Post entry

Dags för en ny korg med IT-konsulter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag ägnar mig ju mest åt att skriva filosofiskt eller samhällsmässigt flum, men nu när börsen kommit ned ska jag ge lite aktietips igen. Det är dags att återlanserna min IT-konsult-korg, där flera bolag ser riktigt billiga ut för första gången på länge.

Jag har följt IT-konsult-aktier noga sedan ungefär 2005. Vad jag kan säga är att de bra bolagen växt och idag är betydligt starkare än för bara några år sedan. IT är idag blodomloppet som företag och myndigheter är beroende av för att erbjuda nya tjänster och sänka kostnader.

De bolag jag gillar bäst är Softronic, Avega, Connecta, KnowIT och HiQ. Alla dessa bolag har flyttat fram positionerna på senare år genom organisk tillväxt och förvärv. De har också det gemensamt att de delar ut bra med pengar. Hur det går med konjunkturen vet jag inte, men jag vet att dessa företag sitter på kompetens som svensk industri behöver för att vara konkurrenskraftig.

Det finns några snabbfotade utmanare som inte är börsnoterade men tillsammans är dessa bolag bland de vassare på marknaden och det ger utrymme för fortsatt tilväxt även framöver. Strategin med att välja en korg med aktier är att vi ska tåla en besvikelse i något av bolagen.

Nedan följer lite av mig prognostiserade nyckeltal för innevarande år. Beräkningarna är inte exakta, men stämmer på ett ungefär, det handlar inte om att ha exakt rätt här.

Bolag

Justerat P/E

Direkavkastning

Kurspotential

Softronic

9,4

7,2%

+40%

Connnecta

9,1

9,4%

+50%

KnowIT

9,3

5,5%

+60%

Avega

9,3

6,3%

+45%

HiQ

10

6,7%

+65%

Snitt

Snitt

9,4

7%

Vad gäller Softronic finns en stor potential för kraftig vinsthöjning vid integrationen av Modul1, vilket kunde sänka P/E under 6. Vad gäller de andra bolagen har jag inte detaljkoll, men jag tror flera av dom kan komma att överraska positivt de närmsta åren.

Hur ser då värderingen ut i historiskt perspektiv? Jämför vi tillbaka till 2008 så låg P/E-talet för t.ex. Softronic runt 5-6 ett tag. Så det finns trots allt en rejäl nedsida då bolagen blir så styvmoderligt behandlade stundvis. Som högst pendlade sedan P/E-talen upp mot 15-18 tidigare i år, vilket visar på en betydande potential. Jag tycker IT-konsulterna i korgen är köpvärda upp till P/E 13. Det motiverar jag med att de upplevt en stark tillväxt de sensaste åren, samt att de är bra direktavkastare. Jag har börjar köpa på mig aktier från bolagen ovan och kommer fortsätta med det framöver! Jag kan även tänka mig att belåna aktiekorgen till kanske 20% om de skulle falla väldigt långt.

Hälsningar Whimsical

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?