägg. I det läget är värderingen sätt till fundamenta relativt låg och man får värdetillväxt både genom multipel expansion och organisk tillväxt, samt att bolag kan köpas utanför börsen till en lägre multipel värdering än börsbolagets värdering. 

En typisk Compounder är helt enkelt ett bolag som har som en väsentlig del i sin strategi att växa genom att köpa upp företrädelsevis lönsamma företag med bra kassaflöden och sedan låta de uppköpta företagen leva vidare med befintlig personal utan större strukturgrepp för att bibehålla kultur, kompetens, kunder och motivation i företagen. Kassaflödet bidrar sedan till att man kan köpa flera bolag, o.s.v. För att det skall lyckas bör företaget vara verksamt på en fragmenterad marknad, där det finns många relativt små aktörer med nischade kundsegment, precis som i vårt case. 

Smart Energy presenterade nyligen en urstark Q1 rapport och upprepade målsättningar på kort och lång sikt. Strax efter kom Penser ut med en analys där man låg i det nedre delen av företagsledningens intervall för årets resultat. I Pensers analys värderas aktien till P/E = EV/EBIT = 3,5 på årests förväntade resultat. Lite mer siffror, tillväxt Q1 y/y >140%, omsättning 323 mkr, kassaflöde före rörelsekapital 18 mkr, vinst före skatt 14 mkr, börsvärde 183 mkr (vid kurs 0,26 kr), nettoskuld 69 mkr, EV 251 mkr (data från Pensers analys). 

Hur en aktie med ovan fundamenta kan ha en så låg värdering på börsen övergår mitt förstånd. 

Ledningens målsättning är att 2022 omsätta 3,6 Mdr kr. Målsättningen för 2019 är en omsättning på 1,5 Mdr kr, exklusive eventuella förvärv och en vinst före skatt på 60-80 miljoner kr. Pensers prognos för 2019 är en vInst före skatt på 62 miljoner kr.

Smart Energy har tre verksamhetsområden 

  • Försäljning av bränslen i bulk, B2B.
  • Försäljning av bränslen via automatiska tankstationer. 
  • Import, lagring och trading av bränslen. 

De bränslen som man säljer är Diesel, Bencin, Eldningsolja, RME 100 (RapsMetylEster, Biodiesel på rapsolja) och HVO 100 (Hydrerad Vegetabilisk Olja, 100% Biodiesel).

Företaget har tillgångar i hela värdekedjan från import till slutkund, med 2 tankfartyg och en bränsledepå, 15 tankbilar och idag 31 automatiska tankstationer. 

Man har kunder inom Privat, ÅF, Jordbruk, Entreprenad, Buss, Åkeri/Bud, Kommun, Åkericentraler, Villa/Värmeverk. Med bl.a. 4400 företagskunder Q12019. Försäljningen består till 88% av bulk och 12% via automatiska stationer. 

För tankstationerna är tanken att kassaflödet från en station skall finansiera nästa och målsättningen är att växa från dagens 31 till 100 st år 2022. Man väljer ut orter för att etablera sig på utifrån ett antal kriterier. I huvudsak innebär det att man letar efter mindre orter där traditionella bensinmackar inte är tillräckligt kostnadseffektiva. 

Smart Energy har idag ca 60 anställda. 

Jag är inte speciellt insatt i historiken men det har funnits en finansiell lösning med GEM och de har kvar optioner i Smart Energy. Man har dock inlett samtal med GEM för att lösa ut deras optionsinnehav, vilket båda parter enligt uppgift är positiva till. Det finns 702,1 miljoner aktier i Smart Energy och GEM har 106,9 miljoner optioner. Även om detta kommer att påverka kassan eller antal aktier i Smart Energy är det inte avgörande för nyckeltal eller framtida potential. 

Som jag tidigare nämnt är börskursen ett mysterium för mig, om jag ändå skall försöka se några orsaker blir det nedan något haltande efterkonstruktion. 

1. Kursen har pressats av utförsäljningar från GEM på motsvarande sätt som skett i många bolag med dödsspiralfinansiering, nu har GEM dock av vad jag kan förstå sålt ut sitt innehav förutom tidigare omnämnda täcknings optioner. Den positiva sidan med dödsspiral finansiering är att den skapar utmärkta köptillfällen som t.ex. i Obducat. 

2. I samband med rapporten kom det in många traders i aktien, omsättningen var runt 10 gånger högre på rapportdagen än dagen efter. Varför det antagligen finns många ägare som bara tänkt trada aktien och nu ligger tjocka. Varefter aktierna kommer till mer långsiktiga placerare tror jag kursen kommer att stiga. 

Ovan tror jag är de huvudsakliga skälen till varför kursen ligger där den ligger idag. Annat som kan ha bidragit är. 

En historik med att kursen förankrats på en låg nivå och tidigare misstro som skapats bl.a. i samband med finansieringen. Trots en uppenbart låg fundamental värdering har aktien haft en bra utveckling senaste kvartalet och en del placerare är antagligen nöjda med den procentuella avkastningen de fått. Som vanligt för ett litet bolag kan man lätt hamna under radarn och att syssla med handel i bränslen känns inte direkt hightech eller som ett hett område. Företagets affärsidé med att finnas i hela värdekedjan kan tyckas ofokuserad och omodern. Men för en Compounder är det en ovanligt fokuserad plattform att utgå från med fler synergier än vad man normalt hittar mellan bolagen hos en Compounder. Men allt detta sagt kan jag ändå inte förstå värderingen på börsen. 

Man kan tycka att det kan vara svårt att dimentionera beläggning då man täcker hela värdekedjan, och jag förmodar att trading spelar en viss roll här. Å andra sidan eliminerar man vinstuttag i flera led och de automatiska tankstationerna är rimligen kostnadseffektiva och ger värdefull service och trygghet till ortsbefolkningen. Dessutom finns det många förvärvsmöjligheter på en fragmenterad marknad, där man behåller anställda för att få en lokal närvaro och kännedom.

Det finns förstås mycket mer att gräva ned sig i om företagets verksamhet men caset här är en Compounder i tidigt skede med bevisad affärsmodell som växer kraftigt under god lönsamhet, med en - sätt till fundamenta - exceptionellt låg värdering. P/E 3,5 på årets förväntade resultat efter en urstark Q1:a är förmodligen den lägsta fundamentala värderingen på börsen. Om man t.ex. skulle nå ledningens mål år 2022 med en omsättning på 3,6 Mdr och en vinstmarginal på rimliga 6% samt försiktigt värderat till P/E 14, får vi ett börsvärde på över 3 Mdr eller mer än 16 gånger dagens värdering. Men efter en sådan tillväxt kommer man rimligen värderas till ett högre P/E tal än 14. 

Det finns risker i alla investeringar och detta inlägg skall inte uppfattas som ett investeringsråd, utan som mina synpunkter. Data är kontrollerade då artikeln skrevs, men kan innehålla felaktigheter. Gör alltid hemläxan själv innan du investerar i en aktie, och ta andras synpunkter bara som förslag till att göra en egen analys. Jag äger själv aktier i Smart Energy.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?