Post entry

Softronic går bra - jag är på banan igen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hej,

Jag har varit borta från bloggen och det mesta ett tag. Har drabbats av rejäla problem med tinnitus, brus och pip i öronen som gör det svårt att sova och koncentrera sig. Nu börjar jag dock komma upp på banan igen. Även om det inte finns nån bot för eländet så anpassar man sig förbluffande som människa. Har haft några bra dagar / stunder där man hämtar livskraft från. Så skänk er hälsa en tanke! Så mycket viktigare än en börsportfölj. Dock är det en trygghet rent ekonomiskt att ha en liten pengabinge i stunder som denna.

Jag tänkte kommentera lite på Softronic också som kom med en oväntad stark rapport idag. Resultatet blev 0.16 SEK per aktie och vinstmarginalen vände åter över 10%. Bolaget kommunicerar också att man ser en marknad av tillväxt med höga marginaler. I kassan finns trots jätteutdelningen tidigare i år ca 1,2 SEK per aktie. Det visar att föregående svaga kvartal nog mest var naturlig variation, pga högre andel kostnader.

Den stora nyheten är dock Softronics bud på Modul1. Jag har mycket högt förtroende för Softronics VD Anders Eriksson och tror att budet kan bli bra. Tittar man på P/S-talet t.ex. så är priset bra om man lyckas införliva verksamheten på ett bra sätt och ej ökar overheadkostnaderna i det sammanslagna bolaget (dessa bör naturligtvis idealt gå ned per anställd). Det finns också en möjlighet att bolagen passar ihop. Båda har lite lägre profil, med typiskt svenska måttliga och sunda värderingar. Dessutom är båda bolagen starka på Microsoft-utveckling. Modul1:s historik är dock all annan än god och man har varit bland de sämsta i klassen länge, till skillnad från Softronic som återfinns i andra änden av spektrat.

Jag är dock något skeptisk till budet av tre anledningar:

1.) Underskatta inte svårigheten att integrera två konsultföretag. Jag har varit med om en sådan sammanslagning med två bolag något större än dessa. Det gick inget vidare. Ca 3 år senare var de flesta från det mindre bolaget borta. Först drog många av cheferna tillsammans med många av nyckelkonsulterna, en del kunder följde också med. Det kan vara mycket problem att integrera bonusmodeller m.m.

2.) Timingen. Nu vänder marknaden upp, jag tror många ser en chans att byta jobb eller liknande. Ökar risken vid uppköpet.

3.) Modul1:s historik som lågpresterare.

Men trots det betalar man ju en OK peng för bolaget så det ska nog bli bra tillslut.

Jag kunde dock inte hålla mig och sålde av en tredjedel av mitt innehav i Softronic på 7,35 idag. Har legat lite väl tung här, och tror nu att det kan bli lite mer svåranalyserat i framtiden om budet går igenom.

Hälsningar Whimsical

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?