Post entry

SpectraCure - Inget förhoppnings bolag längre - Vem ligger bakom

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget har deklarerat att man from fas2 inte är ett förhoppnings bolag längre. Detta har har nu skett. Sedan om bolaget har ett börsvärde på 5 eller 40 miljarder om ett år, det bestämmer marknaden och studien. De flesta förknippar bolaget med entreprenören och VD:n Masoud Khayyami. Men det finns 30 års forskning bakom som gjort detta bolag till en succé. Tekniken och SpectraCures IDOS är det som är grunden i allt detta. Så denna gång tänkte jag skriva mer om tekniken och forskarna än att prata den kommersiella delen. Dessa saker hänger till viss del ihop, men vad är det som gjort denna framgång och vilka är de.

PDT med IDOS

Ett hinder för att använda metoden rutin­mässigt har varit svårigheten att styra ljuset i syfte att exponera tumören för rätt mängd ljus för att uppnå tillräcklig behandlings­effekt. SpectraCure har utvecklat dosplanerings­plattformen IDOSE® för just detta ändamål.

SpectraCures system med mjukvaran IDOSE® har potential att göra interstitiell PDT-behandling noggrann, exakt och säker för varje patient.

Individualiserad dosimetri

Ljusdosen från varje enskild optisk fiber övervakas i realtid så att den kan justeras under behandlingens gång. Därför kan tekniken potentiellt minska risken för ofullständig behandling och göra behandlingsresultatet oberoende av vävnadsvariationer.

Noggrannhet

SpectraCures system med IDOSE® ger en riktad behandling eftersom PDT-effekten endast uppstår i det område där ljusdosen levereras.

Spectracure har sin grund i Lunds universitet och är ett ” spin-off” från avdelningar för medicinska lasertillämpningar och fysik. Syftet var att kommersialisera den teknik som utvecklats vid universitetet för dosstyrning av laserljus vid fotodynamisk behandling av interna cancertumörer. Forskningen inom detta område hade då pågått ett drygt decennium vid universitetet, och resulterat i ett antal patentansökningar.

Precision

Skador på vävnad som omger behandlingsområdet kan potentiellt minimeras genom SpectraCures system med IDOSE® eftersom det är möjligt att övervaka och justera ljusdosen från varje individuell optisk fiber.Personerna bakom detta ”smått revolutionerande koncept”

Säkerhet

Invärtestumörer kan behandlas med SpectraCures teknik utan de risker som förknippas med till exempel joniserande strålning.

Vart kommer bolaget ifrån

Spectracure har sin grund i Lunds universitet och är ett ” spin-off” från avdelningar för medicinska lasertillämpningar och fysik. Syftet var att kommersialisera den teknik som utvecklats vid universitetet för dosstyrning av laserljus vid fotodynamisk behandling av interna cancertumörer. Forskningen inom detta område hade då pågått ett drygt decennium vid universitetet, och resulterat i ett antal patentansökningar.är inte mindre än Sune Svanberg, Katarina Svanberg och Stefan Andersson-Engels, vilka fortfarande är aktiva i bolaget som styrelseledamoter där de även agerar som vetenskapligt råd. Katarina är även högst ansvarig för de kliniska studierna som just nu genomförs i Toronto, Pennsylvania och London

Ladies first: Katarina Svanberg

Katarina Svanberg har en gedigen forskarbakgrund inom laserljusinteraktion i biologisk vävnad och var bland de första kliniska forskarna i biomedicinsk optik och fotonik för medicinska tillämpningar. Är medförfattare till över 160 vetenskapliga artiklar, styrelseledamot vid Lund Laser Centre och har sedan 1993 tjänstgjort som chef för Lund University Medical Laser Centre, där hon idag är ordförande i styrelsen. Katarina Svanberg är styrelseledamot vid International Centre for Theoretical Physics (ICTP) och har varit medlem i flertalet internationella rådgivande kommittéer, såsom FDA och NIH i USA. 

Katarina Svanberg:

Prof. Katarina Svanberg har tilldelats årets NIH utmärkelse

”Prof. Katarina Svanberg, framstående forskare och en av SpectraCures grundare tillika styrelseledamot, har tilldelats årets NIH (National Institute of Health) utmärkelse, Lifetime Achievement Award Biophotonics för sina insatser inom området för fotodynamisk terapi (PDT) samt spektroskopiska avbildningsmetoder. Bland tidigare mottagare av priset återfinns Dr. Britton Chance, Dr Brian Wilson Dr Tayabba Hassan, Dr och Dr Albert-Claude Boccara. Priset kommer att överlämnas i slutet av september i Washington DC.”

http://news.cision.com/se/spectracure/r/prof--katarina-svanberg-har-tilldelats-arets-nih-utmarkelse,c9790720 

Katarina Svanberg mottagare av prestigefullt forskarpris

_”__SpectraCure__s medicinskt ansvariga Katarina Svanberg har erhållit prestigefulla SPIE Gold Medal, den högsta utmärkelsen som delas ut av SPIE, det största internationella vetenskapliga sällskapet för forskare och ingenjörer inom optikvetenskap._

_Katarina Svanberg är en av __SpectraCure__s grundare och en av forskarna bakom metoden och tekniken som företaget kommersialiserar. Hon är professor i onkologi vid Lunds universitet, och har en lång forskarkarriär inom tillämpningar av lasermetoder i klinisk onkologi._

SPIE är det största internationella vetenskapliga sällskapet för forskare inom optik- och laservetenskap, med över 18 000 medlemmar. SPIE ger ut 10 vetenskapliga tidskrifter och organiserar över 140 vetenskapliga konferenser årligen.

SPIE Gold Medal är den högsta utmärkelsen som delas ut av sällskapet. Priset ges som erkännande för "utomordentliga prestationer i optik, elektro-optik eller fotografiska tekniker eller tillämpningar". Katarina Svanberg tilldelas priset för "enastående bidrag till biofotonik, särskilt hennes kliniska arbete där hon utforskat och fastställt effekten av fototerapi och in vivo-diagnos. Priset är också ett erkännande av hennes engagemang i arbetet att bygga upp en vetenskaplig och medicinsk infrastruktur i Afrika, och att inspirera unga över hela världen."

https://www.aktiespararna.se/nyheter/spectracure-katarina-svanberg-mottagare-av-prestigefullt-forskarpris 

Katarina Svanberg tilldelas guldmedalj från SPIE

”Katarina Svanberg, verksam på avdelningen för atomfysik, inom ramen för Lunds Lasercentrum och Lunds universitets Medicinska Lasercentrum, tilldelas 2017 års guldmedalj från SPIE för, som de skriver "her contributions to biophotonics, in particular clinical work exploring and verifying the efficacy of phototherapy and in vivo diagnosis in treating cancer patients."

SPIE, med drygt 18000 medlemmar, har delat ut medaljen i 40 år, men detta är första gången som den tilldelas en kvinna.”

Källa: http://www.fysik.lu.se/nyheter/visa-nyhet/article/katarina-svanberg-tilldelas-guldmedalj-fraan-spie/ 

Intervju med SPIES 2017-års guldmedaljvinnare Katarina Svanberg:

https://www.youtube.com/watch?v=w9lr3u_zPoo 

Läs mer på:

http://spie.org/about-spie/press-room/press-releases/katarina-svanberg-honored-with-spie-gold-medal-of-the-society-2-jan-201

Prof. Stefan Andersson-Engels

Andersson-Engels är filosofie doktor i fysik sedan 1990 vid Lunds universitet. Innehar även titeln som Post-doc vid McMasters University i Hamilton, Ontario, Kanada. Han mottog Erna Ebelings pris, Svensk Förening för Medicinsk Teknik och Fysik, 2003. Var förstahandskandidat vid utnämningen av professuren i biomedicinsk fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm 1996. Medförfattare till mer än 150 artiklar i fackgranskade tidskrifter.

Dessa är han professioner;

Biomedical Optics, Optical diagnostics for medicine, Photodynamic therapy, Time-resolved imaging, Photon migration, Upconverting nanoparticles

Prof. Sune Svanberg

Svanberg är professor i atomfysik vid Lunds Universitet. Han var bland annat med som Founding Director av Lund Laser Center. Utöver detta har Svanberg varit med i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, nobelkommittén för fysik och han har även erfarenheter från European Research Council. Har även tjänstgjort vid flertalet utländska universitet.

Föreningen Industriell Utveckling har utnämnt professor Sune Svanberg till superinnovatör. Diplomet med beviset för denna hederstitel överlämnades på Ideon den 24 augusti. Svanberg, professor i atomfysik, hedras för sitt engagemang i grundandet av ett flertal företag, däribland Spectracure. Det sistnämnda arbetar med nya metoder att bota cancer med hjälp av laser. Metoderna har han utvecklat tillsammans med bl a sin hustru, läkaren Katarina Svanberg.

Sune Svanberg har också mottagit Celsiusmedaljen i guld, Kungliga Vetenskapssocieteten i Uppsalas främsta utmärkelse! Som om inte detta vore nog har han även utnämnts till Einsteinprofessor i Kina!

– Festligt att jag som mest sysslar med grundforskning har lyckats hitta så många tillämpningar för lasertekniken, säger han

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?