Post entry

Sommaraktie 2019: Dr Charles Walthers patent och kampen mot cancer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Han heter Dr Charles Walther och hans uppfinning, bolag och framtid har allt en perfekt storytelling behöver (Googla honom för CV!). Jag överlåter den biten till journalister som är nyfikna. Här vill jag bara kort berätta varför jag utsett BiBB till min Sommaraktie 2019, dvs en aktie jag stannar i tryggt över sommaren eftersom freefloaten är minimal och aktieägarna verkar tänka som jag och behålla. BiBBInstruments utvecklar patenterade biopsiinstrument som möjliggör bättre och tidigare cancerdiagnostik i jämförelse med konventionella biopsi-instrument under varumärket EndoDrill®.

Helsvenska entreprenörsdrivna BiBBInstruments är en spännande aktie man kan parkera sig i under sommaren 2019 eftersom bolaget meddelat en pipeline som kan ge en hel bunt med kommande triggers. För den som inte alls känner till aktien är ett tips att se alla videoklipp pa Youtube snarast. Kort förklarat i en mening är BiBBInstruments detta: Innovativa biopsi- och endoskopiinstrument som möjliggör tidigare och mer exakt cancerdiagnos - för de flesta stora vanliga cancerformerna som drabbar oss alla förr eller senare om vi inte har tur.

Jag gillar aktier med tydliga mål och där bolaget hela tiden levererar efter uppsatta mål. Det gör BiBBInstruments. Här är deras egna tidsplan/pipeline eller om du så vill kalla det en triggerlista för pressmeddelanden hämtat från deras webb:

2019-2020:

• Slutförande av uppföljande klinisk studie med EndoDrill® GI Upper

• Klinisk utvärdering av EndoDrill® Core Needle vid tre sjukhus

• Start av en multicenterstudie med EndoDrill® GI Upper

• Start av klinisk pilotstudie med EndoDrill® Model X

• Inleda lansering av EndoDrill® GI Upper och EndoDrill® GI Upper Mini på referenssjukhus i Skandinavien samt några ytterligare europeiska marknader.

• FDA-godkännande för EndoDrill® flexibla instrument (exklusive EndoDrill® Model X)

• CE-märkning av EndoDrill® Model X (1st Generation)

• Pre-lansering av EndoDrill® Model X (1st Generation) i Sverige

• Färdigställande av kommersiell EndoDrill® Model X (2nd Generation) • FDA-godkännande av EndoDrill® Model X

• Start av europeisk multicenterstudie med EndoDrill® Model X

BiBBInstruments AB från Medicon Village i Lund utvecklar en serie unika biopsiinstrument för tidig och exakt cancerdiagnostik. Bolagets teknologi, EndoDrill®, omfattar två olika patenterade borrfunktioner som erbjuder provtagning av såväl ytliga som djupa tumörer och möjligheten att ta flera prover samtidigt. BiBBs produktporfölj innehåller engångsinstrument för diagnos av alla de vanligaste cancerformerna, bl.a. lung-, bröst-, tjocktarms-, prostata-, magsäcks- och levercancer. Teknologin ger läkare och sjukvårdspersonal möjlighet att diagnosticera patienter tidigare och med större säkerhet än vad som hittills varit möjligt – även vid djupa cancertumörer. Detta innebär i sin tur att patienter kan få optimal, anpassad behandling tidigare, vilket ökar sannolikheten för tillfrisknande, räddar liv och minskar sjukvårdens kostnader

BiBBs startade sin verksamhet 2013 och verkar på mångmiljardmarknaden för endoskopisk utrustning. Bolaget grundades av styrelseledamot Dr. Charles Walther, cancerforskare vid Lunds universitet och överläkare vid avdelningen för klinisk patologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund. 

Ett välkänt kliniskt problem inom sjukvården är att uppnå korrekt diagnos av djupa (submukösa) tumörer via de traditionella instrument som finns att tillgå. Dålig kvalitet på de vävnadsprov som tas för diagnostisering innebär en ökad risk för osäkrare diagnos. Processen som följer är utdragen och kostsam med risk att förvärra tillståndet för patienten, då större och mer riskfyllda ingrepp blir en följd av bristfällig diagnostik. 

Teknologin EndoDrill® grundar sig i ett engångsinstrument som består av handtag, flexibel ledare (wire) och borrspets. Detta instrument förs in i endoskopets flexibla kanal. Borrspetsen på instrumentet förs in vertikalt och samlar misstänkt vävnad, vilket genererar större och mer kvalitativa biopsier än vid konventionell biopsitagning. Instrumentet skapar därmed bättre förutsättningar, i jämförelse med traditionella instrument, att i ett tidigare skede ställa optimal diagnos och därefter skräddarsy rätt behandling för patienten. Bolagets tekniska plattform har prövats under flera års tid och teknologin EndoDrill® har utvecklats i nära samarbete med läkare på Skånes universitetssjukhus i Lund sedan starten 2013.

Biopsi innebär provtagning av cancermisstänkt vävnad. Via flexibla endoskop (slangliknande kamera-instrument) tas prover av levande vävnad för undersökning i mikroskop. Det görs många miljoner biopsier årligen för att diagnostisera de vanligaste cancersjukdomarna. Endoskopi med biopsitagning förväntas fortsätta öka i antal eftersom kraven på tidig diagnos växer och endoskopi är en relativt skonsam metod. Traditionella biopsi-instrument, såsom nålar och tänger, har problem att ge en tillräcklig diagnos vid djupa och svårfångade tumörer. Samtidigt ställer nya riktade behandlingsformer ökade krav på större vävnadsprover för att möjliggöra en förfinad diagnos och därmed optimal prognos och behandling. Det finns följaktligen ett växande kliniskt behov av nya biopsi-instrument för tidigare och säkrare diagnos.

Jämförelsestudier (Källor finns på BiBBInstruments.com) har visat att BiBBInstruments uppfinningar genererar signifikant större biopsier och mer djup vävnad än konventionella biopsitänger, vilket ökar chansen för en tydlig diagnos eller diagnos överhuvudtaget. Konventionell biopsitagning genomförs i dagsläget med tekniken bite-on-bite samt jumbotång. Nackdelen med dessa instrument är att de enbart genererar ytliga vävnadsprov, de tar varken prov på underliggande vävnad eller på riktigt djupt växande tumörer. Vidare används även ultraljudsledd finnålspunktion som provtagningsmetod, men den ger enbart cellprover och små provmängder. För fullständig utredning krävs sammanhängande vävnad för så kallad immunhistokemi, mutationsanalys samt cellrik tumörvävnad med bevarat växtmönster. Det vill säga exakt det BiBB levererar: För en säker och optimal diagnos behövs riktiga vävnadsprover vilket ma åstadkommer med svenska patenterade produktfamiljen EndoDrill®.

Marknaden för biopsiinstrument förväntas fortsätta växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på cirka 7 procent från cirka 15 miljarder SEK 2016 till cirka 22 miljarder SEK 2022 årligen. Antalet biopsiprocedurer ökar år för år då det är den vedertagna diagnostikmetoden för cancer och en relativt skonsam och minimalinvasiv undersökning. Incidensen för cancer ökar också globalt och införande av nya nationella screeningprogram medför ytterligare behov av vävnadsprovtagningar för diagnostik.

Disclaimer: Ja, där har ni lite att bita i och researcha vidare själva i. Aktien handlas på Spotlight 8fd Aktietorget) och jag är lång i aktien och partisk. Ta inte min genomgång som en köprekommendation utan se den som en observation och en nollning/diskussion med er andra. Givetvis är jag positiv till aktien men det innebär inte att du ska handla den. Ta alltid dina egna investeringsbeslut.

Jag tror att detta kan bli ett företag vi svenskar kan vara stolta över redan 2020.

Spännande fortsättning följer.

Källa för all fakta: www.bibbinstruments.com 

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?